Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

(Ατρομος ο μπάρμπα - Μ. Λυγηρός)

ΣΤΟ ιστορικό τυπογραφείο της Καλλιθέας (Σκρα 31) μικρή σήμερα αναφορά σ' έναν αγωνιστή, που δουλεύοντας ως διακινητής του υλικού που τύπωνε το τυπογραφείο εκείνο και ήταν και σε ποσότητα σημαντικό αλλά και ποιοτικά αναβαθμισμένο.

ΜΙΛΑΜΕ σήμερα για τον λεοντόκαρδο εκείνον που είχε πάρει πάνω του την ευθύνη της διακίνησης, για το Μανώλη Λυγηρό, τον ασπρομάλλη και τη χειράμαξα, που την έσπρωχνε ανάλαφρα για να περνά ανάμεσα από τον κόσμο στα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ χειραμάξι του έπρεπε να φαίνεται πως είναι ανάλαφρο. Αδεια σακιά και λαχανίδες κάλυπταν το παράνομο φορτίο τη μια φορά τυπωμένα φύλλα εφημερίδων όπως π.χ. της «Ελεύθερης Ελλάδας», του «Ρίζου», του «Απελευθερωτή», συχνά και μεγάλες αφίσες. Και την άλλη ό,τι άλλο ήταν ανάγκη.

ΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ χρειαζόταν χαρτί, ήθελε μελάνι, χαρτί για εκτύπωση. Ολα αυτά τα πήγαινε και τα 'φερνε ο ασπρομάλλης ψύχραιμος, ατάραχος πως σε κάθε στιγμή μπορούσε να ξυπνήσει ο θάνατος.

Η ΧΕΙΡΑΜΑΞΑ του μπάρμπα - Μανώλη ήταν μια ωρολογιακή βόμβα, που μπορούσε να εκραγεί κάθε στιγμή αν τύχαινε να τον εντοπίσουν οι Γερμανοί και οι ελληνόφωνοι συνεργάτες τους, που αλώνιζαν τους δρόμους.

ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Ες-Ες και οι υπηρέτες τους οι Γερμανοτσολιάδες και όλοι αυτοί οι σμπίροι, που δρούσαν, τότε, στην Αθήνα δεν μπόρεσαν να τον ανακαλύψουν, κι εκείνος δούλεψε εντατικά στον κρίσιμο τομέα της διανομής, που οι διακινητές ήταν ο πιο λεπτός κρίκος στο κύκλωμα αυτό του θανάτου. Ο μπάρμπα - Μανώλης με το πάλλευκο κεφάλι βγήκε παλικάρι στο φοβερό καθημερινό αγώνα που είχαμε με τους καταχτητές.

ΘΑ δουλέψει, όσο καιρό βγαίνανε νόμιμα οι εφημερίδες μας, στην «Ελεύθερη Ελλάδα» που ήταν υπεύθυνος για το τυπογραφείο, τα χαρτιά, τα μελάνια και γενικά τα υλικά.

Ο ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ Μανώλης Λυγηρός γλίτωσε από τους Γκεσταπίτες, θα βρεθεί όμως στα χέρια των Ελλήνων βασανιστών που σ' εκείνα τα φοβερά χρόνια τροφοδοτούσαν με αγωνιστές τα Εκτακτα Στρατοδικεία, που νύχτα - μέρα έστηναν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πατριώτες που είχαν αναδειχτεί ήρωες. Τον Ιούλη του 1949 ο μπάρμπα - Μανώλης, με ανεχτίμητη προσφορά στη γιγαντομαχία του λαού μας, θα βρεθεί στο απόσπασμα μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ όπως ο Β. Μαρκεζίνης. Απλός και γενναίος έπεσε από τα βόλια της αμερικανόδουλης κυβέρνησης. Η Στοά Πάπου κι ο κόσμος του Τύπου δεν ξεχνούν ποτέ τον ακούραστο κουβαλητή και άτρομο διανομέα του παράνομου αντιστασιακού Τύπου. Τον μπάρμπα - Μανώλη του ΕΑΜ, της «Ελεύθερης Ελλάδας».


Του
Νίκου ΚΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ