Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ανεβαίνει ο πήχης της κερδοφορίας

Στο συν 45,6% τα λειτουργικά κέρδη της Εμπορικής. Πάνω από 360 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη της «Cosmote»

Αποθρασυμένοι οι τραπεζίτες από την έκρηξη της κερδοφορίας τους, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον πήχη και σχεδιάζοντας τα επιχειρηματικά πλάνα τους για τα επόμενα χρόνια υπόσχονται στους μεγαλομετόχους τους ακόμη περισσότερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, οι στόχοι της οποίας για την 3ετία 2007-2009 είναι η περαιτέρω βελτίωση των εσόδων, πρώτα και κύρια, από τη λεγόμενη «λιανική τραπεζική», δηλαδή από τις δοσοληψίες τους με τα λαϊκά στρώματα, καθώς και από τις «μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Η διοίκηση της τράπεζας «υπόσχεται» ακόμη να αποσυρθεί από «μη στρατηγικούς τομείς», δηλαδή να ξεφορτωθεί θυγατρικές εταιρείες που πλέον θεωρούνται λιγότερο προσοδοφόρες σε σχέση με την κύρια δραστηριότητά τους. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουν την «εφαρμογή πιο αποτελεσματικών πρακτικών», ώστε να «ανακτήσουν» τα δάνεια που έχουν βγει σε καθυστέρηση. Στο τέλος του 2009, υπολογίζουν πως η μάζα των κερδών τους θα προέρχεται κατά 55% από την Ελλάδα, κατά 14% από τα Βαλκάνια και κατά 31% από την Τουρκία.

Βλέψεις για το μέλλον έχει και το νέο αφεντικό της Εμπορικής Τράπεζας, η γαλλική «Κρεντί Αγκρικόλ». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ισολογισμός για το 12μηνο του 2006 περιέχει αυξημένα κονδύλια για τα λεγόμενα επισφαλή δάνεια, εμφανίζοντας έτσι λογιστική ζημιά ύψους 234,7 εκατ. ευρώ. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι τα λειτουργικά κέρδη τους (πριν από την αναγραφή των επισφαλειών) αυγάτισαν σε ποσοστό 45,6% και έφτασαν στα 338,8 εκατ. ευρώ.

Η «Cosmote»

Στα 360,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2006 τα καθαρά κέρδη του ομίλου «Cοsmote», παρουσιάζοντας αύξηση 6,1% σε σύγκριση με το 2005.

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε χτες ο όμιλος, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ξεπέρασαν τα 876 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 16,1%, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 2.382 εκατ. ευρώ (αύξηση 32,5%). Το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο 36,8%.

Στην ανακοίνωση της «Cosmote» γίνεται αναφορά και στα οικονομικά στοιχεία της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», την οποία εξαγόρασε ο όμιλος τον περασμένο Οκτώβρη. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το τελευταίο 3μηνο του 2006 η «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» είχε καθαρά κέρδη 18,6 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 251,7 εκατ. ευρώ, με περιθώριο EBITDA 7,5%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ