Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Σε τροχιά εξελίξεων η υπόθεση κατασκοπίας

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Σε στρατιωτική φυλακή του Μαυροβουνίου μεταφέρθηκαν χτες οι δύο Βρετανοί και οι δύο Καναδοί που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με την κατηγορία της κατασκοπίας. Σύμφωνα δε, με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού γιουγκοσλαβικού στρατού, οι τέσσερις κατηγορούμενοι πρόκειται μέσα στο τρέχον 24ωρο να προσαχθούν σε στρατοδικείο για να τους απαγγελθεί επίσημα το κατηγορητήριο.

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο Γιουγκοσλάβο στρατιωτικό αξιωματούχο που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, μετέδωσε πως οι τέσσερις κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο της Αντριγέβιτσα σε περιοχή πλησίον του μέρους, όπου συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως «η δίκη των δύο Βρετανών και των δύο Καναδών θα διεξαχθεί πιθανότατα στο Βελιγράδι».

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Μαυροβούνιος εισαγγελέας, Βόγισλαβ Ζέσεβιτς, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε, πως επικοινώνησε με τους κατηγορούμενους, οι οποίοι «είναι καλά στην υγεία τους και αντιμετωπίζονται σωστά». Κυριακή ήταν επίσης όταν, ο δικηγόρος των τεσσάρων κατηγορούμενων για κατασκοπία και εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σε ΜΜΕ πως οι γιουγκοσλαβικές αρχές ολοκλήρωσαν τη φάση ερευνών της υπόθεσης, προσθέτοντας πως σύμφωνα με το ισχύον στρατιωτικό δίκαιο, είτε θα πρέπει να τους απαγγελθεί επίσημα το κατηγορητήριο, είτε να αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο θεωρείται μάλλον απίθανο, καθώς οι γιουγκοσλαβικές και σερβικές αρχές είχαν, μεταξύ άλλων, προ ημερών καταγγείλει πως άνδρες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και «ειδικοί εκπαιδευτές» άλλων χωρών, βρίσκονται αυτή την περίοδο στο Μαυροβούνιο, όπου και εκπαιδεύουν μυστικά την αστυνομία του Μαυροβουνίου με απώτερο στόχο την επίσπευση του γνωστού σχεδίου που ακούει στο όνομα της... απόσχισης του Μαυροβουνίου από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ