Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Ο ανοιχτός δρόμος της «επιχειρηματικότητας»

«Σήμερα ο δρόμος της επιχειρηματικότητας είναι ανοιχτός σε όλους. (...) Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη δική σου συμμετοχή, ενισχύει τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ατόμων με Αναπηρίες. Στη μεταποίηση. Το εμπόριο. Τις υπηρεσίες. Τον τουρισμό. Ελα τώρα κι εσύ στο δρόμο της ανάπτυξης(...)

(...) Τώρα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεις επιχειρηματίας! Αν είσαι Ατομο με Αναπηρία μπορείς να υποβάλεις πρόταση στον ΕΟΜΜΕΧ για να ξεκινήσεις επιχειρηματική δραστηριότητα.(...)» (Νεοελληνική Γλώσσα Γ' Γυμνασίου, σελίδα 60).

Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από αφίσα του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία δημοσιεύτηκε στον Τύπο το 2003 και αφορά το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» που χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα «ποιο είναι το λεκτικό μήνυμα της αφίσας; Ποιος είναι ο φορέας που έχει εκδώσει την αφίσα; Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται; Ποια σχέση έχει η εικόνα της αφίσας με το λεκτικό της μήνυμα;», να σταθούν δηλαδή και να εμπεδώσουν την προπαγάνδιση του συγκεκριμένου προγράμματος που προτρέπει στην εξεύρεση της ατομικής λύσης και απαλλάσσει το κράτος από τις υποχρεώσεις του. Αλλά και να αποδεχτούν όλοι οι μαθητές τη λογική ότι τα προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζονται με το «επιχειρηματικό πνεύμα» που δεν αφορά ούτε μόνο ούτε κύρια τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης αλλά κυρίως συνδέεται με την αποδοχή της λογικής του κέρδους.

Φαίνεται, πάντως, ότι οι δημιουργοί των νέων βιβλίων δε χάνουν ευκαιρία για προβολή των «παροχών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να την εξιδανικεύσουν στα μάτια των μαθητών. Το συγκεκριμένο κείμενο - αφίσα διαδέχεται η επόμενη ενότητα του βιβλίου που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στο θέμα «Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι Πολίτες» και όπως αναφέρεται εισαγωγικά, «θα σκεφτούμε και θα μιλήσουμε για το ρόλο που καλείται να παίξει η χώρα μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στο σύγχρονο κόσμο».

Το αξιοπερίεργο μάλιστα είναι ότι το παραπάνω κείμενο - διαφήμιση αποτελεί μέρος μιας ενότητας που αναφέρεται στο ζήτημα του ρατσισμού, με στόχο να δουν οι μαθητές «ποιο ρόλο παίζουν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα στις σχέσεις μας με τους άλλους». Με προγράμματα της ΕΕ για προώθηση της επιχειρηματικότητας, θεωρείται πως καταπολεμούνται οι προκαταλήψεις απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στην προκειμένη περίπτωση; Με υποσχέσεις να γίνουν επιχειρηματίες τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη ή φυτοζωούν μέσα στις συνθήκες της παντοκρατορίας των μονοπωλίων; Αν ήθελαν να προβάλουν την ανάγκη για ισότητα, θα μπορούσαν οι δημιουργοί των βιβλίων κάλλιστα να συμπεριλάβουν τα πραγματικά προβλήματα και τις διεκδικήσεις του κινήματος των ΑμΕΑ, όπως τα προβάλλουν μέσα από τους αγώνες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την επιχειρηματικότητα στο σχολείο(2017-02-01 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων στα ΕΠΑΛ(2016-11-02 00:00:00.0)
Για το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος «Πολιτική Παιδεία»(2014-02-16 00:00:00.0)
Η «αισθητική» των λουκέτων τους μάρανε(2011-08-10 00:00:00.0)
Η εργασία των ανηλίκων και τα ευρωπαϊκά προγράμματα(2007-02-27 00:00:00.0)
Διαλογική... συναίνεση(1995-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ