Κυριακή 11 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Εντονα αντιαγροτικό και ψηφοθηρικό

Motion Team

Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική αποτυπώνεται έντονα η αγωνία του να διαφοροποιηθεί από την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, με την οποία ταυτίζεται απόλυτα, όχι μόνο στους βασικούς άξονες, αλλά και στα επιμέρους μέτρα.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται με τη δραματική περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγροτιά, τα οποία πολύ όψιμα ανακάλυψε το ΠΑΣΟΚ, αλλά συνειδητά δεν κάνει καμία αναφορά στην αιτία που προκαλεί αυτά τα προβλήματα, δηλαδή στην ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της, με τις οποίες συμφωνούν απόλυτα και υπερψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Είναι σίγουρο ότι η αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ θα ανεβαίνει όσο πλησιάζουν οι εκλογές, με προφανή στόχο να θολώσουν τα νερά για να ψαρέψουν τις ψήφους των αγροτών. Να εξαπατήσουν τους μικρομεσαίους αγρότες έτσι ώστε αν ξεφύγουν από τη «Σκύλλα» να πέσουν στην αγκαλιά της «Χάρυβδης». Να τους εγκλωβίσουν με δύο λόγια στις δαγκάνες του δικομματισμού, που στην πράξη αποδείχτηκε καταστροφικός για τη μικρομεσαία αγροτιά.

Η ταύτιση των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ με την αγροτική πολιτική της ΝΔ φαίνεται ανάγλυφα στα μέτρα που περιέχονται στο κεφάλαιο «Αναγέννηση της υπαίθρου και αγροτική πολιτική».

Στα μέτρα αυτά το ΠΑΣΟΚ, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνει την ταύτισή του με τη νέα ΚΑΠ, την οποία υπερψήφισε το 2003 όταν ήταν κυβέρνηση και τις αρνητικές συνέπειές της προσπαθεί να τις φορτώσει στη διαχειριστική ανικανότητα της ΝΔ. Γι' αυτό προτείνει «επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) για να αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική της ΝΔ σε κρίσιμους κλάδους (π.χ. καπνός)».

Ψευτολεονταρισμοί


ICON

Ομως ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης για να αμβλυνθούν και όχι να καταργηθούν οι αρνητικές συνέπειες επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι διαπραγματευτικοί λεονταρισμοί του ΠΑΣΟΚ εξαντλούνται στα αντιαγροτικά περιθώρια της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεών της. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον καπνό, στον οποίο αφού πρωτοστάτησε στην πλήρη αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας κατά 77%, ζητάει επαναδιαπραγμάτευση όχι για να επανέλθει η καλλιέργεια, αλλά οι αποζημιώσεις για την εγκατάλειψη να δίνονται ολόκληρες και μετά το 2009 σε ορισμένους και όχι όλους τους καπνοπαραγωγούς. Η θέση του αυτή διατυπώθηκε στην Ερώτηση, του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητάει η αποσυνδεμένη επιδότηση μόνο στις ποικιλίες «Μπασμάς» και «Κατερίνη» να δίνεται ολόκληρη στους αντίστοιχους καπνοπαραγωγούς και μετά το 2009 και να μη μεταφερθεί το 50% στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα, τον οποίο το ΠΑΣΟΚ σε ανύποπτο χρόνο τον εκθείαζε σαν το θετικότερο μέτρο της νέας ΚΑΠ...

Στο ίδιο κεφάλαιο των προγραμματικών θέσεων το ΠΑΣΟΚ δηλώνει «Αντίθεση στην απόφαση της ΕΕ να συζητήσει εκ νέου τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής γεωργίας το 2008». Την ίδια αντίθεση εξέφρασε και ο πρωθυπουργός. Παρόμοια αντίθεση είχε εκφράσει και το ΠΑΣΟΚ το 1999, κατά την ψήφιση της «Ατζέντας 2000» για να ισχύσει μέχρι και το 2007. Ομως η αντίθεσή του ήταν τόσο αξιόπιστη και σθεναρή απέναντι στην ΕΕ, που αμέσως μετά την ψήφιση της «Ατζέντας 2000» συμφώνησε να συζητήσει και να καταλήξει (μόλις τρία χρόνια μετά, το 2003) σε νέα αναθεώρησή της ΚΑΠ, τη γνωστή ως ενδιάμεση αναθεώρηση, που μπήκε σε εφαρμογή από τις αρχές του 2006. Τη φραστική αντίθεσή του, το ΠΑΣΟΚ την εκφράζει εκ του ασφαλούς, επειδή δεν είναι κυβέρνηση και επειδή γνωρίζει ότι, όποιος και αν είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα, η συζήτηση θα γίνει και τα αποτελέσματά της, που θα είναι πολύ χειρότερα για τη μικρομεσαία αγροτιά, θα εφαρμοστούν πριν το 2013, όπως έγινε και με την ενδιάμεση αναθεώρηση. Και αυτό γιατί τα γεωργικά κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2006-2013 με τα οποία συμφώνησαν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε φθάνουν να καλύψουν τις κουτσουρεμένες υποχρεώσεις της ΕΕ προς τις αγροτικές οικονομίες των 12 νέων κρατών - μελών της ΕΕ.

Μόνο με συσπείρωση στην ΠΑΣΥ και με αγώνες, μπορούν οι αγρότες να αποτρέψουν την πολιτική που τους ξεκληρίζει
Μόνο με συσπείρωση στην ΠΑΣΥ και με αγώνες, μπορούν οι αγρότες να αποτρέψουν την πολιτική που τους ξεκληρίζει
Ομως, με τη θέση του αυτή το ΠΑΣΟΚ δείχνει ικανοποιημένο από τη χρηματοδότηση της υπάρχουσας νέας ΚΑΠ όταν οι ονομαστικές επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι το 2013 στα επίπεδα του μέσου όρου της τριετίας 2000-2002, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζονται από τον πληθωρισμό, αλλά και από τις «νόμιμες» και παράνομες κρατήσεις, που υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ, και σε ορισμένα προϊόντα φθάνουν στο 18%.

Υποκρισία

Η υποκρισία όμως των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ ξεπερνάει κάθε όριο στην πρότασή του για «επιβάρυνση αποκλειστικά του κράτους και όχι των αγροτών, για το διοικητικό κόστος της νέας ΚΑΠ». Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ, σαν κυβέρνηση, με διάφορα προσχήματα φόρτωσε τα διοικητικά έξοδα εφαρμογής της ΚΑΠ, τις γνωστές δηλώσεις του ΟΣΔΕ, στους αγρότες και άνοιξε τα μάτια της ΝΔ για να συνεχίσει αυτή την παρανομία. Αλλωστε, φυσικός αυτουργός σε αυτή την παράνομη παρακράτηση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η Διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, της οποίας η πλειοψηφία ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και ορισμένα μέλη της είναι ηγετικά στελέχη του κόμματος αυτού.

Υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ «εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, αναμόρφωση του κανονισμού του και διεύρυνση της κάλυψης των ασφαλιστικών κινδύνων», δε λέει όμως από πού θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ για να παίξει αυτό το ρόλο. Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2945/2001 κατάργησε τη δυνατότητα επιχορήγησης του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό που προβλεπόταν από τον ιδρυτικό νόμο του 1988, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ, σαν κυβέρνηση, ανάγκασε τον ΕΛΓΑ να καταφύγει στο δανεισμό, με αποτέλεσμα να φορτωθεί με χρέη 783 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή την πολιτική του δανεισμού συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να τριπλασιάσει τα χρέη. Αυτά τα χρέη είναι σίγουρο ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα τα χρησιμοποιήσουν σαν άλλοθι για να συρρικνώσουν τον ΕΛΓΑ και να ανοίξουν το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των αγροτών, πράγμα το οποίο κατοχυρώνεται με το νόμο 2945/2001 του ΠΑΣΟΚ. Παρόμοια χρησιμοποίηση των χρεών έγινε για το κλείσιμο της ΚΥΔΕΠ, την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» κ.ά.

Οση διγλωσσία και αν χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ δύσκολα μπορεί να συγκαλύψει τη βασική του επιλογή να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Η επιλογή του αυτή προωθείται με το μέτρο «Ενθάρρυνση της μεταβίβασης της γης σε αυτούς που την καλλιεργούν με λήψη ειδικών μέτρων συμπεριλαμβανομένων και φορολογικών». Με την πρότασή του αυτή το ΠΑΣΟΚ δεν εννοεί ότι θα δώσει τη γη σε όλους εκείνους που πραγματικά την καλλιεργούν, δηλαδή και στους εργάτες γης, κυρίως αλλοδαπούς, που καλύπτουν το 15% των αναγκών της ελληνικής γεωργίας σε εργατικά χέρια. Αλλά στα αφεντικά αυτών που την καλλιεργούν, δηλαδή στους μεγαλοαγρότες. Γι' αυτό η πρότασή του αυτή έχει ακριβώς αντίθετο νόημα με το αίτημα των κολίγων στο Κιλελέρ, να μεταβιβαστεί η γη από τους τσιφλικάδες στους κολίγους που την καλλιεργούσαν.

Σήμερα το 30% της γεωργικής γης το ενοικιάζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι μεγαλοαγρότες από τους μικρομεσαίους αγρότες (συνταξιούχους και εργατοαγρότες) επειδή δεν τους συμφέρει να καλλιεργήσουν οι ίδιοι τα χωράφια τους εξαιτίας της μικρής ιδιοκτησίας και του μεγάλου κόστους των απαραίτητων για την καλλιέργεια μηχανημάτων. Με την πρότασή του, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει με διάφορα κίνητρα η γη αυτών των μικρομεσαίων αγροτών να συγκεντρωθεί στα χέρια των μεγαλοαγροτών και όχι σε αυτούς που την καλλιεργούν, όπως ψευδεπίγραφα αναφέρει στη σχετική πρόταση.

Ψηφοθηρικό εργαλείο

Το ΠΑΣΟΚ με την πρότασή του για τις αγροτικές συντάξεις επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αγροτικές συντάξεις αποτελούν βασικό ψηφοθηρικό εργαλείο του δικομματισμού επειδή αφορά 800.000 συνταξιούχους αγρότες και 700.000 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δηλαδή πάνω από το 20% των ψηφοφόρων της χώρας.

Ο εμπαιγμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των αγροτικών συντάξεων επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι παρά τις βαρύγδουπες προεκλογικές υποσχέσεις των δύο κομμάτων οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης, ικανά να ικανοποιήσουν τα προσωπικά έξοδα των συνταξιούχων και όχι να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο τέλος της ερχόμενης τετραετίας, δηλαδή το 2012 και όχι άμεσα - για να μη... βαρυστομαχιάσουν οι αγρότες - η προνοιακή σύνταξη να είναι 950 ευρώ/μήνα για το ζευγάρι των αγροτών (δηλαδή 475 ευρώ/μήνα για τον καθένα) και 550 ευρώ/μήνα για τους μεμονωμένους, που αποτελούν τη μειοψηφία. Συνειδητά όμως δε λέει ότι οι αγρότες θα παίρνουν ένα μέρος από αυτή τη σύνταξη, επειδή με το νόμο 2458 που ψήφισε το 1997 καταργείται σταδιακά η προνοιακή σύνταξη των αγροτών με ρυθμό 4% το χρόνο, ξεκινώντας από το 2003. Ετσι οι αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν το 2012 θα παίρνουν μόνο το 60% της προνοιακής σύνταξης, δηλαδή 330 ευρώ/μήνα οι μεμονωμένοι και 285 ευρώ/μήνα ο καθένας από το ζευγάρι. Εξυπακούεται ότι όσοι θα συνταξιοδοτούνται μετά το 2012 θα παίρνουν μικρότερη προνοιακή σύνταξη. Μεγαλύτερη από το 60% αλλά όχι ολόκληρη θα παίρνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν στην περίοδο 2003-2012 και ολόκληρη μόνο όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2002...

Αντιστροφή της πραγματικότητας

Με δυο λόγια, το ΠΑΣΟΚ με λιγότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και εμπαίζοντας τους αγρότες προσπαθεί να οικοδομήσει ένα κοινωνικό πρόσωπο εντελώς αντίθετο από την πραγματικότητα. Η πρόταση για τις αγροτικές συντάξεις θα είχε κάποια σημασία αν συνοδευόταν με κατάργηση του νόμου 2458/1999 και ειδικά των διατάξεων εκείνων που προβλέπουν τη σταδιακή κατάργηση της προνοιακής σύνταξης. Σκόπιμα όμως δεν το έκανε, γι' αυτό ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έχει έξυπνες προτάσεις που, ενώ δεν έχουν κόστος, ακούγονται καλά στα αυτιά των λαϊκών στρωμάτων.

Την αντιμετώπιση των υπόλοιπων κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών, δηλαδή της Παιδείας, της Πρόνοιας και της Υγείας το ΠΑΣΟΚ την παραπέμπει στις γενικότερες αντίστοιχες θέσεις του στις οποίες κυριαρχεί η ιδιωτικοποίηση. Ομως η ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων είναι αβάσταχτη για τους μικρομεσαίους αγρότες, που αποτελούν τα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό αποδείχνεται από το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα των αγροτών που είναι μόλις το 70% του μέσου κατά κεφαλή εισοδήματος της χώρας. Ειδικά στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κρύψει την «πρωτοπορία» του. Γι' αυτό στο πρόγραμμά του προτείνει τη «χρηματοδότηση δημιουργίας συνεταιριστικής σχολής αγροτών σε τριτοβάθμιο επίπεδο για την εκπαίδευση πιστοποιημένων αγροτών και στελεχών αγροτικής ανάπτυξης». Δηλαδή, πριν καταργηθεί το άρθρο 16 και ψηφιστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, το ΠΑΣΟΚ δείχνει το δρόμο για την εφαρμογή τους.

Εμμονή στις αντιαγροτικές επιλογές

Και με το αγροτικό του πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει την εμμονή του στην αντιαγροτική πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια και αυξάνει τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων. Επιμένει στην ίδια αντιαγροτική πολιτική που εφάρμοσε όταν ήταν κυβέρνηση και πυροδότησε τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Επιμένει στη συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΝΔ, στην οποία ασκεί επιδερμική κριτική, αλλά βάζει πλάτη στην εφαρμογή της αποτρέποντας τους οπαδούς του να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς. Την επιμονή του αυτή προσπαθεί να τη συγκαλύψει με δημαγωγικές υποσχέσεις που δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν πολύχρονη και πολύτιμη πείρα από την αγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γνωρίζουν όλοι, ανεξάρτητα αν συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ότι η αγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι δίδυμα παιδιά της ΚΑΠ και μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού. Γι' αυτό δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις κούφιες δημαγωγικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ που θα ακολουθήσουν.

Την πείρα τους αυτή πρέπει έμπρακτα να την αξιοποιήσουν εγκαταλείποντας μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που είναι υπεύθυνοι για την εξαθλίωσή τους. Να μην παρασυρθούν από το ΣΥΝ που καλλιεργεί αυταπάτες ότι στα πλαίσια της ΚΑΠ και της ΕΕ μπορεί να εφαρμοστεί φιλοαγροτική πολιτική αν υπάρχουν ικανοί διαπραγματευτές - διαχειριστές.

Να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ και με τους αγώνες τους να αποτρέψουν την πολιτική που τους ξεκληρίζει. Να συστρατευθούν με το ΚΚΕ και να συμβάλουν στη δημιουργία του λαϊκού μετώπου για να ανοίξει ο δρόμος της προόδου, της οικονομικής και κοινωνικής αναζωογόνησης της υπαίθρου.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ*
* Ο Γ. Σφυρής είναι υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ