Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Διεκδικεί πρόληψη και «στεγνά» προγράμματα

Εκδήλωση προχτές το απόγευμα στο Δημαρχείο Θήβας

Βήμα για ένα αντιναρκωτικό κίνημα στη Βοιωτία, που θα παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, που θα λέει «ναι» στην πρόληψη και θα αγωνιστεί για τη δημιουργία στεγνού θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης στην περιοχή, αποτέλεσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε την Τετάρτη το βράδυ στο Δημαρχείο της Θήβας το Παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

«Η ίδρυση παραρτήματος του ΕΣΥΝ στη Βοιωτία ήταν αναγκαία και αποτέλεσμα της ανησυχητικής κατάστασης που επικρατεί στο νομό με τα ναρκωτικά. Τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε το παράρτημα είναι δραματικά. Περίπου 1.000 παιδιά έχουν ζητήσει βοήθεια από διάφορα κέντρα απεξάρτησης και θεωρείται ότι είναι το 1/4 των παιδιών που κάνουν χρήση ναρκωτικών στη Βοιωτία. Βάσει των επίσημων στοιχείων είναι ο δεύτερος νομός μετά την Αττική πληθυσμιακά που έχει τόσο σοβαρό πρόβλημα με τα ναρκωτικά», υπογράμμισε μιλώντας στην εκδήλωση ο Θανάσης Γουργιώτης, πρόεδρος του παραρτήματος Βοιωτίας του ΕΣΥΝ.

«Περιοχές του νομού -συμπλήρωσε - έχουν μετατραπεί σε κέντρα εμπορίας και διακίνησης όχι μόνο για τη Βοιωτία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η εξάπλωση των ναρκωτικών ουσιών είναι μεγάλη, παιδιά χάνονται, νέοι κινδυνεύουν καθημερινά, ενώ από την άλλη τα κέντρα βοήθειας, πρόληψης και θεραπείας του νομού είναι ανύπαρκτα. Η Μονάδα που χορηγεί υποκατάστατα στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς δε θεραπεύει αλλά συντηρεί το πρόβλημα».

Τη στήριξή του στο αίτημα για ίδρυση στεγνού προγράμματος στο νομό εξέφρασε μιλώντας στην εκδήλωση και ο δήμαρχος Θήβας, Νικόλαος Σβίγκος. Ακόμα στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας, της ΕΛΜΕ Βοιωτίας, του Γ΄ Λυκείου και Γ΄ Γυμνασίου Θηβών.

Πλούσιος απολογισμός

Το παράρτημα Βοιωτίας του ΕΣΥΝ, στον ένα χρόνο απ' την ίδρυσή του, είχε επαφές με τους μαζικούς φορείς και εξασφάλισε τη στήριξη του αιτήματος για τη δημιουργία στεγνού προγράμματος από περισσότερους από 30 φορείς και πρόσωπα, που θα δημιουργήσουν το επόμενο διάστημα Συντονιστικό το οποίο θα παλεύει αυτό το αίτημα. Μεταξύ αυτών ο νομάρχης Βοιωτίας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η ΕΛΜΕ Βοιωτίας, τα δυο Εργατικά Κέντρα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Θήβας και Λιβαδειάς, πολλά εργατικά σωματεία, αθλητικά σωματεία, σύλλογοι γονέων, εμπορικοί σύλλογοι, κ.ά. Οι φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους και στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών για τα ναρκωτικά σε ιδιώτες.

Ακόμα, το παράρτημα Βοιωτίας του ΕΣΥΝ θα οργανώσει το επόμενο διάστημα Νομαρχιακό Φεστιβάλ, με θεατρικές εκδηλώσεις, αθλητικά τουρνουά, χορευτικές - μουσικές εκδηλώσεις. Απ' τις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε αυτό το φεστιβάλ θα προκύψουν και οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη Βοιωτία στο μεγάλο τετραήμερο διεθνές αντιναρκωτικό φεστιβάλ νέων στην Πάτρα, το οποίο διοργανώνει το ΕΣΥΝ τον προσεχή Ιούλη, με σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού, της συλλογικής δράσης, της αγωνιστικής στάσης ζωής, στον αντίποδα της ναρκωκουλτούρας, του ατομικισμού και της αλλοτρίωσης, που η πιο ακραία της έκφραση είναι η εξάρτηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ