Σάββατο 17 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Βροντερό αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι

Χιλιάδες Αθηναίοι και Αθηναίες ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΔΑ και πλήθους άλλων μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινήσεων

Ενα αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι από χιλιάδες αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, ένα ποτάμι αλληλεγγύης στην πάλη των λαών που βιώνουν σήμερα την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, κύλησε χτες βράδυ ορμητικά στο κέντρο της Αθήνας, για να καταλήξει στην αμερικανική πρεσβεία, διατρανώνοντας τη λαϊκή θέληση για δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και στην ελληνική εμπλοκή στους νεοταξικούς σχεδιασμούς.

Το συλλαλητήριο που οργανώθηκε χτες το απόγευμα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από την ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την ΕΕΔΔΑ και πλήθος άλλων μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινήσεων, με αφορμή τις μαύρες επετείους από τη συμπλήρωση αυτές τις μέρες 8 χρόνων από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας και 4 χρόνων από την εισβολή και κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ήχησε δυνατά σαν φωνή καταδίκης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, σαν απαίτηση άμεσου τερματισμού της κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν, σαν έκφραση αλληλεγγύης στον ιρακινό, αφγανικό, λιβανέζικο, παλαιστινιακό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό ζυγό.

Παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ και γραμματέα της ΚΟΑ, ο ευρωβουλευτής Θ. Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ και της ΕΕΔΥΕ, η βουλευτής Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο Π. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής και άλλοι.


Μέσα από την κινητοποίηση αυτή βγήκε η φωνή της παλλαϊκής απαίτησης για απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά μέτωπα, για κατάργηση των αμερικανικών και των άλλων ΝΑΤΟικών βάσεων, για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, για προστασία των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων από την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος τόνισε ότι «νέα δεινά περιμένουν τους λαούς, νέες περιπέτειες περιμένουν και τον ελληνικό λαό, αν δεν ακουστεί σθεναρά η σθεναρή αντίθεση». Αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στους νέους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα με την προώθηση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ. «Με το σχέδιο αυτό, είπε, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκτήσουν την πυρηνική παντοκρατορία κι έτσι, πιο άμεσα να σείσουν το πυρηνικό φόβητρο στο κεφάλι των λαών αλλά και των ανταγωνιστών τους. Πρόκειται για πρόκληση που μας αφορά άμεσα και για το λόγο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει τις ΗΠΑ στο σχέδιό τους αυτό με την εγκατάσταση βάσεων στο έδαφος της χώρας μας».

Αναφέρθηκε ακόμα στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών «να αλυσοδέσουν τους λαούς, να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα, να τους υποτάξουν με τους διάφορους δήθεν αντιτρομοκρατικούς νόμους, με τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τη νομιμοποίηση και επέκταση του ηλεκτρονικού φακελώματος και την προώθηση συμφωνιών όπως η Σένγκεν, η ευρωπόλ και άλλες». Καταλήγοντας τόνισε ότι η ελπίδα βρίσκεται στο αντιπολεμικό κίνημα που απλώνεται και ριζώνει σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται στους λαούς της Λ. Αμερικής, στην Κούβα, στη Βενεζουέλα, στην Κολομβία, στη Βολιβία, στο λαό του Λιβάνου που τσαλάκωσε την ισραηλινή στρατιωτική μηχανή.

Από το ΠΑΜΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Αγκαβανάκης, ο οποίος κάλεσε τους συγκεντρωμένους να καταδικάσουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έκαναν τη χώρα μας προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επισήμανε ότι ενιαίος είναι ο αγώνας του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος τόσο ενάντια στον πόλεμο όσο και για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ, τόνισε ότι οι γυναίκες έχουν το δικό τους μερίδιο στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Η Ιωάννα Ζαρκαδούλια από την Επιτροπή Ειρήνης Νεολαίας, τόνισε ότι η νεολαία δίνει το δικό της βροντερό «παρών». Απέναντι στον ιμπεριαλισμό, είπε, δεν υπάρχει ουδετερότητα, ούτε ίσες αποστάσεις. «Με την πείρα, πρόσθεσε, και την ορμή του αντιιμπεριαλιστικού και λαϊκού κινήματος ενισχύουμε τον αγώνα μας».

Η πορεία

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις επτά και τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα ξανακούστηκαν ηχηρά στους δρόμους της Αθήνας... «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Στην κεφαλή της πορείας νέοι διαδηλωτές με τύμπανα και πυρσούς στα χέρια έδιναν το δικό τους ρυθμό και στίγμα. Λίγο πιο πίσω τα πανό της διαδήλωσης, της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων. Εργαζόμενοι απ' όλη την Αθήνα φώναξαν: «Θέλουμε στρατό δημοκρατικό κι όχι εξαρτημένο και ΝΑΤΟικό». Φοιτητές και σπουδαστές με τα πανό των συλλόγων τους απαίτησαν...«Δώστε λεφτά για την Παιδεία κι όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Η διαδήλωση συνέχισε δυναμικά στη Βασιλίσσης Σοφίας κι έκανε στάση στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου φώναξαν...«ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών». Οι διαδηλωτές με κάθε τρόπο δήλωσαν πως οι λαοί δεν ξεχνούν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και διαμήνυσαν πως «η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει». Φτάνοντας στην αμερικάνικη πρεσβεία οι φωνές δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο κι ακούστηκε απ' όλους: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Εξω οι φονιάδες από το Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ