Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκβιασμοί, απειλές και επιθέσεις τα όπλα της ΔΑΠ

Καταγγελία της ΠΚΣ για τη στάση της κυβερνητικής παράταξης στις σχολές

Αποπροσανατολισμός φοιτητών, εκβιασμοί, απειλές και ανοιχτές επιθέσεις, φαίνεται να επιστρατεύονται ως όπλα από την παράταξη της ΔΑΠ, προκειμένου να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζουν μαζικά οι φοιτητές μέσα στις γενικές συνελεύσεις.

Χτες στελέχη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ επιχείρησαν να «σπάσουν» την κατάληψη, στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Λάρισας, λίγο μετά τη γενική συνέλευση των σπουδαστών, όπου είχε αποφασιστεί κατά πλειοψηφία, η συνέχισή της. Τα στελέχη της ΔΑΠ ενοχλημένα από τις έντονες αγωνιστικές διαθέσεις των σπουδαστών και τον πρωτοπόρο ρόλο της ΠΚΣ, αφού πάρθηκε η απόφαση της γενικής συνέλευσης για συνέχιση της κατάληψης, προσπάθησαν με βίαιο τρόπο ν' ανοίξουν τις πόρτες της σχολής με το πρόσχημα ότι είναι παράνομη!

Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες ανάλογα περιστατικά το προηγούμενο διάστημα, που καταγράφει αναλυτικά σε σχετική προκήρυξή της η Πανσπουδαστική ΚΣ.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΠΚΣ:

  • Την Τρίτη 9 Γενάρη στελέχη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ τρομοκρατημένα από τις αγωνιστικές διαθέσεις των φοιτητών και προφανώς στριμωγμένοι, αφού αποκαλύπτεται συνεχώς ο στόχος των κυβερνητικών μέτρων που οι ίδιοι υπερασπίζονται προέβησαν σε εκβιασμούς και ανοιχτές απειλές σε δεκάδες φοιτητές (στοχεύοντας κυρίως μέλη και ψηφοφόρους της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ). Στέλεχος της ΔΑΠ στο Γεωλογικό προσπάθησε μάταια να κατεβάσει το χέρι ενός φοιτητή που την ώρα της ψηφοφορίας επέλεξε το αγωνιστικό πλαίσιο, ενώ στελέχη της ΔΑΠ Παντείου την ώρα της ψηφοφορίας έδιναν εντολές σε φοιτητές: «Σήκωσε το χέρι σου ρε!» όταν επρόκειτο για το πλαίσιο της ΔΑΠ και: «Κατέβασε το!» όταν επρόκειτο για το αγωνιστικό πλαίσιο!
  • Την Παρασκευή 12 Γενάρη, στο χώρο του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, συνδικαλιστής φοιτητής της Πανσπουδαστικής δέχτηκε τραμπούκικη επίθεση από μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ (που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό του), ενώ ενημέρωνε συμφοιτητές του για την αγωνιστική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου.

Στην εν λόγω σχολή, ευθύνες έχει και η ΠΑΣΠ, τα στελέχη της οποίας, αφού από κοινού με τη ΔΑΠ εδώ και μέρες υπονόμευαν την προσπάθεια για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης και συμμετοχής του συλλόγου στις κινητοποιήσεις, καλλιεργούσαν κλίμα ενάντια στη δράση της Πανσπουδαστικής, ενώ αρνήθηκαν να καταδικάσουν την επίθεση.

  • Σε σχολές όπως ΠΑΝΤΕΙΟ & Πανεπιστήμιο Πειραιά παρατηρήθηκε το φαινόμενο να ακυρώνονται μαθήματα τη μέρα της Γενικής Συνέλευσης, ενώ φοιτητές δήλωναν ότι την προηγούμενη μέρα είχαν «ενημερωθεί» από τη ΔΑΠ ότι δε χρειάζεται να κατεβούν στη σχολή. Πρόκειται για πρακτικές που συμβαίνουν παράλληλα με φαινόμενα όπως αυτό της μετατροπής σε κομματικό παραμάγαζο της ΔΑΠ του γραφείου του καθηγητή της Παντείου κ. Τσίρη αλλά και της διεξαγωγής των εγγραφών και των δηλώσεων μαθημάτων των φοιτητών από μέλη και στελέχη της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ σε μια σειρά σχολές!
  • Την Τρίτη 16/1, στη συνέλευση της Νομικής, για άλλη μια φορά, έδρασε ο περιφερόμενος τραμπούκικος μηχανισμός της ΟΝΝΕΔ των ΤΕΦΑΑ, που σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να τρομοκρατήσουν φοιτητές και να διαλύσουν τη γενική συνέλευση, ώστε να μην καταλήξει αγωνιστικά, γρονθοκόπησαν μέλη της Πανσπουδαστικής και του συλλόγου φοιτητών. Την επίθεση πραγματοποίησαν τα ίδια ακριβώς άτομα, που είχαν επιτεθεί την Παρασκευή 12/1 στα ΤΕΦΑΑ.
  • Σε συνέλευση του Παντείου προσπάθησαν με νοθεία, να αλλοιώσουν το αγωνιστικό αποτέλεσμα της συνέλευσης, χωρίς να το καταφέρουν. Την Πέμπτη 18/1, δεκάδες μέλη της ΟΝΝΕΔ επιχείρησαν επίθεση κατά μελών του συλλόγου φοιτητών Παντείου, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σπάσουν την κατάληψη της σχολής, κάτι το οποίο αποτράπηκε από την παρέμβαση φοιτητών που εκείνη την ώρα περιφρουρούσαν τη σχολή. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης έφτασαν στο σημείο, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στην Πάντειο, να προπηλακίσει φοιτήτρια - μέλος της Πανσπουδαστικής.
  • Την Τρίτη 23/1 δεκάδες στελέχη της ΟΝΝΕΔ & της ΔΑΠ του Οικονομικού δήθεν «αγανακτισμένοι επαρχιώτες και φαντάροι φοιτητές» επιτίθενται σε φοιτητές που περιφρουρούσαν την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών για κατάληψη, απόφαση που πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και ενώ η ΔΑΠ απείχε και σαμποτάριζε τη διεξαγωγή της. Αποτέλεσμα - και σε αυτή την περίπτωση - της γνωστής πρακτικής της ΔΑΠ ήταν δύο φοιτητές, μέλη της Πανσπουδαστικής να μεταφερθούν στο νοσοκομείο!

Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να καταδικάσουν τις πρακτικές αυτές και «να επιβεβαιώσουν τους φόβους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και των παρατάξεών τους ΔΑΠ & ΠΑΣΠ, δυναμώνοντας τη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Συλλόγους και συμμετέχοντας μαζικά στις κινητοποιήσεις». Παράλληλα, καλεί τους φοιτητές «να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τη στάση και την τακτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να τους γυρίσουν την πλάτη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ