Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Στο πόδι οι ταξικές δυνάμεις

Οκτώ κλαδικές Ομοσπονδίες και δεκάδες - μέχρι στιγμής - Εργατικά Κέντρα και σωματεία πρωτοστατούν για τις κινητοποιήσεις στις 8 και τις 29 του Μάρτη

Κάλεσμα αντίστασης και διεκδίκησης απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις
Κάλεσμα αντίστασης και διεκδίκησης απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις
Ολοένα και περισσότερο επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα, αλλά και η σημασία των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν οι ταξικές δυνάμεις με αιχμή τις κλαδικές Συμβάσεις, αποφασίζοντας τη διοργάνωση συλλαλητηρίων στις 8 του Μάρτη και την κήρυξη απεργίας στις 29 του ίδιου μήνα. Η κλιμακούμενη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης αποτυπώνεται και στην εισοδηματική πολιτική και τις αυξήσεις - κοροϊδία για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Η πραγματική «αύξηση» στο σύνολο του μισθού δε θα ξεπεράσει το 2,5%, ποσό που έχει προ πολλού εξανεμιστεί από τις απανωτές ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και τον πληθωρισμό. Και, βέβαια, η όποια πραγματική «αύξηση» βρίσκεται πίσω ακόμα και από το επίσημο 3,5% για τους μισθούς και 4% για τις συντάξεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο, βρίσκεται μακριά από τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Απάντηση χωρίς καθυστέρηση

Μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ την περασμένη Τρίτη, έχοντας όπλο στα χέρια τους το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, οι ταξικές δυνάμεις ανεβάζουν στροφές. Στην πρώτη γραμμή της μάχης, βρίσκονται οκτώ ταξικές Ομοσπονδίες (Οικοδόμων, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Τύπου - Χάρτου, Θεάματος - Ακροάματος, Κλωστοϋφαντουργών, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών), που απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε εργάτες και εργάτριες.

Εντείνουν τις προετοιμασίες με συσκέψεις και περιοδείες σε τόπους δουλιάς, αντιπαλεύοντας τις δυσκολίες που προκαλεί η στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, που έχουν αλυσοδέσει την εργατική τάξη με τη διετή σύμβαση των 77 λεπτών «αύξηση» την ημέρα στους μισθούς και το μεροκάματο. Με στόχο η μάχη της σύμβασης να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και να συμβάλει στη συσπείρωση νέων δυνάμεων, στην αφύπνιση νέων συνειδήσεων, ώστε να δυναμώσει συνολικά η πάλη ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Απόφαση για συμμετοχή στα συλλαλητήρια και την απεργία έχουν πάρει μέχρι στιγμής και δεκάδες ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις (συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα) απ' όλη τη χώρα.

Να δυναμώσει η ταξική συσπείρωση

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί τους εργάτες του κλάδου «να στρατευτούν σ' αυτόν τον αγώνα, να δυναμώσουμε τις οργανώσεις μας στον αγώνα για τη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανατροπής της, διεκδικώντας ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης και όχι τα κέρδη των λίγων».

«Πρόκειται για πολύ σημαντικό αγώνα. Η πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν καθηλώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Χιλιάδες εργατικές οικογένειες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, την ώρα που οι επιχειρηματίες αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο ζουν με κατώτερο ημερομίσθιο 27 ευρώ, ζουν με χαμηλούς μισθούς και συντάξεις των 550 ευρώ, ενώ οι 74 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, για παράδειγμα, μετρούν κέρδη 3,6 δισ. ευρώ (!!) το πρώτο εξάμηνο του 2006», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής και περιθώρια για αυταπάτες», υπογραμμίζει η ΟΕΦΣΕΕ. «Δυναμώνουμε το μέτωπο κατά της πολιτικής που εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Οξύνουμε την αντιπαράθεση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα με το ποιος είναι κυβερνητικός διαχειριστής, η πολιτική που εκφράζουν υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και οδηγεί σε οδυνηρές καταστάσεις την εργατική τάξη».

Συντονισμένη αντεπίθεση

«Η εργοδοσία εξαπολύει νέα επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, όπου στα πλαίσια της διαβούλευσης της λεγόμενης Πράσινης Βίβλου, ούτε λίγο - ούτε πολύ αξιώνει την παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου και την υπονόμευση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων με τις προτάσεις για "εξατομικευμένες εργασιακές διευθετήσεις" κλπ.», επισημαίνει η ΠΟΛ.

Ενώ η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου αναδεικνύει τα εμπόδια που προκαλεί η υπογραφή της ΕΣΣΕ από την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και, ταυτόχρονα, την ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμός των εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό. Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στις κινητοποιήσεις, να δώσουν απάντηση στην αδιαλλαξία των εργοδοτών, «την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που οδηγούν την εργατική τάξη, πέρα από τη συνεχή λιτότητα, σε πιο οδυνηρές καταστάσεις, με την προώθηση συστημάτων που κατεδαφίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα».


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ