Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δυσβάσταχτες για τη λαϊκή οικογένεια οι σπουδές

Για τα συγγράμματα προβλέπεται ότι «οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων των ΑΕΙ συντάσσουν κατάλογο συγγραμμάτων ανά υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα» και «με προεδρικό διάταγμα (...) καθορίζεται ο τρόπος, με τον οποίο παρέχεται στους φοιτητές το δικαίωμα δωρεάν προμήθειας αριθμού συγγραμμάτων ίσου με τον αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων». Κοινώς, μόνο ένα δωρεάν σύγγραμμα ανά μάθημα και τα υπόλοιπα βιβλία που απαιτούνται για τη μελέτη τους οι φοιτητές ας κόψουν το λαιμό τους να τα εξασφαλίζουν!

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, ο κάθε φοιτητής θα διαλέγει ο ίδιος ποιο βιβλίο θα παίρνει δωρεάν (από όλα τα βιβλία που απαιτούνται για ένα μάθημα), με αποτέλεσμα κάθε φοιτητής να διαβάζει από διαφορετικό βιβλίο!

Το κόστος σπουδών για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών θα γίνει δυσβάσταχτο κι αυτό γίνεται όλο και περισσότερο φανερό. Ως «απάντηση», η κυβέρνηση φέρνει τις λεγόμενες «ανταποδοτικές υποτροφίες» και τα «εκπαιδευτικά δάνεια».

Ξεκαθαρίζουμε: Οι «ανταποδοτικές υποτροφίες» δεν έχουν καμιά σχέση με «υποτροφίες»! Αποτελούν απλά δικαίωμα μερικής (μέχρι 40 ώρες το μήνα) απασχόλησης των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο και ανάλογη πληρωμή τους γι' αυτό. Θεωρείται δεδομένο, δηλαδή, ότι οι φοιτητές που προέρχονται από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα.

Η άλλη λύση που προτείνεται είναι να «φεσωθούν» στις τράπεζες! Το προσχέδιο προβλέπει την παροχή άτοκων εκπαιδευτικών δανείων από τράπεζες, η αποπληρωμή των οποίων θα γίνεται τμηματικά «μετά από πενταετή άσκηση επαγγέλματος και σε κάθε περίπτωση σε δεκαπέντε το πολύ έτη από τη λήψη του συνολικού ποσού του δανείου».

Ορίζεται ανώτατη διάρκεια φοίτησης το διπλάσιο του προβλεπόμενου χρόνου σπουδών για κάθε Τμήμα και σχολή. Δηλαδή, για τις τετραετείς σχολές ανώτατο όριο φοίτησης είναι τα 8 χρόνια, για τις πενταετείς σχολές τα 10 χρόνια κτλ. Μετά από αυτό το χρονικό όριο ο φοιτητής θα χάνει τη φοιτητική ιδιότητα και θα παίρνει απλά μια βεβαίωση σπουδών για όσα μαθήματα θα έχει περάσει μέχρι τότε. Εφόσον ψηφιστεί ο νόμος, θα ισχύσει και για όσους φοιτούν ήδη στα προβλεπόμενα έτη σπουδών, ενώ γι' αυτούς που τα έχουν ξεπεράσει θα δοθεί ένα περιθώριο 5 χρόνων προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Βέβαια, η κυβέρνηση προτείνει αυτή τη ρύθμιση για τους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές, υπονοώντας ότι είναι κάποιοι «λουφαδόροι» που καθυστερούν αδικαιολόγητα τις σπουδές τους και δεν κοιτάει τον αριθμό των εργαζόμενων φοιτητών που συνεχώς αυξάνει... Ετσι, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι φοιτητές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, θα μπορούν να αφιερώνονται απρόσκοπτα στις σπουδές τους, αλλά παίρνει μέτρα διοικητικού χαρακτήρα για τη διάρκεια των σπουδών.

Το δυσβάσταχτο κόστος για σπουδές, που δεν εξασφαλίζεται ότι θα έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα, είναι φυσικό να οδηγεί και πολλούς φοιτητές στην απογοήτευση ή ακόμα και την εγκατάλειψη των σπουδών. Γι' αυτό και με το νομοσχέδιο δημιουργούνται υπηρεσίες υποστήριξης φοιτητών και σύμβουλοι σπουδών σε κάθε σχολή. Αλλο λίγο και θα μας πουν ότι κάθε φοιτητής θα πρέπει να έχει και τον ...ψυχολόγο του!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ