Κυριακή 18 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές διαδρομές

Από την πρώτη ηχογράφηση (1936) με το τραγούδι «Σ' ένα τεκέ σκαρώσανε» με τη φωνή της Γεωργίας Μηττάκη, μέχρι τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών που άφησε πίσω του ο Βασίλης Τσιτσάνης και τα οποία κυκλοφόρησαν ένα χρόνο μετά το θάνατό του με ερμηνευτή τον Σταμάτη Κόκοτα (1985) μεσολαβεί μια δημιουργική διαδρομή μισού αιώνα. Αυτή τη σμιλεμένη από εξαίσιους ήχους πορεία του μεγάλου μας λαϊκού συνθέτη επιχειρεί ν' αποδώσει η συλλεκτική κασετίνα με 5 CD «50 χρόνια Βασίλης Τσιτσάνης - Αυθεντικές εκτελέσεις 1936-1985» (ΜΙΝΟS-ΕΜΙ). Ο πρώτος δίσκος αφιερώνεται στην «προπολεμική γραφή» του συνθέτη (1936-1940), οι δύο επόμενοι στην κλασική πρώτη μεταπολεμική δεκαετία της δημιουργίας του (1946-1956) και οι δύο τελευταίοι στην περίοδο μετά το 1956. Στην έκδοση αποτυπώνονται ερμηνείες από σπουδαίες φωνές, όπως: Μάρκος Βαμβακάρης, Απόστολος Χατζηχρήστος, Στράτος Παγιουμτζής, Στελλάκης Περπινιάδης, Ρίτα Αμπαζή, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Στέλλα Χασκήλ, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Σωτηρία Μπέλλου, Μαρίκα Νίνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης κ.ά. Την έκδοση επιμελήθηκε ο Γιώργος Τσάμπρας. Το μουσικό υλικό συνοδεύεται από ένθετο 64 σελίδων με βιογραφικά στοιχεία, πληροφορίες για κάθε ηχογράφηση, φωτογραφικό υλικό και όλη τη δισκογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη.

«ΚΑΠΟΙΕΣ φορές αισθάνεσαι ότι σε αφορούν όλα. Ενα χτυπημένο μικρό παιδί από βόμβα στο Λίβανο, που το 'χει η μητέρα του στην αγκαλιά της, τα δάση του Αμαζονίου που καταστρέφονται ανελέητα, οι άνθρωποι που μένουν δίπλα σου, ακόμα και οι ήχοι που βγάζει το γέλιο ή το κλάμα ενός μικρού παιδιού...». Σε μια εποχή που το τραγούδι στο μεγαλύτερο μέρος του φαίνεται να απέχει από αυτό που ήταν κάποτε, από το να είναι δηλαδή κινητήρια δύναμη κοινωνικής ευαισθησίας και αφύπνισης, ο Φίλιππος Πλιάτσικας επιστρέφει στη δισκογραφία με το άλμπουμ «Omnia», που σημαίνει όλα (ΕΜΙ). Μετά το «Βροχερό ταξί» και το «Τι δεν έμαθε ο Θεός», καθώς και το ζωντανά ηχογραφημένο «Ταξιδεύοντας με άλλον ήχο», ο γνωστός τραγουδοποιός καταθέτει ίσως την πιο ώριμη δισκογραφική του δουλιά. Ο ίδιος υπογράφει τη μουσική και των 14 κομματιών, ενώ στίχους έχουν γράψει πέρα από τον ίδιο, οι Αντρη Θεοδώρου, Λευτέρης Πλιάτσικας, Νάντια Σπηλιωτοπούλου, Θεοδώρα Σταύρου, Ντέπη Χατζηκαμπάνη και Λουδοβίκος των Ανωγείων, που έγραψε το ομώνυμο τραγούδι «Omnia». «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα» τραγουδά ο Φ. Πλιάτσικας στο πρώτο και πιο δυνατό κομμάτι του δίσκου, εισάγοντας τον ακροατή στο «πνεύμα» του άλμπουμ. Εκπληξη αποτελεί η συμμετοχή του MC Yinka κατά κόσμο Emmanuel Olayinka Afolayan, ο οποίος έχει γράψει τα λόγια και ραπάρει... To άλμπουμ κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, με διαφορετικά εξώφυλλα. Η συλλεκτική έκδοση περιέχει ένα επιπλέον cd με τις ορχηστρικές εκδοχές των τραγουδιών.


«ΤΟ ΤΑΝΓΚΟτης Νεφέλης», «Ψυχές και σώματα», «Μινοράκι», «Πανσέληνος», «Να ζήσω ή να πεθάνω», «Τι γλυκό να σ' αγαπούν», «Ολα σε θυμίζουν» και πολλά τραγούδια χαραγμένα από την ερμηνεία της Χαρούλας Αλεξίου... Ηταν τη δεκαετία του '90 όταν η τραγουδίστρια «Γυρίζοντας τον κόσμο» και εισπράττοντας «Ενα φιλί του κόσμου» είχε καταγράψει μία μεγάλη, αξιομνημόνευτη περιοδεία (1992-1997), επιστέγασμα της οποίας ήταν τα δύο άλμπουμ - ζωντανές ηχογραφήσεις - με τους παραπάνω τίτλους. Δέκα χρόνια μετά, τα δύο άλμπουμ κυκλοφορούν από τη «Universal» σε μια ειδική επετειακή έκδοση, συνοδευόμενα και με ένα DVD με πολλές στιγμές από αυτή την περιοδεία, συνεντεύξεις, βίντεο κλιπς και αφιερώματα, αναδεικνύοντας ένα μεγάλο όγκο ακυκλοφόρητου υλικού.

ΣΤΟ «Τερραίν του Παραδείσου» προσκαλεί η Μαρία Βουμβάκη (σύνθεση, ερμηνεία), τραγουδοποιός με ιδιαίτερη γραφή, που μας πρωτοσύστησε ο Μάνος Χατζιδάκις. Στη νέα της δισκογραφική δουλιά, που κυκλοφορεί από το «Σείριο», η δημιουργός «ντύνει» με τη μουσική της επιλεγμένα ποιήματα 12 Ελλήνων ποιητών, των Μίλτου Σαχτούρη, Νάνου Βαλαωρίτη, Κώστα Καρυωτάκη, Μαρίας Πολυδούρη, Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου, Γιάννη Σκαρίμπα, Γιώργου Σεφέρη, Δ. Π. Παπαδίτσα, Νίκου Καρούζου, Κικής Δημουλά, Κ. Π. Καβάφη, Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση, που μιλά για τη ζωή, το θάνατο, τον έρωτα, τη μοναξιά, το χρόνο, μουσική άλλοτε ορμητική και άλλοτε τρυφερή, συνθέτουν ένα δίσκο που έγινε με διάθεση να έχει ενότητα και πληρότητα.

«ΔΙΑΦΑΝΟΣ» τιτλοφορείται ο τελευταίος δίσκος του Λαρισαίου τραγουδοποιού Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα είναι και ο πρώτος σε δική του παραγωγή, κάτω από τον τίτλο «Αχός». Οι ηχογραφήσεις έγιναν στον τόπο διαμονής του δημιουργού, στο Μεταξοχώρι Αγιάς, «με χαλαρότητα και καλή διάθεση», όπως δηλώνει ο ίδιος, ενώ οι ενορχηστρώσεις «έγιναν συλλογικά από τους συμμετέχοντες - κάθε φορά - μουσικούς». Μετά το προηγούμενο άλμπουμ του «Η βροχή από κάτω» και ο καινούριος δίσκος φανερώνει τη διάθεση του δημιουργού να ανιχνεύσει ένα νέο είδος τραγουδιού, που δεν έχει σχέση με τις γνωστές του φόρμες. Κι εδώ συνεχίζει να αποδομεί τραγούδια και να σπάει φόρμες, ενώ κομίζει παράλληλα ήχους απρόβλεπτους, καλαμπούρια κλπ. Τα τραγούδια ερμηνεύουν εκτός από τον ίδιο ο Σωκράτης Μάλαμας, η Μάρθα Φριντζήλα και ο Φώτης Σιώτας («ΛΥΡΑ»).


Ρ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διαδρομές» στη δισκογραφία(2011-01-23 00:00:00.0)
Ζωντανή ...ατμόσφαιρα(2010-08-08 00:00:00.0)
Ηχοι, φωνές, συγκινήσεις(2008-04-23 00:00:00.0)
Συναντήσεις δισκογραφίας(2007-01-14 00:00:00.0)
Του δίσκου τα γυρίσματα...(2002-12-29 00:00:00.0)
Μελωδικές αναφορές(2002-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ