Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Υπηρέτες του ίδιου αφέντη

Αποκαλυπτικό το ψήφισμα για τη Στρατηγική της Λισαβόνας, που στήριξαν οι ευρωβουλευτές των δύο κομμάτων στην Ολομέλεια της περασμένης Τετάρτης

«(Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) στηρίζει την πολιτική που επιτρέπει την ιδιωτική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να εκφράσει τις απόψεις του ως προς τις ανάγκες της αγοράς σε θέματα κατάρτισης και εκπαίδευσης».

Η παραπάνω θέση περιέχεται στην 25η παράγραφο του αποκαλούμενου Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) «σχετικά με ιδέες για τη στρατηγική της Λισαβόνας εν όψει του Εαρινού Συμβουλίου 2007». Πρόκειται για ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού εκπρόσωποι του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων και το οποίο υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΚ την περασμένη Τετάρτη. Και μόνο η παράθεση της συγκεκριμένης παραγράφου είναι αρκετή, για να αποκαλυφθεί η υποκρισία και η δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να πείσει για τη δήθεν διαφοροποίησή του από τη ΝΔ στο θέμα της αναθεώρησης του Αρθρου 16 του Συντάγματος και της παράδοσης της εκπαίδευσης στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές των δύο κομμάτων υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη παράγραφο σε ένα όργανο όπως το ΕΚ, όπου (έστω και τυπικά) επικυρώνεται η στρατηγική της ΕΕ, είναι μια ακόμα απόδειξη της απόλυτης ταύτισής τους στην προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράζεται και στο ζήτημα της Παιδείας. Και όχι μόνο αυτό. Καθένα από τα 80 άρθρα του ψηφίσματος, το οποίο στήριξαν με την ψήφο τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποτελεί χτύπημα στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και ευέλικτη «αγορά εργασίας»

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι για την ανεργία ευθύνονται οι ίδιοι οι άνεργοι, όπως εδώ της «Σεξ Φορμ». Για τα παιδιά αυτών των γυναικών ετοιμάζουν ένα μέλλον ημιαπασχόλησης και διαρκούς κατάρτισης
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι για την ανεργία ευθύνονται οι ίδιοι οι άνεργοι, όπως εδώ της «Σεξ Φορμ». Για τα παιδιά αυτών των γυναικών ετοιμάζουν ένα μέλλον ημιαπασχόλησης και διαρκούς κατάρτισης
Η ενδεικτική μόνο παράθεση ορισμένων παραγράφων του ψηφίσματος είναι αποκαλυπτική:

Παράγραφος 18:«(Το ΕΚ) εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας πρέπει να αποσκοπεί στη συμφιλίωση των απαιτήσεων των βιομηχάνων περί μεγαλύτερης ευελιξίας και των απαιτήσεων των εργαζομένων περί μεγαλύτερης ασφάλειας, μέσα από τη δημιουργία π.χ. νέων προοπτικών απασχόλησης και νέων μορφών ασφάλειας».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην προώθηση της λεγόμενης «ευελφάλειας», στα πλαίσια της οποίας προωθείται η στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου να αναμορφώσει το Εργατικό Δίκαιο των κρατών - μελών, προκειμένου να το προσαρμόσει στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, όπως επιτάσσει η αύξηση της κερδοφορίας του. Το τι επιδιώκουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους, περιγράφτηκε με τον καλύτερο τρόπο στην πρόσφατη ημερίδα του ΕΒΕΑ για την «Πράσινη Βίβλο»: Απελευθέρωση απολύσεων, μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, φθηνότερες υπερωρίες, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Παράγραφος 19:«(Το ΕΚ) απαιτεί περισσότερες επενδύσεις και εργαζόμενους καλύτερα καταρτισμένους και με περισσότερα προσόντα, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθούν οι συντελεστές απασχόλησης και να επιτευχθούν οι στόχοι της στρατηγικής της Λισαβόνας, για να μπορέσει έτσι η Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει την πρόκληση του διεθνούς ανταγωνισμού. Τονίζει ότι ο εκσυγχρονισμός των καθεστώτων απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης σε όλα τα κράτη - μέλη (...), αποτελεί πολιτική επιταγή».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στο μοντέλο του διά βίου καταρτιζόμενου, στη δημιουργία ενός ευέλικτου εργατικού δυναμικού, που περιπλανιέται διαρκώς ανάμεσα στην ανεργία, την επανακατάρτιση και την απασχόληση χωρίς δικαιώματα, αναζητώντας τις δεξιότητες που κάθε φορά απαιτεί το κεφάλαιο. Ο,τι δηλαδή προωθείται σήμερα και στη χώρα μας, με την ενεργό συμμετοχή μάλιστα και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που διεκδικούν ακόμα και μερίδιο στην κατάρτιση. Η αναφορά στον «εκσυγχρονισμό» των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις κοινές δικομματικές ευθύνες στην αντιασφαλιστική επίθεση που βρίσκεται σε κλιμακούμενη εξέλιξη.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι εχθροί των χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών που διαδηλώνουν με αμείωτη ένταση στους δρόμους
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι εχθροί των χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών που διαδηλώνουν με αμείωτη ένταση στους δρόμους
Παράγραφος 21:«(Το ΕΚ) πιστεύει ότι πρέπει να εξαλειφθούν τα εμπόδια στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και οι λόγοι που αποτρέπουν κάποιον να αποδεχτεί μια χαμηλά αμειβόμενη θέση εργασίας. Αναγνωρίζει ότι αποτελεί ευθύνη των ανέργων να αποδέχονται προσφορές εργασίας. Αναγνωρίζει ότι οι ρυθμίσεις περί του χρόνου εργασίας πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργοδοτών και των εργαζομένων και να επιτρέπουν στους ανθρώπους να συνδυάζουν επαγγελματική και οικογενειακή ζωή».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην εκτίμηση ότι για την ανεργία φταίνε οι ίδιοι οι άνεργοι(!) και όχι η αντεργατική πολιτική που άσκησαν και ασκούν εναλλασσόμενοι στην κυβέρνηση. Η θέση τους είναι προκλητική για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Πολύ περισσότερο που από κοινού προτείνουν την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας (βλέπε διευθέτηση, ημιαπασχόληση, υποαπασχόληση), προκειμένου να καταπολεμηθεί δήθεν η ανεργία. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκβιάζουν και κοροϊδεύουν εργαζόμενους και άνεργους.

Παράγραφος 22:«(Το ΕΚ) θεωρεί λυπηρό το ότι το ποσοστό γυναικών στο εργατικό δυναμικό απέχει ακόμη πολύ από τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας. Θεωρεί ότι οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται σε προαιρετική βάση, με τη βοήθεια της κατάλληλης κατάρτισης και της παροχής ιατρικής περίθαλψης στο χώρο εργασίας. Εκτιμά ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση πρέπει να αποθαρρύνεται και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν εθελοντικώς να εργάζονται ακόμη και μετά τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, εάν ο εργοδότης τους και οι ίδιοι το αποφασίσουν».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην παράταση του εργάσιμου βίου, η οποία, με το μανδύα της δήθεν «εθελοντικής» επιλογής θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη νομοθετήσει την παράταση κατά δύο χρόνια του εργάσιμου βίου, ενώ η ΝΔ προωθεί προγράμματα για την «ενεργό γήρανση», κάνοντας λόγο για «σταδιακή απόσυρση από την αγορά εργασίας»! Προετοιμάζουν το έδαφος για συντάξεις πείνας και παροχές τέτοιες που θα κάνουν αναπόφευκτη την παραμονή στην εργασία μέχρι θανάτου.

Χρήμα στους εργοδότες στο όνομα της ανεργίας

Παράγραφος 23: «(Το ΕΚ) καλεί τα κράτη - μέλη να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την αλλαγή των φορολογικών και ασφαλιστικών συστημάτων, ώστε να ενθαρρυνθεί η μακρύτερη ενεργός επαγγελματική ζωή και ζητεί την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων με βάση την ηλικία».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν λόγια. Συμφωνούν σε νέες παροχές για τους εργοδότες και σε νέες περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να μείνουν στην εργασία και μετά τη συμπλήρωση των τυπικών προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση.

Παράγραφος 24:«(Το ΕΚ) καλεί τα κράτη - μέλη να αυξήσουν τις προσπάθειες, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για τη δημιουργία απασχόλησης και για μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων, των γυναικών και των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας, ιδίως με τα εξής μέτρα:

  • μέριμνα ώστε μια θέση εργασίας, δυνατότητα κατάρτισης ή άλλες ευκαιρίες απασχόλησης να παρέχονται εντός έξι μηνών σε κάθε νέο που τελειώνει το σχολείο, και εξασφάλιση στους ανέργους ευρύτερης πρόσβασης στην κατάρτιση (...),
  • περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών επί της απασχόλησης,
  • εκχώρηση σαφέστερων δικαιωμάτων και καθηκόντων στους τομείς της παιδείας, της επαγγελματικής κατάρτισης και της διά βίου μάθησης. Καλύτερη αντιστοιχία του εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες των νέων αγορών εργασίας και ενσωμάτωση της διαπαιδαγώγησης στο πνεύμα επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στα εκπαιδευτικά προγράμματα».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στη συγκάλυψη της πραγματικής ανεργίας και στον εγκλωβισμό των νέων στις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση». Αποκηρύσσοντας μετά βδελυγμίας το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα, ρίχνουν τους νέους και τις νέες βορά στα χέρια των βιομηχάνων και των αετονύχηδων της κατάρτισης, όπως αποτυπώνεται και στη νομοθεσία που προώθησε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ. Σ' αυτή την κατεύθυνση συμφωνούν και στην ακόμα μεγαλύτερη απαλλαγή των εργοδοτών από φορολογικά (και ασφαλιστικά) βάρη, ή και στην αδρή επιδότηση για δημιουργία δήθεν νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να καταπολεμηθεί δήθεν η ανεργία.

Την ίδια στιγμή, γίνεται καταφανέστατη, και σε αυτό το άρθρο του ψηφίσματος, η αντιεκπαιδευτική ομοφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού από κοινού ζητάνε την ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση της εκπαίδευσης στις κερδοσκοπικές διαθέσεις και ανάγκες του κεφαλαίου, την ακόμα μεγαλύτερη επέμβαση των εργοδοτών στη διαμόρφωση του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Είναι η ίδια ακριβώς δικομματική ομοφωνία που εκφράζεται και εντός των συνόρων, με αφορμή το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16. Τα όποια δημαγωγικά τερτίπια δεν είναι ικανά να ξεγελάσουν κανέναν.

Παράγραφος 27:«(Το ΕΚ) καλεί τα κράτη - μέλη να επανεξετάσουν τα αναποτελεσματικά κοινωνικά μοντέλα υπό το πρίσμα της οικονομικής βιωσιμότητάς τους, της υπό εξέλιξη παγκόσμιας δυναμικής, και των δημογραφικών τάσεων, ώστε τα κοινωνικά αυτά μοντέλα να καταστούν πιο βιώσιμα».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκβιάζουν ωμά τους εργαζόμενους. Κρύβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στην οποία είναι σήμερα τα Ασφαλιστικά Ταμεία που έχτισαν με τα λεφτά τους οι εργάτες και συμφωνούν στο χυδαίο επιχείρημα ότι το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι επιβεβλημένο για την εξυγίανση των οικονομικών, αλλά και εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Μοναδικός τους στόχος είναι να ρίξουν το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος εργασίας» για τους εργοδότες, να τους εξασφαλίσουν ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια.

Και Μπολκεστάιν

Παράγραφος 33:«(Το ΕΚ) τονίζει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της εσωτερικής αγοράς. Τονίζει αφετέρου ότι ο κλάδος των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 70% του ΑΕγχΠ και της αγοράς εργασίας».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην αναγκαιότητα να προχωρήσει η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς στον τομέα των υπηρεσιών, για την οποία συντάχτηκε η γνωστή οδηγία Μπολκεστάιν. Καταρρίπτονται ακόμα και οι δημαγωγικές κορόνες των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την πρόσφατη συζήτηση της οδηγίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Καμία διαφωνία δεν έχουν με την προωθούμενη αντεργατική απελευθέρωση των υπηρεσιών, τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου που περιγράφεται και στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία από κοινού ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.

Παράγραφος 44:«(Το ΕΚ) τονίζει την ανάγκη να δοθούν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χάρη στις οποίες η Ευρώπη είναι οικονομικά ανταγωνιστική, καλύτερες χρηματοπιστωτικές, φορολογικές συνθήκες απασχόλησης που θα επιτρέψουν τη διαρκή καινοτομία σε επίπεδο παραγωγής».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην ανάγκη νέοι πακτωλοί χρημάτων και προνόμια να διοχετευτούν στο κεφάλαιο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, δε βρίσκουν λέξη να πουν για τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, για τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, τη λιτότητα και την ακρίβεια που εξανεμίζουν τα πενιχρά εργατικά εισοδήματα. Η πολιτική τους είναι ίδια και είναι ταξική. Και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org