Κυριακή 18 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το μυστήριο του πιθήκου Μπόντο

Η ανακάλυψη στην Κεντρική Αφρική στη δεκαετία του 1990 ενός παράξενου κρανίου που έμοιαζε με κρανίο γορίλα, αλλά δεν ήταν, έκανε πολλούς να μιλήσουν για την ανακάλυψη ενός νέου είδους πρωτεύοντος θηλαστικού. Το κρανίο έφερε τις προεξοχές των φρυδιών του γορίλα, αλλά είχε διαστάσεις κρανίου χιμπατζή. Ετσι ορισμένοι υπέθεταν ότι πρόκειται για υποείδος γορίλα και άλλοι για υβρίδιο γορίλα και χιμπατζή. Η ιδέα ύπαρξης ενός άγνωστου ως τότε μεγάλου πιθήκου, που ονομάστηκε ο Μυστηριώδης Πίθηκος Μπόντο, τροφοδοτήθηκε κατά ένα μέρος από τοπικούς θρύλους για ένα μεγαλόσωμο πίθηκο ικανό να σκοτώσει λιοντάρι.

Για να δώσει οριστική απάντηση στο αίνιγμα, ο Κλεβ Χικς του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, παρακολούθησε επί ένα χρόνο τους πιθήκους της περιοχής όπου ανακαλύφθηκε το κρανίο. Μαζί με την ομάδα του βιντεοσκόπησαν τη ζωή των πιθήκων, εξέτασαν τα εργαλεία και τις συνήθειές τους και κυρίως πήραν DNA, από τη μελέτη του οποίου προσδιορίστηκε ότι το κρανίο ανήκει σε γνωστό είδος χιμπατζή.

Εκείνο που ο Χικς δεν περίμενε να βρει, ήταν ο πρωτόγονος «πολιτισμός» των πιθήκων αυτών. Οπως και οι γορίλες, οι χιμπατζήδες του είδους Παν τρωγλοδύτης σουεϊνφούρθι ζουν στο έδαφος, σπάνε τα καύκαλα των χελωνών και των σαλιγκαριών χτυπώντας τα πάνω σε πέτρες, χρησιμοποιούν διαφορετικά είδη ραβδιών για να μαζέψουν διαφορετικά είδη μυρμηγκιών ώστε να τα φάνε και σε μια περίπτωση εντοπίστηκαν να τρώνε ακόμα και τις σάρκες μιας νεκρής λεοπάρδαλης. Αν και οι θρύλοι ότι κυνηγούν λιοντάρια δεν επιβεβαιώθηκαν, αυτό δε σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι χιμπατζήδες δεν προκαλούν φόβο. Στο παρθένο δάσος, οι χιμπατζήδες δε φοβούνται καθόλου και αντί να αποφεύγουν τον άνθρωπο, όπως κάνουν τα ξαδέρφια τους σε άλλες περιοχές πιο κοντά στη σαβάνα, πλησιάζουν για να δουν περί τίνος πρόκειται.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org