Παρασκευή 11 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Κι άλλες Χιροσίμες αλά USA

«Τα μπεκερέλ, τα μιλιρέμ, νέες μονάδες μέτρησης του πόνου. Ολοταχώς βαδίζουμε στο κρεβάτι του Προκρούστη. Εργαλειακά συστήματα συγκρούονται».

Το Σχέδιο Μανχάταν ολοκληρώθηκε με την τραγική ερήμωση των γιαπωνέζικων πόλεων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945. Είχε προηγηθεί στις 16 Ιουλίου '45, στη χέρσα πεδιάδα Χοριτάντα -ντε - λα Μουέρτο η πρώτη πυρηνική δοκιμή. Ο Ρόμπερτ Τζιούλιους Οπενχάιμερ θα σημειώσει στα απομνημονεύματά του: «Ηταν ένα εκτυφλωτικό φως που ακτινοβολούσε πάνω στην έρημο του Νέου Μεξικού. Ηταν σαν να είχε εκραγεί ο ήλιος». Χιροσίμα: το σύμβολο της φρίκης. Επρεπε «να δοκιμαστεί σε κατοικημένη περιοχή η βόμβα. Να δοκιμαστεί η απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ τόσο στην Ιαπωνία όσο και στη ζώνη του Ειρηνικού». (Η. Τρούμαν).

Για να δολοφονήσουν με το έτσι θέλω εκατό χιλιάδες ανθρώπους και να φανερωθεί σ' όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι αδίστακτες ως προς τη χρήση της ισχύος τους και να τρομοκρατηθούν έτσι πολλαπλώς σύμμαχοι και εχθροί. Λίγο αργότερα το '46 με την ομιλία του στο Φούλτον ο Τσόρτσιλ, εξηγεί το «πολιτικό πλαίσιο» του ψυχρού πολέμου, δανειζόμενος αναλύσεις του Γκαίμπελς.

Το ζήτημα της ατομικής βόμβας μπαίνει πλέον με τη μορφή της «οχύρωσης» και της κατοχύρωσης του μονοπωλίου των πολυεθνικών εταιριών των ΗΠΑ. Αρκετοί καθηγητές φυσικοί, υπερτονίζουν στην ηγεσία των ΗΠΑ, πως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν το ατομικό μονοπώλιο, είναι να αναπτύξουν τον ιμπεριαλισμό τους σ' όλο τον κόσμο. (Σχέδιο Μπαρούχ). Ανάλογες προτάσεις (Μακ Αρθουρ) το '48 - '49, προτείνοντας χτύπημα των κόκκινων στρατιωτών στην Κίνα. Το ίδιο γίνεται και για την Κορέα, το 1962 στην Κούβα. Οι σκοποί τους ακυρώνονται λόγω αντικειμενικών συνθηκών. Στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ ('64-'75), ειδικοί σύμβουλοι προτείνουν το βομβαρδισμό με ατομικές βόμβες του Β. Βιετνάμ. Το δόγμα του κεραυνοβόλου χτυπήματος, το σχέδιο της αιφνίδιας μαζικής επίθεσης στη Σοβιετική Ενωση, το δόγμα του περιορισμένου πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη, ήταν στα συρτάρια τους.

Ηαπεγνωσμένη προσπάθειά τους να κάνουν έναν πόλεμο που θα τους έδινε το στρατηγικό πλεονέκτημα για την παγκόσμια κυριαρχία τους. Στο Βιετνάμ ρίχνουν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές «αέρια μουστάρδας» και τη χημική ραδιενεργό ουσία «agent orange» στην προσπάθειά τους να αποψιλώσουν τα δάση και να εξαφανίσουν ολόκληρα χωριά στη βιετναμέζικη ζούγκλα. Στον πόλεμο του Ιράκ στον Κόλπο, 560.000 παιδιά πέθαναν μετά τον πόλεμο μαζί με τις τερατογενέσεις, μαζί με τους 200.000 στρατιώτες Αμερικανούς της «καταιγίδας της ερήμου», που πάσχουν από το σύνδρομο του Κόλπου (μυική κατάρρευση, νεφρικές ανεπάρκειες, καρκίνο κλπ.), που αποδεικνύουν ότι στον Περσικό Κόλπο είχαμε άλλη μια Χιροσίμα.

Στη Γιουγκοσλαβία είχαμε έναν «χημικό και τακτικό πυρηνικό πόλεμο». Διοξίνες PCBS, εμπλουτισμένο ουράνιο, πικογραμμάρια, νανογραμμάρια μπήκαν στο χώμα, στους ποταμούς, στα σπίτια μας.

ΗΧιροσίμα των Βαλκανίων. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τις άλλες Χιροσίμες, αλά USA με αυτόν τον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ δίπλα μας. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των ΗΠΑ, διακηρύσσουν οι δύο νέοι υποψήφιοι Πρόεδροι (Μπους, Αλ Γκορ) με θρασύτητα. Διασαλπίζουν το Αμερικανικό Ράιχ, αρκούνται για την ώρα στη διακήρυξη της «νέας τάξης» πραγμάτων, δηλαδή της «νέας τάξης» του αίματος. Θεωρητικοί τους λένε, να μη χαθεί η ευκαιρία: Η οικονομική ισχύς, το στρατηγικό πλεονέκτημα, η ανατροπή του συσχετισμού, η επιδρομή στις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού, είναι τα όπλα μας!

Ωρα είναι να μιλήσουν και οι λαοί. Η επιθετικότητα των ΗΠΑ -ΝΑΤΟ είναι δεδομένη. Η φρίκη είναι πέρα από αυτό που είδαμε στις τηλεοράσεις. Η φρίκη πάει παρέα με την επέλαση των ιμπεριαλιστών, με τη φρίκη της οικονομικής τους ηθικής. Ακολουθούν οι επόμενοι πόλεμοι: των μεταλλαγμένων της βιοτεχνολογίας κλπ. Η εργατική τάξη, πρωτοπόρα, είναι ικανή να ανατρέψει την επιθετικότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να διαμορφώσει ένα μέτωπο στη χώρα μας και στα Βαλκάνια μέχρι το ξήλωμα των ιμπεριαλιστών. Μέχρι τη νίκη των λαών.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ