Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Σταθερά «ανεβαίνουν» οι τόνοι

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Απέρριψε η Ουάσιγκτον, διά του εκτελούντος χρέη πρέσβη της στον ΟΗΕ Αλεχάντρο Γουλφ, την πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για «προσωρινή παύση» της εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με αντίστοιχο «πάγωμα» των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Τεχεράνη να εξετάσει εκ νέου κάποιες προτάσεις και πιθανώς να γίνει κάποιος διάλογος. Την πρόταση αρχικά είχε απορρίψει και ο Ιρανός διαπραγματευτής, Αλί Λαριτζάνι, εκτιμώντας ότι δεν είναι «αρκετά πλήρης και ώριμη».

Στο Ιράν, όμως, αναφέρθηκε, χτες, και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε, τονίζοντας ότι «η Ουάσιγκτον είναι ελάχιστα διατεθειμένη να συνδιαλλαγεί σε υψηλό επίπεδο με την Τεχεράνη, εφόσον δεν υπάρχει καμία πρόοδος ως προς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα». Οι δηλώσεις Νεγκροπόντε έρχονται απλώς να προστεθούν σε μια διαρκώς κλιμακούμενη αμερικανική ρητορική, τα τελευταία 24ωρα, κατά του Ιράν, με πρόσχημα την «ανάμειξή του στο Ιράκ», που έχει οδηγήσει αρκετούς αναλυτές στη σκέψη ότι ο Λευκός Οίκος «κάνει βήματα, έστω και αργά, προς την καλλιέργεια ενός πολεμικού κλίματος».

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και χτεσινό δημοσίευμα της ρουμανικής εφημερίδας «Evz.ro», η οποία, επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων σε βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρει ότι «έχει αρχίσει η ενίσχυση των αμερικανικών βάσεων σε Ρουμανία και Βουλγαρία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν υποστηρικτικά σε στρατιωτική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, τον Απρίλη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ