Κυριακή 18 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Οι εξελίξεις στη Βολιβία

Συζήτηση με τον Μάρκος Ντόμιτς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βολιβίας και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων

Στη χώρα μας βρέθηκε πριν από μερικές βδομάδες ο Μάρκος Ντόμιτς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βολιβίας και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, προσκεκλημένος της ΚΕ του ΚΚΕ. Με την ευκαιρία αυτή, είχαμε μαζί του μια πολύ αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις στη χώρα του, που από τον Δεκέμβρη του 2005, βρίσκεται σε πορεία αλλαγών μετά την ανάδειξη στην κυβερνητική εξουσία του Εβο Μοράλες. Τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη αυτή δημοσιεύουμε σήμερα:

-- Ποια είναι η κατάσταση στη Βολιβία; Ποιες οι σχέσεις του κόμματός σας με την κυβέρνηση του Εβο Μοράλες;

-- Κατ' αρχήν, στη Βολιβία υπάρχει μια πολιτική συγκυρία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ευνοϊκή για το λαό. Μετά από περίπου 100 έχουμε μια κυβέρνηση που ενσαρκώνει τις κύριες προσδοκίες των εργαζομένων, όπως η επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας καθώς και η επανάκτηση των εταιρειών που ιδιωτικοποιήθηκαν από τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις. Επιπλέον, ο Εβο Μοράλες πέτυχε έναν σαρωτικό θρίαμβο στις εκλογές του Δεκέμβρη του 2006. Ωστόσο, δεν πρέπει να κατανοηθεί αυτό ως μια έκπληξη, ή αποτέλεσμα μιας επιδέξιας εκλογικής εκστρατείας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Εβο Μοράλες και ο εκλογικός θρίαμβος δεν ήταν παρά η κεφαλαιοποίηση της αντίστασης που προέβαλε ο βολιβιανός λαός ενάντια στον καπιταλισμό, στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο λεγόμενο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, από το 1985 όταν έπεσε η προοδευτική κυβέρνηση του Ερναν Σιντεσουάσο, στην οποία συμμετείχε και το κόμμα μας.

Θετικά τα πρώτα βήματα

-- Η κυβέρνηση του Εβο Μοράλες έκανε κάποια βήματα, ποια ήταν αυτά και τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει ακόμα;

-- Η κυβέρνηση του Εβο Μοράλες υποσχέθηκε ένα σύνολο προγραμματικών μέτρων, τα οποία προωθούνται, θα έλεγα, με κάποια προσοχή, όχι με την αναμενόμενη θεαματικότητα, όμως προχωράει σε αλλαγές σημαντικές για τη χώρα. Πρώτον ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο ο τομέας των υδρογονανθράκων επανακρατικοποιείται, αίτημα που προβλήθηκε σε μια ημερομηνία -σύμβολο για τους εργαζόμενους, την Πρωτομαγιά του 2006. Αυτό, στην ουσία, είναι ένα πρώτο βήμα προς την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων, που απαιτεί ο λαός, να περάσει, δηλαδή, ολοκληρωτικά η διαχείριση του τομέα των υδρογονανθράκων σε μια κρατική εταιρεία που σήμερα βρίσκεται σε πορεία αναδιοργάνωσης. Αυτό, ουσιαστικά, επιτρέπει τη σημαντική αύξηση του εθνικού προϊόντος. Αν παλαιότερα το κράτος ελάμβανε από την πώληση και την παραγωγή των υδρογονανθράκων γύρω στα 400 εκατ. δολάρια, σήμερα αυτό το νούμερο τριπλασιάστηκε ετησίως, δηλαδή 1,5 δισ. δολάρια. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού τώρα το κράτος διαχειρίζεται τις εξωτερικές πωλήσεις του φυσικού αερίου. Αυτό οδήγησε σε πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις με τη Βραζιλία και την Αργεντινή, όπου τώρα έχει επιτευχθεί με τη Βραζιλία να αυξηθεί κατά 300% η τιμή της πώλησης της μονάδας του φυσικού αερίου (BTU) και με την Αργεντινή κατά 400%. Αυτό για μας είναι μια μεγάλη επιτυχία, γιατί επιπλέον παράγει ακόμα μεγαλύτερα έσοδα για τη χώρα.

Στο κέντρο ο Μ.Ντόμιτς στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΚΟΑ του ΚΚΕ
Στο κέντρο ο Μ.Ντόμιτς στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΚΟΑ του ΚΚΕ
-- Ολα αυτά τι αντίκτυπο έχουν στην καθημερινή ζωή του βολιβιανού λαού; Μπορούμε να μιλήσουμε για ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή του λαού; Η ανεργία πού βρίσκεται;

-- Ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί μείωση του ποσοστού ανεργίας. Κατ' αρχήν, γιατί στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων δε χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια, αλλά υψηλή τεχνολογία. Ελπίζουμε ότι στην πορεία θα παρουσιάσει μείωση το ποσοστό ανεργίας. Ομως, έχουν αυξηθεί οι πόροι που προορίζονται για την Παιδεία, για την Υγεία. Αυτόν τον καιρό διεξάγεται μια μεγάλη εκστρατεία καταπολέμησης του αναλφαβητισμού με ένα κουβανικό πρόγραμμα που έχει βραβευτεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ, που ονομάζεται «Εγώ μπορώ». Υπολογίζεται ότι σε ενάμιση χρόνο θα απαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, που είναι πολύ υψηλός στις αγροτικές περιοχές και στις αγρότισσες γυναίκες φτάνει στο 45%. Δεύτερον, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μειώσει τη σχολική διαρροή, καθιέρωσε ένα κουπόνι αξίας 3 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί που πηγαίνει σχολείο. Επιπλέον, υπάρχει και μια σημαντική επέκταση της ιατρικής περίθαλψης, όπου επίσης μας βοηθάει η Κούβα. 1.600 Κουβανοί γιατροί υπηρετούν και προσφέρουν ενώ αυτή την εποχή οικοδομούνται 25 νέα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή 500 Βολιβιανοί σπουδάζουν Ιατρική στην Αβάνα. Επίσης, έχει βελτιωθεί σημαντικά η επανάκτηση της Κρατικής Εταιρείας Ορυχείων. Αυτός ο κλάδος είχε τιμωρηθεί, μπορούμε να πούμε, από τη μεγαλοαστική τάξη και ένας Πρόεδρος της χώρας, που ανατράπηκε, ο Σάντσες ντε Λοσάδα, είναι μεγαλοσχήμονας σε αυτό τον κλάδο. Τώρα ορυχεία που είχαν κλείσει, ανοίγουν. Αυτό επιδρά όχι μόνο στην ανάπτυξη της εθνικής παραγωγικής μηχανής, αλλά και στην αύξηση των γραμμών της εργατικής τάξης, στο πιο αγωνιστικό και σημαντικό της κομμάτι, που παραδοσιακά είναι οι μεταλλωρύχοι στη Βολιβία.

Ινδιάνοι ο μισός πληθυσμός

-- Ποια είναι η συμμετοχή των διαφόρων στρωμάτων του πληθυσμού σε αυτήν τη διαδικασία; Ποιος εμπλέκεται περισσότερο σε αυτήν, έχοντας υπόψη ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ιθαγενών, που για καιρό βρίσκονταν στο περιθώριο. Πώς έχει η κατάσταση σήμερα;

-- Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι ότι η σημαντικότερη κοινωνική βάση αυτής της διαδικασίας είναι οι αγρότες. Αναφορικά με τους αγρότες, να πούμε ότι έχει παρθεί ένα πολύ σημαντικό μέτρο, έγινε μεταρρύθμιση του Αγροτικού Νόμου στο Κοινοβούλιο και τώρα υπάρχει το νομικό πλαίσιο για την κατάργηση της μεγαλογαιοκτησίας. Υπάρχουν γαιοκτησίες στη Βολιβία που η τεράστια έκτασή τους προκαλεί ντροπή, δεν υπάρχει άλλη λέξη. Υπάρχουν άνθρωποι στη χώρα που χειρίζονται μέχρι και 150.000 εκτάρια, ενώ από την άλλη υπάρχουν χιλιάδες αγρότες ακτήμονες ή που κατέχουν λίγη γη. Στη Βολιβία, ακόμα υπάρχει το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ο αγρότης γενικά ανήκει στους Ινδιάνους, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Συνολικά οι δύο πιο σημαντικές εθνότητες, των Κέτσουα και των Αϊμάρα, αποτελούν σχεδόν το 55% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Αυτός ο πληθυσμός στηρίζει τον αγώνα κατά των διακρίσεων, κατά της περιθωριοποίησης, κατά της φτώχειας. Τώρα, αναμένεται ότι η Συνταγματική Συνέλευση θα προχωρήσει στους αναγκαίους συνταγματικούς μηχανισμούς, ώστε να ισχύσει πραγματικά και όχι μόνο στα λόγια η ισότητα των εθνών που αποτελούν μια πολυεθνική, πολύγλωσση και πολυπολιτισμική χώρα όπως είναι η Βολιβία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφαγή στο Ελ Αλτο από στρατιωτική επέμβαση(2019-11-21 00:00:00.0)
Μπροστά στον κίνδυνο εκτροπής(2008-08-09 00:00:00.0)
Εβο Μοράλες(2007-12-09 00:00:00.0)
Η θέση των κομμουνιστών και η προοπτική(2007-03-18 00:00:00.0)
Συνέχιση της περιφερειακής συνεργασίας(2006-05-06 00:00:00.0)
Συνάντηση σε φόντο απειλών(2006-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ