Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύνοδος Κορυφής του Ελσίνκι
Μια «νίκη» με ολέθριες συνέπειες

Τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο Ελσίνκι για τη Χάγη και το «κρυφτούλι» της κυβέρνησης

Ενας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τις αποφάσεις του Ελσίνκι είναι ότι στο κείμενο των Συμπερασμάτων περιλαμβάνεται μια πάγια θέση της, που αφορά στην παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι μ' αυτή την εξέλιξη «έχει αναιρεθεί η όλη λογική πίεσης σε σχέση με τη χρήση βίας από την πλευρά όλων των υποψήφιων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Η κυβέρνηση από το Γενάρη του 1996 διατύπωσε την πρόταση για την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την υποσημείωση ότι η μόνη αναγνωρισμένη διαφορά αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εκτοτε συστηματικά προωθούσε αυτή τη θέση για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές αμφισβητήσεις για το κυριαρχικό καθεστώς σε περιοχές του Αιγαίου, τις γνωστές «γκρίζες ζώνες».

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 του κειμένου των Συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «παροτρύνει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων. Αλλως, θα πρέπει να φέρουν τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Το αργότερο στα τέλη του 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση ως προς κάθε εκκρεμή διαφορά, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία προκειμένου να προαγάγει την επίλυσή τους μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Ετσι, μετά το Ελσίνκι, η κυβέρνηση παρουσίασε την εξέλιξη ως νίκη αφού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η Σύνοδος υιοθέτησε την κυβερνητική θέση και έτσι η Τουρκία δε θα μπορεί να αξιοποιεί τις αμφισβητήσεις της για να πιέζει και να εκβιάζει την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας και την απειλή χρήσης βίας, αφού θα οφείλει να προσφύγει στη Χάγη το αργότερο μέχρι το 2004.

Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες σκιάστηκαν την αμέσως επόμενη μέρα από την επιστολή του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Πάαβο Λίπονεν, προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπ. Ετσεβίτ, όπου ο προεδρεύων της Συνόδου αναφέρει ότι η συγκεκριμένη παράγραφος «δε σχετίζεται με τα κριτήρια ένταξης αλλά μόνο με τον πολιτικό διάλογο» και ότι η ίδια παράγραφος «δεν αποτελεί τη διορία για τη ρύθμιση των διαφορών μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου αλλά την ημερομηνία κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση σχετικά με οποιαδήποτε διαφορά». Είναι προφανές ότι η ερμηνεία του κ. Λίπονεν βρίσκεται σε διάσταση μ' αυτήν του κ. Σημίτη. Εξάλλου, η επιστολή Λίπονεν θεωρήθηκε από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας ικανοποιητική εξήγηση και έτσι ξεκίνησε για το Ελσίνκι.

Δίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη η εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στην περίπτωση προσφυγής στη Χάγη, αφού έχει με το μέρος της όλους τους διεθνείς κανονισμούς και τις διεθνείς συμφωνίες.

Ποιος όμως ο λόγος για την προσφυγή στη Χάγη, αφού τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα; Πολύ περισσότερο, όταν θεωρείται πιθανόν να ανοίξει απ' την πλευρά της Τουρκίας μια «βιομηχανία διεκδικήσεων», τις οποίες θα χρησιμοποιεί για να συντηρεί την ένταση.

Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον λόγος, που αφορά στο ίδιο το Δικαστήριο της Χάγης και την προϊστορία του, αφού είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις δικάζει με γνώμονα τα συμφέροντα των κυρίαρχων δυνάμεων. Το τελευταίο παράδειγμα ήταν η απόφαση για τη σύλληψη και την προσαγωγή του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλ. Μιλόσεβιτς, και άλλων Γιουγκοσλάβων ηγετών με την κατηγορία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Την ώρα μάλιστα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η σφαγή του γιουγκοσλαβικού λαού από το ΝΑΤΟ. Οπως ομολόγησε μάλιστα η εισαγγελέας του Δικαστηρίου, το κατηγορητήριο στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνο στις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών...

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με αυτή την απόφαση η όλη διαδικασία για την επίλυση των διαφορών τίθεται υπό τον έλεγχο της ΕΕ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα χειραγωγήσει τις εξελίξεις σύμφωνα με τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς και σίγουρα σε βάρος του ελληνικού λαού, γι' αυτό και είναι επικίνδυνη αυτή η εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ