Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Δυναμικό συλλαλητήριο για πραγματική αποκατάσταση

Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα απαίτησαν χτες οι πυρόπληκτοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανσαμιακής Επιτροπής Αγώνα

Καμένος ελαιώνας στη Σάμο. Οι ελαιοπαραγωγοί θα στερηθούν το εισόδημα όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια
Καμένος ελαιώνας στη Σάμο. Οι ελαιοπαραγωγοί θα στερηθούν το εισόδημα όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια
Ενα μήνα μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης της Σάμου και ενώ οι κυβερνητικές εξαγγελίες και υποσχέσεις για «αποκατάσταση» των ζημιών περισσεύουν, οι κάτοικοι του νησιού, που συσπειρώνονται στις Επιτροπές Αγώνα, οι οποίες συστήνονται όλο αυτό το διάστημα στις πόλεις και τα χωριά του νησιού, πραγματοποίησαν χτες το βράδυ ένα δυναμικό συλλαλητήριο στο Βαθύ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανσαμιακής Επιτροπής Αγώνα για τη διεκδίκηση άμεσης και πραγματικής αποκατάστασης των ζημιών.

Από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ οι πυρόπληκτοι Σαμιώτες, που είδαν το βιος μιας ζωής να χάνεται μέσα στις φλόγες του Ιούλη και τον κρατικό μηχανισμό ανίκανο να εμποδίσει την καταστροφή. Στα πανό τα συνθήματα «Οχι στον εμπαιγμό, διεκδικούμε αποκατάσταση τώρα» και «Ζητάμε και απαιτούμε αποζημίωση- αποκατάσταση τώρα» δήλωναν την αγανάκτηση αλλά και την απόφαση γι' αγώνα.

«Είδαμε τα χωριά μας ανοχύρωτα απέναντι στις φλόγες και τον κρατικό μηχανισμό αδύναμο να συντονιστεί και να προστατέψει τις περιουσίες μας», τόνισε στην ομιλία του ο Αντώνης Δράκος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα πραγματικής αποκατάστασης των ζημιών θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την οικονομία του νησιού, με τη φυγή του αγροτικού πληθυσμού από τη γη του, την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας. Ηδη, συνέχισε ο Αντ. Δράκος, λόγω της πυρκαγιάς οι εργαζόμενοι άρχισαν να νιώθουν τις επιπτώσεις στο πετσί τους, μέσω της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται πρώτα και κύρια στον τομέα του τουρισμού.

Ο δήμαρχος Πυθαγορείου, Νίκος Μάρκου, χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός το χτεσινό συλλαλητήριο, αφού αποτέλεσε «μια βραδιά ενότητας των κατοίκων», καλώντας την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μια και «η Σάμος δεν αντέχει άλλες καταστροφές».

Ο Αλκης Γιαννούλης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Μαυρατζαίων, υπογράμμισε πως ο λαός της Σάμου «έχει το δίκιο, έχει και τη δύναμη να διεκδικήσει όσα του ανήκουν, και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι την τελική δικαίωση».

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο νομάρχης Σάμου Θαλασσινός Θαλασσινός, ο μητροπολίτης Ευσέβιος, ενώ συμμετείχαν συνδικαλιστές, εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και μια σειρά άλλοι μαζικοί φορείς.

Ουσιαστικά μέτρα ανασυγκρότησης

Η διαπίστωση πως «βασικός υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός για τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της» και ταυτόχρονα η απαίτηση να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ανασυγκρότησης του νησιού, που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων, διατυπώνονται στο ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης στη Σάμο. Με το ψήφισμα αυτό:

- Καταδεικνύεται ως βασικός υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός για τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί η κυβέρνηση και η πολιτική της, γιατί δεν είχαν παρθεί απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, η οργάνωση της κατάσβεσης ήταν αναποτελεσματική και υπήρχε απουσία κατασταλτικής υλικοτεχνικής υποδομής. Ακόμα οι πολιτικές της έχουν δημιουργήσει συνθήκες απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής και μείωσης του αγροτικού πληθυσμού, κύρια της νεολαίας.

- Επισημαίνεται πως τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των καταστροφών, καθώς δεν παίρνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Σάμου, που είναι η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του γεωκτηνοτροφικού εισοδήματος, ο μικρός κατακερματισμένος κλήρος, το μικρό αγροτικό εισόδημα, η δυσμενής γεωγραφική παραμεθόριος θέση, η μορφολογία του εδάφους και το μεικτό εποχιακό εισόδημα των κατοίκων του νησιού.

Αντίθετα, οι Σαμιώτες διεκδικούν εξειδικευμένα μέτρα, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, κάλυψη των απωλειών εισοδήματος, άμεσα αντιπλημμυρικά μέτρα και μέτρα πυροπροστασίας και, τέλος, άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Γεωργίας και Δασών, ώστε να υπάρξει ταχύτατη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την εξυπηρέτηση των πληγέντων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Η Πανσαμιακή Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης, που επεξεργάστηκε από κοινού με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και το Εργατικό Κέντρο.

  • Τα μέτρα-διεκδικήσεις, όπως σημειώνονται στο ψήφισμα, αφορούν στην παραγραφή των οφειλών των δανειοδοτηθέντων, η κατοικία των οποίων καταστράφηκε, και στην παραγραφή μέρους των οφειλών όσων κρίνεται προσωρινά ακατάλληλη. Επίσης, χορήγηση επιδότησης ενοικίου μέχρι την ανακατασκευή της πληγείσας κατοικίας. Δωρεάν κρατική αρωγή 220.000 δραχμές το τ.μ., της κατεδαφισθείσας κατοικίας και 110.000 δραχμές ανά τ.μ., για επισκευές. Δωρεάν έκδοση οικοδομικών αδειών. Χορήγηση συμπληρωματικών άτοκων δανείων στους πυροπαθείς για ανέγερση ή επισκευή του σπιτιού τους και αντικατάσταση της οικοσκευής.
  • Για την αγροτική παραγωγή: Αμεση και πλήρης αποζημίωση- αποκατάσταση των πληγέντων αγροτών για όλες τις απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και μηχανές που υπέστησαν. Επίσης, πιστωτικές διευκολύνσεις. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μια πενταετία. Αμεση και δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών. Τροποποίηση του δασικού νόμου για καλλιέργεια αμπελώνων στα ορεινά και ημιορεινά. Ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου των υπαρχουσών ομβριοδεξαμενών Μυτιληνιών - Μύλων - Μαραθόκαμπου. Κατασκευή μικρών φραγμάτων για εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα.
  • Αμεσα μέτρα για τους εργαζόμενους πυρόπληκτους που απολύθηκαν ή έχασαν προσωρινά τη δουλιά τους: Εκτακτο βοήθημα 200.000 δρχ. Μείωση των προϋποθέσεων για την επιδότηση της ανεργίας στο 50% και αύξηση του επιδόματος στο 80% του βασικού μισθού. Πρόσληψη προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας και προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και την παραβίαση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας. Κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στελέχωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 3 εκατομμύρια δραχμές. Να δημοπρατηθούν οι εργατικές κατοικίες στη Βλαμαρή και το Καρλόβασι.
  • Για τους επαγγελματίες και βιοτέχνες: Πλήρης αποζημίωση και ανασυγκρότηση των επαγγελματικών χώρων που καταστράφηκαν. Αύξηση των εκδρομικών προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας για τη Σάμο και παροχή μεγαλύτερων κινήτρων ώστε να κατευθυνθεί ο κοινωνικός τουρισμός στο νησί.
  • Τέλος, ζητά οι υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν στη φορολογία εισοδήματος από 1η Ιούλη έως 31 Δεκέμβρη 2000 να ρυθμιστούν χωρίς προσαυξήσεις σε 24 δόσεις, με εξόφληση από 31 Μάρτη 2001.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ