Σάββατο 17 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Υποταγμένη στην κυρίαρχη πολιτική η πλειοψηφία

Ταυτισμένες με τα κελεύσματα της ΕΕ και των κομμάτων της η εισήγηση και οι τοποθετήσεις των παρατάξεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού

Στο φόντο του προκλητικού δικομματικού θεάτρου που έστησαν χτες το πρωί στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκαν μετά το μεσημέρι οι εργασίες με την εισήγηση της πλειοψηφίας και τις ομιλίες των παρατάξεων. Παρούσα όμως στο συνέδριο ήταν και η νοθεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από πρόταση της Επιτροπής Πληρεξουσίων, όχι μόνο αναγνωρίστηκαν σοβαρά προβλήματα ανάδειξης αντιπροσώπων, αλλά και υποχρεώνεται η Ομοσπονδία Προσωπικού Ασφαλείας (ΟΜΥΠΑΕ) απ' όπου προέρχονται 12 νόθοι αντιπρόσωποι, να κάνει νέο συνέδριο μέσα στο 2007, στο οποίο να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι διατάξεις του 1264 και το καταστατικό της ΓΣΕΕ, διαφορετικά δε θα παραμείνει στη δύναμη μελών της ΓΣΕΕ.

Η εισήγηση της πλειοψηφίας επιβεβαίωσε την απόλυτη υποταγή της Συνομοσπονδίας στην κυρίαρχη πολιτική, την αποδοχή της ΕΕ, τον κοινωνικό εταιρισμό με τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Παρά τη φραστική αναγνώριση μιας σειράς προβλημάτων που βιώνουν οι εργαζόμενοι, η πρόταση «διεξόδου» και δήθεν «διεκδίκησης» κινείται αυστηρά στα πλαίσια που θέτουν τα ευρωπαϊκά και ντόπια μονοπώλια, στη λογική της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και της υποστολής των εργατικών δικαιωμάτων.

Απόρροια των παραπάνω είναι η αποδοχή από την πλειοψηφία της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ που την ονόμασαν «μερική μετοχοποίηση», η αποδοχή της ευελιξίας, την οποία, ως σύγχρονοι Φαρισαίοι, θέλουν να συνθέσουν με την ασφάλεια. Είπαν «ναι» στις «ευέλικτες μορφές απασχόλησης», αλλά με κριτήρια. Ναι και στην επινοικίαση - εργολαβία εργαζομένων αλλά με ευθύνη στους εργοδότες - χρήστες. Ακόμα και για τους ανέργους αποδέχονται τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, δηλαδή την επιδότηση των επιχειρήσεων, αλλά αυτό - λένε - να γίνεται συμπληρωματικά. Με δυο λόγια, αποδέχονται όλες τις αντεργατικές πολιτικές, μουρμουρίζοντας κάποιες ανούσιες φιοριτούρες.

Σε αυτο το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης, υποστήριξε απροκάλυπτα την κυβερνητική πολιτική για την «προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική κοινωνία», που όπως είπε «είναι και απαραίτητη και αναπόφευκτη». Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στο διάλογο για το Ασφαλιστικό και τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Να αποκρύψει τη γραμμή της σύμπλευσης με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιχείρησε μάταια στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» Α. Καλύβης, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «από τη ΓΣΣΕ έγιναν αγώνες». Και ως συνήθως επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ και στις ταξικές δυνάμεις με ανυπόστατες συκοφαντίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ