Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΖΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Κορυφή του παγόβουνου το ΤΕΑΔΥ

Την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ζητάει το ΚΚΕ

Την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για το θέμα σχετικά με τα αποθεματικά του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), ζητάει η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Λ. Κανέλλη, με σχετική επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Α. Καραμάριο, στην οποία αναφέρει:

«Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ρίχτηκαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου για να τα αξιοποιήσουν οι τράπεζες και οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Επομένως, η υπόθεση των αποθεματικών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία ασφαλώς και πρέπει να διερευνηθεί, δεν είναι άλλο παρά η κορυφή του παγόβουνου. Το ΚΚΕ και με την ευκαιρία αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που είχαν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις των δύο κομμάτων τα τελευταία χρόνια, που οδηγεί στην αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων, που είναι χρήματα των εργαζομένων, από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Για τους λόγους αυτούς ζητώ και εγώ την ακρόαση του Π. Θωμόπουλου, προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Αξιοποίησης Περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, για την ενημέρωση της επιτροπής μας για το παραπάνω πρόβλημα».

Ανάλογο αίτημα, χωρίς όμως να γίνεται καμία νύξη για τις ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπέβαλαν και οι βουλευτές μέλη της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αίτημά τους αποδέχονται τον τζόγο στο χρηματιστήριο και κάνουν απλά λόγο για «διαφάνεια στη διαχείριση των αποθεματικών».

Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Απασχόλησης συνέχισε το «πιγκ-πογκ» επίρριψης ευθυνών, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για σπέκουλα, την ίδια στιγμή που μέχρι σήμερα εφάρμοζε το νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, επικαλούμενος την τακτική που ίσχυε σ' αυτές τις περιπτώσεις επί ΠΑΣΟΚ, επέρριψε ευθύνες στους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΑΔΕΔΥ που μετέχουν στο ΔΣ του ΤΕΑΔΥ.

Ομως ο υφυπουργός σκόπιμα αποσιωπά το γεγονός ότι παραβιάστηκε η απόφαση του ΔΣ του Ταμείου που αφορούσε την αγορά ομολόγων στην ελάχιστη τιμή «κάτω από το άρτιο» και όχι στην τιμή που έγινε τελικά, με ευθύνη της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ». Συναλλαγή, μάλιστα, που αποκρύβει επιμελώς από τα μέλη της διοίκησης του ΤΕΑΔΥ, για την οποία ελέγχεται τώρα η εταιρεία «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ