Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πόλωση και «μεταρρυθμίσεις»
  • Στη σκιά της πόλωσης, την οποία έσπευσε να πυροδοτήσει, θα προχωρήσει η κυβέρνηση τις προγραμματισμένες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (συνταγματική αναθεώρηση, νόμος - πλαίσιο για ΑΕΙ)
  • Ολα ανοιχτά για την ημερομηνία των εκλογών μετά τη δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι «θα γίνουν στην ώρα τους»...

Τη σκυτάλη στην τεχνητή πόλωση παίρνει η κυβέρνηση επιδιώκοντας να κερδίσει πόντους στο δικομματικό παιχνίδι εξουσίας, ενώ κρατάει για τον εαυτό της το «χαρτί» των εκλογών.

Παράλληλα, θα προχωρήσει τις προγραμματισμένες για τους επόμενους μήνες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή την ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης και το νόμο -πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ενώ θα «προετοιμάσει» και το πρόγραμμα των «μεταρρυθμίσεων» που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η δικομματική πόλωση, η οποία αποτελεί την «άλλη όψη» της δικομματικής συναίνεσης, καθώς επιχειρεί να συσκοτίσει τη στρατηγική συμμαχία κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη βάση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στη βάση ψεύτικων διλημμάτων και κοκορομαχιών για θέματα «ηθικής» και διαχείρισης της εξουσίας (π.χ. σκάνδαλα).

Ωστόσο, η διαπίστωση ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά καθορίζει τις κινήσεις και την τακτική του κυβερνώντος κόμματος. Σε ό,τι αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, που σκόπιμα άφησε ανοιχτό ο Κ. Καραμανλή το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι «θα γίνουν στην ώρα τους», δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν ότι θα γίνουν πριν το καλοκαίρι. Η χτεσινή «ερμηνεία» του Θ. Ρουσόπουλου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας δε συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Το σύνολο πάντως των κυβερνητικών στελεχών συμπίπτει στην εκτίμηση ότι αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, στις 29 του Μάρτη, για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα ακολουθήσει πιθανότατα η ψήφιση του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ. Από τη στιγμή αυτή και μετά έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τις κάλπες και εναπόκειται στον πρωθυπουργό να αποφασίσει την ακριβή ημερομηνία...

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα οξύνει τη δικομματική αντιπαράθεση κλιμακώνοντας τη σκληρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά κατά του Γ. Παπανδρέου, που τον κατηγορεί για «ανακολουθία λόγων και έργων» και «οπισθοχώρηση» σε ό,τι αφορά στη συναίνεση κυρίως στις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία. Στη «γραμμή» αυτή, που εκφράστηκε με σαφήνεια από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή στη Βουλή, κινήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανασύροντας συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο «Βήμα της Κυριακής» τον περασμένο Δεκέμβρη, στην οποία δήλωνε κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει στη Βουλή το άρθρο 16. Στη βάση αυτή ο εκπρόσωπος ζήτησε από τον ελληνικό λαό να βγάλει συμπεράσματα για την «υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα» του Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός χρειάζεται ηγέτες που αυτά που λένε, τα εννοούν και κάνουν πράξη και δεν οπισθοχωρούν ατάκτως». Συνεχίζοντας την τακτική της ανάδειξης των αντιθέσεων στο ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι «δεν κατάφερε ο κ. Παπανδρέου να αλλάξει το κόμμα του, το κόμμα του άλλαξε τον κ. Παπανδρέου».

Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή της δικομματικής συναίνεσης για να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις» ασκώντας πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ, με την επίκληση του ότι αυτή αποτελεί απαίτηση του ελληνικού λαού! «Πιστεύετε ότι υπάρχει Ελληνας πολίτης, ο οποίος να μην ήθελε τη συναίνεση σε επίπεδο τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων, για θέματα Παιδείας;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει, αν και με «προσεκτικά βήματα» μέχρι τις εκλογές, στην υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» που στηρίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Την κυβερνητική βούληση εξέφρασε εκ νέου χτες ο Κ. Καραμανλής μιλώντας σε «φόρουμ» για τον τουρισμό, φροντίζοντας όμως να κινηθεί σε επίπεδο διακηρύξεων: «Εργαζόμαστε με πίστη στις επιχειρηματικές ικανότητες των Ελλήνων. Εργαζόμαστε με στόχο να απελευθερώσουμε την οικονομία από αντιλήψεις που την κράτησαν πίσω. Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τις δεσμεύσεις ενός αναχρονιστικού κρατισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις που έκαναν χτες τα κυβερνητικά στελέχη ενισχύουν την εκτίμηση ότι «η ώρα» των εκλογών θα έρθει πολύ πριν το τέλος της 4ετίας. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γ. Βουλγαράκη ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης της συνταγματικής αναθεώρησης «η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές». Ο υπουργός Πολιτισμού εκτίμησε (στον «Αλφα 9,89») ότι «με την πρόταση μομφής του κ. Παπανδρέου και με την εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα στην ουσία έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο και αυτό είναι κακό για τον τόπο». Σημείωσε μάλιστα ότι «δε διευκολύνονται κάποια πράγματα να αποφασιστούν στον τόπο. Πράγματα που μπορεί να αποφασίζονταν με συναίνεση, μπαίνουν σε διαφορετικό πρίσμα. Π.χ. στο συνδικαλιστικό χώρο μπορεί να δούμε μια αναταραχή»...

Σύμφωνα με τον Β. Μεϊμαράκη, «οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εγκαταλείψει την πολιτική της συνεννόησης στα μεγάλα ζητήματα», ενώ ταυτόχρονα «η ΝΔ είναι η ήρεμη δύναμη που κρατά και πάλι την πρωτοβουλία στην ατζέντα των πολιτικών εξελίξεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ