Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκτακτα μέτρα συνοδεύουν τις εκατόμβες νεκρών

Τζον Μπόλτον: «Δεν αντιβαίνει στα συμφέροντα των ΗΠΑ μια ενδεχόμενη τριχοτόμηση του Ιράκ»

Αμερικανοντυμένοι Ιρακινοί δοσίλογοι στρατιώτες σε σύλληψη έξω από τη Νατζάφ

Associated Press

Αμερικανοντυμένοι Ιρακινοί δοσίλογοι στρατιώτες σε σύλληψη έξω από τη Νατζάφ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με έκτακτα μέτρα ασφαλείας και αποκλεισμούς των σιιτικών πόλεων και συνοικιών οι ιρακινές και κατοχικές δυνάμεις προσπαθούσαν, χτες, να αποτρέψουν επιθέσεις καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελετές για τη σιιτική γιορτή της Ασούρα, το θάνατο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του Μωάμεθ, το 680 μ.Χ. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, οι ιρακινές αρχές δικαιολόγησαν τις 24ωρες σκληρές μάχες με τη συνδρομή και των κατοχικών δυνάμεων στην περίμετρο της Νατζάφ, όπου υποστηρίζουν ότι εξουδετέρωσαν την οργάνωση «Στρατιώτες του Παραδείσου», την οποία παρουσιάζουν ως «αίρεση σιιτών και σουνιτών».

Σε 200-300 ανεβάζουν τους νεκρούς ενόπλους στη Νατζάφ οι ιρακινές αρχές, υποστηρίζοντας ότι άλλοι 60 τραυματίστηκαν και 150 συνελήφθησαν. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκε και ο αρχηγός της οργάνωσης, που αυτοαποκαλούνταν «Μάχντι» (Μεσσίας) και υποστήριζε ότι εξοντώνοντας τη θρησκευτική ηγεσία της Νατζάφ θα άνοιγε ο δρόμος για τον ερχομό του 9ου «κρυμμένου ιμάμη» του Ισλάμ, κάτι που με βάση το Κοράνι σηματοδοτεί, κατ' αναλογία, τη Δευτέρα Παρουσία. Οι ιρακινές αρχές ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκαν, επίσης, 10 Ιρακινοί στρατιώτες και 2 Αμερικανοί, των οποίων το ελικόπτερο καταρρίφθηκε.

Εκτός από τη Νατζάφ, την Κυριακή, σε διάφορες επιθέσεις, κυρίως κατά σουνιτικών ή σιιτικών στόχων, σκοτώθηκαν άλλοι 61 Ιρακινοί. Χτες, μέχρι το απόγευμα, σε όλο το Ιράκ (Βαγδάτη, Μουσαγίμπ, Τζουρφ αλ Σακχάρ, Ντιγιάλα) είχαν σκοτωθεί 36 Ιρακινοί, ελάχιστοι από τους οποίους ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στην Καρμπάλα συνελήφθησαν 5 επίδοξοι καμικάζι, ενόψει των προγραμματισμένων για σήμερα τελετών για τη σιιτική Ασούρα.

Προειδοποιήσεις και δυσαρέσκεια

Με τον πρωθυπουργό Αλ Μάλικι αλλά και τον Πρόεδρο Ταλαμπανί αναμενόταν να συναντηθεί, χτες, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Ντες Μπράουν, που μετέβη στο Ιράκ, λίγες ώρες μετά την επικεφαλής της νέας πλειοψηφίας του Κογκρέσου των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι. Ο Μπράουν δε διέψευσε ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής απόσυρσης των στρατευμάτων της, αλλά κατέστησε σαφές πως «δε θα εγκαταλείψει τις ΗΠΑ».

Ο Πρόεδρος Μπους, από την άλλη, φέρεται, σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Ποστ» και διά του συμβούλου του Στέφεν Χάντλεϊ, αποφασισμένος να μην υποχωρήσει ακόμη και αν το Κογκρέσο αντιταχθεί στην απόφαση αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, εκτιμώντας ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν αποτυχία». Αντίθετη άποψη, πάντως, διατύπωσε σε έκθεσή του το Ινστιτούτο στρατηγικών μελετών Μπρούκινγκς, που υποστηρίζει ότι το Ιράκ «βαίνει ολοταχώς σε εμφύλιο και θα παρασυρθούν και οι γειτονικές χώρες».

Προς το παρόν, σοβαρότατη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην Αγκυρα το ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράκ κάλεσε τις τουρκικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους απευθείας με τις αυτόνομες κουρδικές αρχές. Η Αγκυρα επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και ότι η διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών θα πρέπει να γίνεται από την κεντρική κυβέρνηση. Ο πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, όμως, Τζον Μπόλτον, σε συνέντευξή του, παραδεχόταν ότι μια τριχοτόμηση του Ιράκ «δε βλάπτει τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ