Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι πολεμοχαρείς του ΝΑΤΟ

Κάθε φορά που τα ιμπεριαλιστικά γεράκια μαζεύονται για να συζητήσουν τα σχέδιά τους, τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για τους λαούς. Η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν χτες στη Σεβίλη της Ισπανίας, αν και άτυπη, είχε ουσιαστικό περιεχόμενο. Μπορεί, στην παρούσα φάση, να μη χαράχτηκαν νέες στρατηγικές, εξάλλου αυτό έχει ήδη γίνει, αλλά το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα είδος πολεμικού συμβουλίου το οποίο ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ, ενόψει της εαρινής επίθεσης στο Αφγανιστάν και της τελικής διευθέτησης στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δώσουν, υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών, συγκεκριμένες κατευθύνσεις με στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε αυτές τις περιοχές και να γίνει καταμερισμός χρεώσεων, καθηκόντων και αποστολών, οι οποίες και συναποφασίζονται. Ζήτημα πρώτο στην ατζέντα της συνόδου ήταν η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν ώστε να διευρυνθεί ο ρόλος τους. Ο φαύλος κύκλος που άνοιξε η ιμπεριαλιστική εισβολή στη χώρα αυτή, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, διαρκώς διευρύνεται εδώ και μια πενταετία και απειλεί με μεγαλύτερη εμπλοκή.

Την ίδια ώρα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, με βάση την εμπειρία από τις πολεμικές αποστολές που διεκπεραιώνουν τα τελευταία χρόνια, συζητούν για τη λεγόμενη μετεξέλιξη της συμμαχίας, που περιλαμβάνει τόσο την αναθεώρηση της «Δομής Διοίκησης» όσο και την πορεία συγκρότησης και επιχειρησιακής ετοιμότητας της λεγόμενης Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Κεντρική ιδέα αυτών των αναπροσαρμογών είναι ο σχηματισμός μιας ενιαίας δομής διοίκησης με σφιχτό και συγκεντρωτικό χαρακτήρα, που θα υπάγεται κατευθείαν στην ηγεσία του ΝΑΤΟ. Αντίστοιχα, η NRF (Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης) συγκροτείται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί ως ενιαίος και ομοιογενής στρατός και όχι σαν ένα σύνολο στρατιωτικών τμημάτων προερχομένων από τις χώρες- μέλη.

Προωθούν, δηλαδή, τον ενιαίο ΝΑΤΟικό στρατό, που δε θα είναι απλά μια πολυεθνική δύναμη αλλά θα σηματοδοτεί ένα είδος στρατιωτικής ενοποίησης στα πλαίσια της παγκόσμιας πολεμοκάπηλης ιμπεριαλιστικής δράσης. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκη, που δίνει και τον τόνο της ελληνικής εμπλοκής. Αναφερόμενος στη NRF είπε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, που εγγυάται την ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας και τη δυνατότητά της να εκτελεί όλο το φάσμα των αποστολών της».

Η ελληνική εμπλοκή δεν είναι μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων. Τόσο ο σημερινός υπουργός Αμυνας όσο και οι προκάτοχοί του από το ΠΑΣΟΚ εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στα σχέδια του πολέμου των ιμπεριαλιστών. Και δεν είναι μόνο τα ελληνικά τάγματα που επί ημερών του ΠΑΣΟΚ στάλθηκαν σε Αφγανιστάν και Κοσσυφοπέδιο και συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί και να ενισχύονται, αλλά και η συνολική διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Είναι επιτακτική η ανάγκη της αντιστροφής αυτής της πορείας και της άμεσης επιστροφής και του τελευταίου Ελληνα φαντάρου και στρατιωτικού από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ