Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για να μην το βάζεις κάτω

«Η ξετσίπωτη φιλοσοφία δασκαλέβει πως είσαστε γεννημένοι σκλάβοι. Μα μήτε οι θεοί μήτε κ' η φύση διατάξανε το σπέρμα του πατέρα σας να σας γεννήσει τέτοιους. Η τύχη σας έκανε κι η συνήθεια σας αποτέλειωσε»... «Είσαστε το μεγάλο ψυχομέτρι. Νιώστε τη δύναμή σας κ' ενωθείτε με τους αδικημένους λέφτερους. Να σηκώσετε μονάχα τα σφυριά, τα δρεπάνια, τα πελέκια, τα κρικέλια σας και θα γίνει κουρνιαχτός ολάκερ' η δημοκρατία των "αρίστων". Να τους πάρετε τ' αγαθά και να τους βάνετε να δουλέβουνε για να τρώνε»...

Μ' αυτούς τους στίχους πλησιάζει το τέλος του θεατρικού έργου του Κώστα Βάρναλη «Η Αληθινή Απολογία του Σωκράτη». Και στο σημείο αυτό η ερμηνεία του Χρήστου Καλαβρούζου, που καθήλωσε το πλήθος των νέων, άγγιξε τις ψυχές τους, ξεσηκώνει ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Το περασμένο Σάββατο στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων στον Περισσό, στην εκδήλωση με θέμα «Η γνώση είναι δύναμη», που διοργάνωσε το ΚΣ της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας του ΚΚΕ για την Παιδεία.

Και όπως σημείωσε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα - ολόκληρη η ομιλία δημοσιεύτηκε στον προχτεσινό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» - η γνώση «είναι δύναμη στον αγώνα και στην προσωπική ζωή. Είναι δύναμη για να αντέχεις στις ανηφόρες και στις κατηφόρες, στις απότομες στροφές ή στην περίοδο που μοιάζει κουραστική καθώς δε φαίνονται άμεσα αποτελέσματα, κυριαρχεί η απάθεια ή η επιφανειακή αδιαφορία. Είναι δύναμη, όταν στιγμές - στιγμές και κάτω από το βάρος αντιξοοτήτων, δυσκολιών στην προσωπική ζωή, να βρίσκεις απαντήσεις, να εξηγείς τα φαινόμενα, να αντλείς κουράγιο, να μην το βάζεις κάτω. Κάθε βήμα του αγώνα προς τα εμπρός θέτει νέα καθήκοντα στη μόρφωση, ιδιαίτερα στην πολιτική και πολιτιστική. Κάθε βήμα του αγώνα απαιτεί αδιάκοπη αναζήτηση νέων λύσεων, νέων εμπειριών, άρα η γνώση είναι εφόδιο».


Αλλωστε, «για εμάς τους νέους κομμουνιστές το σύνθημα "πρωτοπόροι στη μόρφωση και στον πολιτισμό" είναι καθημερινός οδηγός στάσης και δράσης», όπως σημείωσε στην έναρξη της εκδήλωσης η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ