Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Ο Απόστολος Παύλος και η «Warner Bros»

«Ο Γιώργος έφερε στην τάξη δύο φωτογραφίες που βρήκε στο διαδίκτυο. Παρουσίαζαν ένα μεγάλο πλοίο, που είχε γείρει στο πλάι, ενώ από παντού το χτυπούσαν μανιασμένα τα κύματα του ωκεανού. Ενα ελικόπτερο διάσωσης τραβούσε μέσα σε ένα καλάθι δύο ναυαγούς. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν. Αλλά κι ο δάσκαλος δεν έχασε την ευκαιρία. "Ξέρετε παιδιά", τους είπε, "κι ο Απόστολος Παύλος κάποτε κινδύνεψε με τον ίδιο τρόπο, όταν χρειάστηκε να ταξιδέψει από τη φυλακή της Καισαρείας, όπου βρισκόταν, προς τη Ρώμη για να δικαστεί εκεί. Ομως με τη βοήθεια του Θεού κατάφερε να σωθεί, όχι μόνο ο ίδιος αλλά και όλοι όσοι ήταν μαζί του». (Θρησκευτικά Ε' Δημοτικού, «Αγωνιζόμαστε με χαρούμενη διάθεση»).

Από τη μία ο Απόστολος Παύλος και από την άλλη το κινηματογραφικό μεγαθήριο «Warner Bros» επιστρατεύονται για να δείξουν στους μαθητές ότι αν έχουν πίστη στο θεό, θα έρθει ένα ελικόπτερο να τους σώσει από το ναυάγιο. Ο λόγος για το πρώτο κεφάλαιο των Θρησκευτικών της Ε' τάξης, υπό τον τίτλο «Αγωνιζόμαστε με χαρούμενη διάθεση», στο οποίο περιγράφεται το πώς ο Απόστολος Παύλος σώθηκε από τη θαλασσοταραχή. Η ιστορία πλαισιώνεται από φωτογραφία με ένα ελικόπτερο που ανασύρει ναυαγό από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «στιγμιότυπο από την ταινία «Η καταιγίδα» της εταιρείας «Warner Bros Entertainment UK Limited».

Τα δυο αυτά διαφορετικά, εκ πρώτης όψεως, θέματα γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν με την πίστη και τη βεβαιότητα ότι ο Θεός δεν εγκαταλείπει ποτέ αυτούς που τον καλούν σε βοήθεια, αδικώντας ακόμα και αυτόν το θρησκευτικό ιδεαλισμό με τέτοιου είδους «εύκολους» παραλληλισμούς. Επιχειρούν δε να περάσει για τα καλά στους μικρούς μαθητές η θεοκρατική αντίληψη, π.χ. το ίδιο κεφάλαιο εισάγεται με τη φράση «ο χριστιανός δεν πρέπει να χάνει την ελπίδα, το θάρρος και την πίστη του μπροστά στις δυσκολίες. Με τη βοήθεια του θεού συνεχίζει τον αγώνα του με χαρούμενη διάθεση»...

Ως κύριος διδακτικός στόχος του συγκεκριμένου μαθήματος περιγράφεται ο εξής: «Να γίνει κατανοητό από τους μαθητές πως ανεξαρτήτως του αριθμού, του μεγέθους και της φύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χριστιανός στη ζωή του, η ελπίδα του προς το Θεό, το θάρρος, η αισιοδοξία και η αγωνιστική του διάθεση αποτελούν την καλύτερη δυνατή επιλογή, ώστε τα προβλήματά του να αντιμετωπιστούν με επιτυχία».

Για την εμπέδωση, οι μαθητές καλούνται να χαρακτηρίσουν σωστό ή λάθος φράσεις όπως: «Ο θεός μέσα από τις δυσκολίες δοκιμάζει τη δύναμη και την αντοχή μας», «Ο αγώνας μας πρέπει να γίνεται πάντα με χαρούμενη διάθεση, γιατί ξέρουμε πως ο θεός δε μας εγκαταλείπει ποτέ» κ.ο.κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθ'οδόν: Με τον Παύλο...(2009-06-28 00:00:00.0)
Ο πελάτης του Θεού και τα μαύρα χάλια του(2006-11-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-05-10 00:00:00.0)
ΘΕΟΓΟΝΙΑ!(2005-02-20 00:00:00.0)
Αν υπήρχε Θεός...(2003-05-06 00:00:00.0)
Τι κρίμα που δεν ήταν έτσι...(1996-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ