Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιδέες και λόγια του...

Σκίτσο του Αντώνη Πρωτοπάτση, στον «Ρ» 18/2/1947, στο κείμενο της αναγγελίας του θανάτου του Ν. Καρβούνη
Σκίτσο του Αντώνη Πρωτοπάτση, στον «Ρ» 18/2/1947, στο κείμενο της αναγγελίας του θανάτου του Ν. Καρβούνη
«Ο αγώνας είναι η δημιουργική αυτοβεβαίωση της ζωής. Σε στιγμές μεγάλων αγώνων ο αληθινός καλλιτέχνης - και προπάντων του λόγου ο τεχνίτης - δεν μπορεί παρά να είναι κι αυτός αγωνιστής. Κάτι παραπάνω, πρωταγωνιστής. Είναι ανάξιος της Τέχνης λειτουργός όποιος σε τέτοιες στιγμές απομονώνεται από τους ομαδικούς αγώνες.

...Ο ηρωισμός δεν είναι άλλο τίποτα παρά η σωστή αντίληψη της αναλογίας του ατόμου προς το σύνολο. Μια σωστή κοινωνική λειτουργία. Οταν το άτομο καταλάβει ότι αποτελεί ένα κύτταρο του συνόλου, δηλαδή της ανθρωπότητας, πεθαίνει γι' αυτήν χωρίς να υπερηφανεύεται, όπως δεν υπερηφανεύονται τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, που καταστρέφονται για να ανανεωθεί το σύνολο (...)».

Για τα ΜΜΕ

* «(...) για το καλό όταν δουλεύουν για τον άνθρωπο».

* «(...) και για το κακό και τ' ανάποδο όταν δουλεύουν για την ολιγαρχία και τους πολεμοκάπηλους».

«Η δημοσιογραφία δεν είναι "πρατήριο" ειδήσεων», έλεγε κι έγραφε ο Ν. Κ.: «Πόσες φορές δεν κατηγορήθηκε αυτό το επάγγελμα - ας το πούμε αμέσως και ειλικρινά, όχι πάντοτε άδικα. Είναι πολλοί που θεωρούν τη δημοσιογραφία σαν ένα απλό "πρατήριο" ειδήσεων. Είναι μια λαθεμένη, αλλά και πολύ φτηνή αντίληψη». Σωστά ο Ν. Κ. σημείωνε «πως τέτοια - δηλαδή πρατήριο ειδήσεων - δεν ήταν ούτε η πρώτη εφημερίδα, που παρουσιάστηκε στις αρχές του 17ου αι. στο Παρίσι, η "Γκαζέτ" του Θεόφραστου Ρενοντό. Η έκδοση της πρώτης αυτής εφημερίδας έγινε για να δίνει μια φορά το μήνα γενικές πληροφορίες».

«Οι ειδήσεις», όμως, γράφει ο Ν. Κ. «γεννάνε τα σχόλια. Και τα σχόλια είναι λογισμός, σκέψη. Είναι του ανθρώπινου μυαλού η εισφορά στη μετουσίωση της είδησης, στο πλάσιμο της Ιστορίας. Ετσι κι αυτή η πρώτη εφημερίδα του Ρενοντό, ενός φιλάνθρωπου Γάλλου γιατρού, με τον καιρό προχώρησε πέρα από τις ξερές ειδήσεις κι έγινε το δημόσιο βήμα, καθόλου βέβαια ευχάριστο για τους δυνατούς εκείνης της εποχής».

«Κάθε φορά, που βρεθώ στο Παρίσι» - έλεγε κι έγραφε ο Ν. Καρβούνης - «νοιώθω την ανάγκη να κάνω μια επίσκεψη στο νεκροταφείο και με συγκίνηση βλέπω την προτομή του γενάρχη της δημοσιογραφίας - την προτομή του που βρίσκεται σε μια παλιά πλατεία της Σιτέ. Μια παράγραφος απ' ένα άρθρο του σκαλισμένο στην προτομή του γενάρχη της δημοσιογραφίας λέει τα παρακάτω περίπου. Δεν την έχω αντιγράψει και λυπάμαι γι' αυτό, αλλά θυμάμαι καλά το τι λέει και θα σας το πω με τη βεβαιότητα πως δεν προδίνω το νόημά του: "Ας νοιώσουν καλά οι άρχοντες και οι δυνάστες πως μάταια ορθώνουν φραγμούς στα σύνορά τους για να μην περάσει η εφημερίδα μου. Οι ιδέες που κλείνει ξεγλυστράν ανάμεσα από τους φρουρούς τους. Και φθάνουν αλάθευτα στους λαούς και τους υπονομεύουν τους θρόνους και τα προνόμιά τους (...)"».

Κλείνουμε την παράθεση απόψεων του Ν. Κ. με την εξής επισήμανση: Στην ηλεκτρονική πια εποχή της, σήμερα η δημοσιογραφία. Καταπληκτικές και αδιάκοπες οι εξελίξεις που σημειώνονται από το πρώτο της ξεκίνημα. Τεράστια και παγκόσμια η δύναμη των ΜΜΕ και για να κάνουν το καλό, αλλά, την ίδια ώρα, και για να προκαλέσουν τ' ανάποδο, το κακό. Συντελεστές για το καλό, όταν δουλεύουν για την πρόοδο, για τον άνθρωπο και τις δικές του ελπίδες. Και για το κακό, όταν όλη αυτή η δύναμη υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα των λίγων της ολιγαρχίας. Τεράστια η δύναμη και για το ένα, αλλά και για το άλλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ