Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απρόκλητη επίθεση ΜΑΤ σε διαδήλωση του ΚΚΕ!

Με χημικά και κλομπ, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν, αναίτια και απρόκλητα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας

Η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε εξέλιξη

Eurokinissi

Η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε εξέλιξη
Με χημικά και κλομπ, άντρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε βάρος της συγκέντρωσης, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ! Συγκεκριμένα, οι συγκεντρωμένοι, που διαδήλωναν έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις στον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη, δέχτηκαν αναίτια και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, κατόπιν εντολής. Επίθεση, που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο, σε βάρος ποιου παίρνονται τα κατασταλτικά μέτρα που τα τελευταία χρόνια ψηφίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, πίσω από το δήθεν «χτύπημα της τρομοκρατίας», που επικαλούνται οι κυβερνώντες, κρύβεται ο πραγματικός στόχος: Η επίθεση κατά των λαών, του λαϊκού κινήματος, της αντιιμπεριαλιστικής πάλης...

Η συγκέντρωση είχε ένα σαφή στόχο: Να δείξει στους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών και τους ντόπιους εκφραστές τους ότι ο λαός της χώρας δε θα τους δώσει «γην και ύδωρ». Οτι, όσο αυτοί εντείνουν την επίθεση ενάντια στους λαούς, τόσο το λαϊκό κίνημα θα βρίσκεται στο δρόμο. Οι συγκεντρωμένοι, εκφράζοντας τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, βρέθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ακριβώς απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο, όπου δήμαρχος και πρέσβης συναντιούνταν υπό την προστασία των ΜΑΤ. Αντίθεση, όχι μόνο συμβολική, αλλά και βαθιά ουσιαστική...

«Ούτε γη, ούτε νερό»

Νωρίτερα το πρωί, την ώρα που ο Αμερικανός πρέσβης έμπαινε στο Δημαρχείο της Αθήνας, οι διαδηλωτές είχαν ήδη ξεκινήσει δυναμική πορεία από την Ομόνοια, όπου ήταν η προσυγκέντρωση, προς το Δημαρχείο. Κεντρικό πανό: «Ούτε γη ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών - Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»! Τα συνθήματα έδιναν το στίγμα: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν ως απαράδεκτη τη στάση των δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να δεχτούν τον Αμερικανό πρέσβη. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν τον Νικ. Κακλαμάνη (ΝΔ), τον Αμερικανό πρέσβη είχε δεχτεί και ο δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας (ΠΑΣΟΚ).

Φτάνοντας στο Δημαρχείο και μετά από μιαν αιφνιδιαστική κίνηση, οι διαδηλωτές κατέβασαν από τον ιστό του Δημαρχείου την αμερικάνικη σημαία. Σημαία, που είχε ανεβάσει η διοίκηση του δήμου, στη θέση αυτής του δήμου! «Την κατεβάσαμε ως σύμβολο πρόκλησης στα αισθήματα του λαού, σύμβολο που εκφράζει τη συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται στην περιοχή μας και στη χώρα μας», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Απρόκλητη επίθεση

Λίγα λεπτά αργότερα, με μιαν ακόμη συμβολική κίνηση, οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία - σύμβολο των ιμπεριαλιστών. Δείχνοντας, έτσι, ότι τα σχέδια για επιβολή της πολιτικής τους θα βρουν τη σθεναρή αντίσταση του ελληνικού λαού. Κι όμως, μόλις έκαναν αυτήν τη συμβολική ενέργεια, τα ΜΑΤ, αναίτια και απρόκλητα, επιτέθηκαν κατά των συγκεντρωμένων. Με κλομπ και δακρυγόνα επιχείρησαν να διώξουν τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ. Οι συγκεντρωμένοι ανασυντάχθηκαν πάνω στην πλατεία, συνεχίζοντας με συνθήματα να καταγγέλλουν την υποτακτική πολιτική των κυβερνήσεων.

«Η επίθεση αυτή έγινε, γιατί κάηκε συμβολικά η αμερικάνικη σημαία. Θίχτηκε το ...φιλότιμο της κυβέρνησης! Αυτός είναι ο πατριωτισμός τους. Πατριωτισμός για την ελληνική κυβέρνηση, είναι η σημαία των ΗΠΑ», τόνισε ο Παν. Σοφός, με δηλώσεις του. «Είναι απαράδεκτη και απρόκλητη η ενέργεια που έγινε, εδώ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης», συνέχισε. Οπως, μάλιστα, κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, υπήρξε επιχείρηση από τις δυνάμεις καταστολής, να συλληφθεί ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και άλλοι αγωνιστές.

Η ...«βοήθεια»

Αναφορικά με τη συνάντηση, ο Νικ. Κακλαμάνης ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για «εθιμοτυπική» επίσκεψη. Ωστόσο, ευχαρίστησε τον Τσ. Ρις, για τη «βοήθεια» που θα προσφέρει, «κυρίως σε επίπεδο τεχνολογίας προηγμένης, που έχει να κάνει με τη βελτίωση της εικόνας και της ποιότητας στην πόλη».

«Η επίσκεψη κάθε άλλο, παρά εθιμοτυπική αποδείχθηκε», τόνισε με δήλωσή του ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Σχολιάζοντας, μάλιστα, αυτήν τη ...«βοήθεια» σε επίπεδο προηγμένης τεχνολογίας, σημείωσε πως «δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο εξοπλισμός για την παρακολούθηση και τον πλήρη έλεγχο της δράσης του λαϊκού κινήματος. Ο κ. δήμαρχος, αντί να απορρίψει κατηγορηματικά κάθε τέτοιου είδους "βοήθεια", τη θεώρησε χρήσιμη και τον ευχαρίστησε». Υπενθύμισε, επίσης, ότι η δήθεν ενδιαφερόμενη για την ποιότητα στην πόλη, αμερικάνικη πρεσβεία, «απαίτησε και πήρε 17 στρέμματα δημοσίου χώρου για επέκταση των εγκαταστάσεών της, σε μιαν υπερκορεσμένη από υπερτοπικές χρήσεις περιοχή». Και τόνισε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κακλαμάνης πρωτοστατεί σε ενέργειες περιορισμού λαϊκών δικαιωμάτων. Το ίδιο έκανε προεκλογικά με την πρότασή του για τον περιορισμό των διαδηλώσεων».

Τέλος, ο Νικ. Κακλαμάνης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τσ. Ρις, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Μετά το τέλος της συνάντησης, δικαιολόγησε πλήρως την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ: «Εκείνο που με ενόχλησε και με ενοχλεί πάντα, όχι σα δήμαρχο, αλλά σαν πολίτη, είναι να βανδαλίζεις τη σημαία ενός ξένου κράτους, όποιο και να είναι το κράτος αυτό»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ