Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενας «σταυροφόρος» υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μια συντηρητική και μετριοπαθής προσωπικότητα κατά πολλούς αναλυτές, που δε φείδονται να τον χαρακτηρίσουν ως «ηθικό σταυροφόρο», επιλέχτηκε χτες για την αντιπροεδρία από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία κατά τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, νυν αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Πρόκειται για το γερουσιαστή της Πολιτείας του Κονέκτικατ, Τζόζεφ Λίμπερμαν.

Ο Αλ Γκορ επέλεξε τον πρώην γενικό εισαγγελέα του Κονέκτικατ και από το 1983 γερουσιαστή της πολιτείας, Τζόζεφ Λίμπερμαν, 58 χρόνων, ως συνυποψήφιό του, συμπληρώνοντας έτσι το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών με τον πρώτο Εβραίο υποψήφιο για την αντιπροεδρία στην αμερικανική ιστορία, μετέδωσαν σήμερα το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» καθώς και πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο νυν αντιπρόεδρος και ο συνυποψήφιός του θα εμφανιστούν μαζί σε συγκέντρωση που θα γίνει αύριο το μεσημέρι στο Νάσβιλ, ενώ όπως υποστήριξε το CNN κατά τη μετέδωση της είδησης, η επιλογή αυτού του μετριοπαθούς Δημοκρατικού και υποστηρικτή της δημοσιονομικής πειθαρχίας σηματοδοτεί μια προσπάθεια του Γκορ να κερδίσει ανεξάρτητους και ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους και να αποστασιοποιηθεί από τον Κλίντον. Εξάλλου, η στάση του γερουσιαστή Λίμπερμαν κατά της διάρκεια της διαδικασίας για την απαγγελία κατηγορητηρίου και προσφυγή σε δίκη του Προέδρου των ΗΠΑ, αναφορικά με το σκάνδαλο Λεβίνσκι, είχε χαρακτηρίσει τη στάση του Κλίντον, όχι μόνο «αναξιοπρεπή», αλλά και «ανήθικη».

Βέβαια από την άλλη πλευρά, κυρίως Ρεπουμπλικανοί, χαρακτηρίζουν τον Λίμπερμαν «αριστερό» που υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, τον έλεγχο των όπλων και αυξήσεις στη φορολογία, ενώ άλλοι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι είναι πιο συντηρητικός σε θέματα όπως οι αμυντικές δαπάνες και οι αξίες της οικογένειας. Ωστόσο, αυτή η δόση συντηρητισμού κρίνεται αναγκαία, προκειμένου ο Γκορ να καλύψει τη μεγάλη διαφορά που έχει στις δημοσκοπήσεις (πάνω από 10%) από τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org