Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
«Ευχολόγια για τα πυρηνικά όπλα»

Στην έγκριση του ετήσιου ευχολογίου για τη «μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό», προχώρησε χτες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι δεν προτίθεται να πάρει ουσιαστικά μέτρα, αντίθετα συντηρεί την κατάσταση και την αξιοποιεί προς την εδραίωση ενός παγκόσμιου πυρηνικού πυραυλικού ιστού, πάντα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό της στάσης που υιοθετεί η ΕΕ είναι ότι τροπολογία, η οποία απαιτούσε την αντίθεση του Σώματος «στην ανάπτυξη νέων βαλλιστικών και αντιβαλλιστικών συστημάτων στο έδαφος της ΕΕ», απερρίφθη...

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στην αιτιολόγηση ψήφου της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος, που επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, σημείωσε ότι «την ίδια στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει το καθιερωμένο ετήσιο ευχολόγιο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό, αρνείται να καταδικάσει την εγκατάσταση νέων βαλλιστικών και αντι-βαλλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη».

Επισήμανε ακόμα ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί ουσιαστικά αποδοχή και συμμετοχή στην ονομαζόμενη αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ (NMD), η οποία έχει στόχο να εδραιώσει ένα παγκόσμιο επιθετικό πυρηνικό πυραυλικό ιστό. Ηδη στην Τσεχία και την Πολωνία προετοιμάζεται εγκατάσταση νέων βάσεων των ΗΠΑ, γι' αυτό το σκοπό και το Ευρωκοινοβούλιο - με τις ψήφους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της συντριπτικής πλειοψηφίας του σοσιαλιστικού και των νεοφιλελευθέρων - δίνει τη συγκατάθεσή του».

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι «οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαμε από την ψηφοφορία γιατί αρνούμαστε να συμμετέχουμε στη δημιουργία αυταπατών για το χαρακτήρα της ΕΕ, που ήταν και παραμένει επιθετικός και σε αυτόν τον τομέα. Οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν προσπαθούν να την εμφανίσουν ως "αντιπυρηνική δύναμη". Χώρες - μέλη της (Βρετανία, Γαλλία) έχουν πυρηνικά όπλα. Στο έδαφος της ΕΕ υπάρχουν και άλλα αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Τώρα προετοιμάζεται να συμμετέχει στην αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, η οποία πυροδοτεί νέα κούρσα εξοπλισμών και ανταγωνισμών».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «παρά τις φραστικές διακηρύξεις αποδεικνύεται για μια φορά ακόμη πως η ΕΕ συντάσσεται στα στρατηγικά θέματα μαζί με τις ΗΠΑ και ενάντια στους λαούς. Γιατί στόχος της "αντιπυραυλικής άμυνας" των ΗΠΑ είναι η εδραίωση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας μέσα από την πυρηνική τρομοκρατία»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ