Σάββατο 17 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα και «βεβαιώσεις νομιμότητας»!

Προωθείται από τις Βρυξέλλες το σχετικό νομιμοποιητικό πλαίσιο

Ο πιο μαύρος μεσαίωνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες προωθείται στην ΕΕ. Τα κράτη της ευρωένωσης υπογράφουν μεταξύ τους συμφωνίες για ευρεία ανταλλαγή στοιχείων των υπηκόων τους, για πάρε - δώσε ακόμα και άκρως απόρρητων πληροφοριών, έως και για έκδοση ουσιαστικά πιστοποιητικών νομιμότητας, προκειμένου π.χ. ένας συνεταιρισμός Πολωνών υδραυλικών να υπογράψει συμβόλαιο εργασίας με μια βρετανική κατασκευαστική εταιρεία. Αλλωστε, κεντρικά από τις Βρυξέλλες προωθείται το σχετικό νομιμοποιητικό θεσμικό πλαίσιο.

Ενδεικτικά: Στις 18 Αυγούστου 2006, υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Πολωνίας για την «αμοιβαία προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών». Αφορά στην προστασία μέχρι και άκρως απόρρητων στοιχείων, που διακινούνται ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας των δύο κρατών «ή σε εμπορικούς και βιομηχανικούς οργανισμούς σε κάθε μια από τις δύο χώρες».

Το άρθρο 5 της συμφωνίας, παρ. 1, αφήνει ανοιχτό το «παραθυράκι», ώστε να μπορεί το κράτος που αποδέχεται μια πληροφορία από το άλλο να την «αποκαλύπτει» και σε τρίτους. Στην παρ. 2 το συνεχίζει: «Αν υπάρχει οποιοδήποτε αίτημα (σ.σ: από ποιον, από ποια υπηρεσία;) να αποχαρακτηριστεί ή να αποκαλυφτεί πληροφορία», τα δύο μέρη θα το συζητήσουν. Σκεφτείτε μια αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Ελλάδας και πόσο θα το συζητούσε η Ουάσιγκτον με την Αθήνα.

Το άρθρο 7 προβλέπει ότι πρόσβαση στις διαβαθμισμένες πληροφορίες θα έχουν όσοι «χρειάζονται να γνωρίζουν» και οι οποίοι είναι «καθαροί από άποψη ασφάλειας, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο κείμενο. Οσοι θέλουν να ξέρουν και κρίνονται εντάξει από το σύστημα, θα μπορούν να μαθαίνουν τα πάντα.

Από το άρθρο 11 προκύπτει ότι πιστοποιημένοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας ως «καθαροί» ιδιώτες των δύο αυτών κρατών θα μπορούν να συνάπτουν συμβόλαια («contracts» στο αγγλικό πρωτότυπο) που να εμπεριέχουν και διαβαθμισμένες πληροφορίες. Κάθε τέτοιο συμβόλαιο θα περιλαμβάνει οδηγίες για την τήρηση κανόνων ασφαλείας. Π.χ. στην Πολωνία οι οδηγίες αυτές θα περιλαμβάνονται στη σχετική Οδηγία Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Η συμφωνία αυτή, μεταξύ Βρετανίας και Πολωνίας, δεν μπορεί να κριθεί ως μεμονωμένη περίπτωση. Το να λαμβάνουν και να ανταλλάσσουν διάφοροι ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες πληροφορίες, ακόμα και άκρως απόρρητες, προετοιμάζεται εδώ και καιρό στην ΕΕ. Ιδίως μέσω της προεργασίας που έχει ήδη γίνει (αναμένεται και σχετική ευρωενωσιακή ντιρεκτίβα) για τη λεγόμενη προστασία των «υποδομών ζωτικής σημασίας». Τις έχουν ορίσει έτσι ώστε ακόμα κι ένα μεγάλο σούπερ - μάρκετ να ορίζεται ως τέτοια. Ο δε μεγαλομέτοχός του να έχει λόγο στα μέτρα ασφαλείας που χρειάζονται, για να προστατέψει τα υπερκέρδη του, και να λαμβάνει πληροφορίες από τις αρχές καταστολής.

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν και με άλλες αποφάσεις ή κοινοτικά κείμενα, π.χ. το καταστατικό της «Eurojust», της ευρωενωσιακής υπερεισαγγελίας που ορίζει ότι πρέπει να παρακολουθούνται και να καταγράφονται ακόμα και οι πολιτικές απόψεις ή η συνδικαλιστική δράση όποιου βάλουν στο μάτι οι αρχές, ή το ίδιο το κείμενο του ευρωτρομονόμου που μπορεί να χαρακτηρίσει τρομοκρατική ενέργεια ακόμα και μια συμβολική κατάληψη γραφείων πολυεθνικής στο πλαίσιο π.χ. ενός απεργιακού αγώνα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πού το πάνε.

Αλλωστε, το άρθρο 12 της συμφωνίας που παρουσιάζουμε ορίζει ότι κάθε αρμόδια εθνική αρχή ασφαλείας, όποτε της ζητείται, θα ενημερώνει για το «στάτους ασφαλείας» ή το «στάτους καθαρότητας από πλευράς ασφαλείας», καθενός από τους υπηκόους της. Θα αποστείλει μάλιστα στις κρατικές υπηρεσίες του άλλου συμβαλλόμενου κράτους και σχετική «βεβαίωση», αν ο ελεγχόμενος είναι καθαρός, προκειμένου π.χ. κάποιος δικός της υπήκοος μεγαλοκαρχαρίας να κάνει μπίζνες με τον ελεγχόμενο και να ανταλλάσσουν άνετα μεταξύ τους ακόμα και άκρως απόρρητες πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας των δύο χωρών. Ή σε ένα άλλο επίπεδο, αν είναι «καθαρός» και ευπροσήγορος να του υπογράψει συμβόλαιο απασχόλησης και να τον πάρει για δουλιά.

Αν κάποιος συμβαλλόμενος σε συμβόλαιο κριθεί, για τους όποιους λόγους, ανάξιος να λάβει την προαναφερόμενη βεβαίωση καθαρότητας, οι αρχές ασφαλείας του ενός κράτους θα ενημερώσουν γι' αυτό τις αντίστοιχες υπηρεσίες του άλλου. Αν κάποιος που νωρίτερα κρίθηκε «καθαρός», αύριο στιγματιστεί, πάλι οι αρχές ασφαλείας θα αλληλοενημερώνονται.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ