Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκστρατεία συσκότισης και ψεύδους

Με στόχο τη δημιουργία σύγχυσης σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα και την υπονόμευση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, εντείνεται η καμπάνια για την υποστήριξη του αντιδραστικού νόμου -πλαισίου, αξιοποιώντας την πολύτιμη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ

Να πλήξει το αγωνιστικό φρόνημα των φοιτητών και να δημιουργήσει σύγχυση στο λαό για τους πραγματικούς στόχους των αντιδραστικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο νόμο - πλαίσιο επιδιώκει η κυβέρνηση, έχοντας ως πολύτιμο σύμμαχο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης επιχειρεί να δημιουργήσει εικόνα «ευρείας αποδοχής» του εκτρωματικού νομοσχεδίου, την ψήφιση του οποίου από τη Βουλή προωθεί με «συνοπτικές διαδικασίες». Η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτίσει το βάθος των προωθούμενων αντιδραστικών αλλαγών και τις ολέθριες συνέπειες από την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας, επιστρατεύοντας κάθε είδους ψέμα και κάνοντας στην κυριολεξία το μαύρο άσπρο. Ανερυθρίαστα τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι γίνονται τα πρώτα βήματα για να γίνουν τάχα καλύτερα τα πανεπιστήμια του μέλλοντος, ή ότι θα ενισχυθεί το κύρος των πτυχίων, ότι οι πτυχιούχοι θα βρίσκουν πιο εύκολα δουλιά στην αγορά και άλλα τέτοια παρόμοια τερατώδη ψέματα.

Η κριτική που ασκεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τη σκοπιά του, ότι «οι αλλαγές δεν είναι αρκούντως τολμηρές», είναι «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης καθώς τη βοηθά να περάσει την άποψη ότι πρόκειται για «ήπιες» και «εντελώς αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Από την άλλη, βέβαια, η κυβέρνηση δε χάνει την ευκαιρία να προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ακριβώς για να το εξωθήσουν στη διατύπωση «πιο προωθημένων θέσεων» και στο βαθμό που δεν το κάνει να το καταγγέλλουν για «ανυπαρξία θέσεων». «Εκείνοι που σπεύδουν να πουν ότι δεν είναι επαρκείς οι ρυθμίσεις, δεν έχουν κάνει καμία πρόταση, ή οι προτάσεις τους προκαλούν μόνο ειρωνικά σχόλια», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ε. Αντώναρος επανέλαβε την πρωθυπουργική θέση ότι το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ περιέχει αλλαγές οι οποίες «απαντούν στα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας», συμπληρώνοντας ότι «άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει». Στην κατεύθυνση δημιουργίας τετελεσμένων ανέφερε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα προωθηθεί «με γρήγορους ρυθμούς».

Παρά τη δήθεν φαινομενική «αδιαφορία» για τη συνέχιση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά τους αγώνες για την Παιδεία επιχειρώντας ταυτόχρονα να καλλιεργήσει κλίμα μοιρολατρίας και απογοήτευσης μέσω της άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου δίχως αλλαγές. Κυβερνητικά στελέχη, βέβαια, παραδέχονται ότι κρίσιμο ζήτημα είναι το κατά πόσο «θα περπατήσει στη ζωή» και θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νέος νόμος - πλαίσιο.

Στη φάση αυτή η κυβέρνηση εντείνει την επικοινωνιακή καμπάνια του ψεύδους. Ο Ε. Αντώναρος, για παράδειγμα, εξέφρασε χτες τη βεβαιότητα ότι «τα πανεπιστήμια, μέσα στο καινούριο περιβάλλον το οποίο θα διαμορφωθεί, θα γίνονται ολοένα και καλύτερα», ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι θα αυξάνονται και τα κονδύλια για τα ΑΕΙ και γενικά για την Παιδεία. Μάλιστα, μέμφθηκε τα ΜΜΕ γιατί «δε γίνεται πουθενά μνεία για τον κοινωνικό ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου», εννοώντας τις υποτροφίες που θα δίνονται στο μέλλον στους φοιτητές και «τα άτοκα φοιτητικά δάνεια σε επιμελείς φοιτητές». Αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δημιουργεί ένα εντελώς καινούριο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναπτύσσονται οι σπουδές, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι επιμελείς, ταλαντούχοι, άξιοι φοιτητές από όλη την ελληνική κοινωνία να ενθαρρύνονται, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι ακριβώς η θέσπιση των υποτροφιών και των φοιτητικών δανείων συνιστά τρανή απόδειξη της χρεοκοπίας της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Ειδικά για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα κόπο να διαψεύσει ότι στόχος είναι η ποινικοποίηση και η καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων, με αιχμή τις καταλήψεις. Ο Ε. Αντώναρος απέφευγε πεισματικά χτες να αποσαφηνίσει αν οι καταλήψεις περιλαμβάνονται στην «παραβατική συμπεριφορά» που θα συνιστά λόγο άρσης του ασύλου.

Για την υπεράσπιση του νόμου-πλαισίου έχουν επιστρατευτεί όλοι οι υπουργοί. Σειρά χτες του Μιχ. Λιάπη, ο οποίος εκτίμησε ότι πρόκειται για «μεγάλη μεταρρύθμιση, που στοχεύει στο σύγχρονο πανεπιστήμιο. Ενα πανεπιστήμιο που θα βγάζει πτυχία με αντίκρισμα, με περιεχόμενο. Και φοιτητές με γνώσεις και με επαγγελματική κατάρτιση». Οσοι αντιδρούν, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, είτε εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα, είτε είναι «βαθιά νυχτωμένοι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσήλωση στις «εμβληματικές μεταρρυθμίσεις» που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι(2022-07-15 00:00:00.0)
Προστάτες της διαφάνειας οι εταίροι του κεφαλαίου!(2009-08-22 00:00:00.0)
Προειλημμένες αποφάσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ(2009-01-14 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται η αντιδραστική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ(2007-02-28 00:00:00.0)
Στην αντεπίθεση με όπλο ...τις «μεταρρυθμίσεις»(2007-02-03 00:00:00.0)
Πάλη κόντρα στην τεχνητή αντιπαράθεση(2001-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ