Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΜΟΥΤΣΙΝΟ
Το κυνήγι της ευτυχίας

Η ταινία είναι βασισμένη στην «αληθινή ιστορία» του φτωχού και άστεγου Κρις Γκάρνερ που, σύμφωνα με την κινηματογραφική εκδοχή της ιστορίας, έφτασε να διοικεί δική του χρηματιστηριακή εταιρεία και να έχει συγκεντρώσει του κόσμου το χρήμα! Μια ιστορία - ύμνος στο «αμερικάνικο όνειρο»! Που, βέβαια, συμβαίνει μια στο δισεκατομμύριο! Και αυτό κάτω από άλλες προϋποθέσεις, με άλλους όρους και μέσα σε άλλες συνθήκες!

Εδώ θα σας έλεγα, «πάμε να φύγουμε, αυτό το έργο το έχουμε δει χιλιάδες φορές στον αμερικάνικο κινηματογράφο». Ομως, πριν φύγουμε, γιατί στο τέλος, λίγο πριν τους τίτλους, οπωσδήποτε πρέπει να φύγουμε, έχουμε αρκετά σημαντικά - και αληθινά - πράγματα να δούμε! Η ιστορία του έγχρωμου Κρις Γκάρνερ, όπως μας την αφηγείται στο μεγαλύτερο μέρος της η ταινία, μοιάζει με τις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών. Οπου τρέχουν - και δε φτάνουν - πίσω από το θεό της Αμερικής, το δολάριο. Το δολάριο που χωρίς αυτό, στη μεγάλη αυτή χώρα, τη μητρόπολη του καπιταλισμού, δεν είσαι άνθρωπος, αλλά πράγμα. Πράγμα, που μπαίνεις στην ουρά για συσσίτιο, για κάποιο κατάλυμα, για τις πρώτες βοήθειες ή, και το πιο πιθανό, σαπίζεις νηστικός κάτω από κάποια γέφυρα. Για να σχηματίσουμε μια εικόνα: Οι αναλφάβητοι στην Αμερική ξεπερνάνε τα 40 εκατ. Οι άστεγοι είναι, επίσης, εκατομμύρια. Οπως, και οι άνεργοι!

Ο Γκάμπριελ Μουτσίνο, χωρίς να υποκύπτει σε τραγικότητες και μελό, μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τη ζωή ενός πλασιέ που πιστεύει και αγωνίζεται να «πιάσει την καλή»! Στο κυνήγι της αναζήτησης της «καλής», πρώτα διαλύεται η οικογένεια του «κυνηγού». Yστερα, ο «κυνηγός» και ο μικρός γιος του που τον τραβάει από το χέρι, χωρισμένοι από γυναίκα και μάνα, χωρίς στέγη και εργασία, περνάνε του κόσμου τους εξευτελισμούς για να επιβιώσουν. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, ακολουθώντας πατέρα και γιο, τους ήρωες της ταινίας, και καταγράφοντας την περιπέτειά τους, τη μικρή τους Οδύσσεια, δίνει στο φακό του, πολύ διακριτικά είναι αλήθεια, την ευκαιρία, να μας δείξει την πραγματική Αμερική. Την Αμερική των ανέργων, των άστεγων, των πεινασμένων. Την Αμερική της εκμετάλλευσης.

Ομως, τα όνειρα, δεν κρατάνε αιώνια. Εκεί που λες, «μπράβο, έστω και με αυτό τον "χαριτωμένο" τρόπο, η ταινία είναι τόσο αληθινή και τόσο ανθρώπινη», φτάνει στο τέλος της και αποκαλύπτεται «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου». Ο έγχρωμος Κρις Γκάρνερ γίνεται χρηματιστής και πολυεκατομμυριούχος! Ετσι απλά! Οπως στην «πραγματικότητα»! Χωρίς να πατήσει επί πτωμάτων, χωρίς να έχει διασυνδέσεις με τη Μαφία, χωρίς να εξαγοράσει πολιτικούς, χωρίς σκάνδαλα! Τίμια και αγνά, όπως όλοι οι χρηματιστές του κόσμου! Ελεος!

Η ταινία μέχρι λίγο πριν τους «τίτλους τέλους», θα σας αποζημιώσει. Θα σας συγκινήσει, θα σας προβληματίσει. Θα την αγαπήσετε! Γιατί είναι τρυφερή και ανθρώπινη. Μόλις δείτε στην οθόνη τον ήρωα να γίνεται χρηματιστής, πολύ λίγα λεπτά πριν πέσουν οι τίτλοι του τέλους, σηκωθείτε και βγείτε! Δεν πρόκειται να προσβάλλετε κανέναν. Αντίθετα, θα προστατέψετε τον εαυτό σας, αλλά και τους δημιουργούς της ταινίας!

Παίζουν: Γουίλ Σμιθ, Θάντι Νιούτον, Τζέιντεν Κρίστοφερ Σάιρ Σμιθ (γιος του πρωταγωνιστή).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ