Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξαναβγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ

Με επιτυχία ξεκίνησαν χτες οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που οργάνωσε η ΠΑΣΥ, σε Καρδίτσα, Αχαΐα, Λέσβο και Αμφισσα. Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι αγρότες της Λάρισας, μεθαύριο των Τρικάλων και ακολουθούν Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές

Eurokinissi

Πετυχημένη αρχή, που δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αποτέλεσαν τα χτεσινά συλλαλητήρια που διοργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση σε Καρδίτσα, Αχαΐα, Λέσβο και Αμφισσα. Η χτεσινή πετυχημένη εκκίνηση αποτελεί πρόκριμα επιτυχίας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί τις ερχόμενες μέρες σε άλλες περιοχές της χώρας. Στον αγώνα μπαίνουν σήμερα οι αγρότες της Αγιάς Λάρισας, με συγκέντρωση που θα γίνει, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Η πάλη θα συνεχιστεί με συλλαλητήρια, που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν: Αύριο, Παρασκευή, στις 10 π.μ. στη διασταύρωση περιφερειακού Ορχομενού-Καρυάς στη Βοιωτία, μεθαύριο, Σάββατο, στον Τύρναβο (11 π.μ., κεντρική πλατεία), τη Δευτέρα 29 του Γενάρη στα Τρίκαλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στα Φάρσαλα (11 π.μ. στη διασταύρωση Βασιλί του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων), την Τετάρτη 31 του Γενάρη στην Ελασσόνα (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και τη Δευτέρα 5 του Φλεβάρη στη Νέα Χαλκηδόνα, από τους αγρότες της Θεσσαλονίκης.

Με τις νέες κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες διαμηνύουν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων, προβάλλοντας τη διέξοδο της ολόπλευρης ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών και θα έχει την ολόπλευρη στήριξη του κράτους.

Με τα τρακτέρ στην Καρδίτσα

Φοιτητές στο πλευρό των αγροτών

Eurokinissi

Φοιτητές στο πλευρό των αγροτών
Χτες, στην Καρδίτσα, οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού έφτασαν με τα τρακτέρ τους στην πόλη και τα παρέταξαν στην κεντρική πλατεία και στους γύρω δρόμους. Η μαζικότητα και ο δυναμισμός της κινητοποίησης δείχνουν ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής εμπιστεύεται την ΠΑΣΥ και συσπειρώνεται αγωνιστικά στο συνεπές αγροτικό κίνημα, το μόνο που μπορεί να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μαζί με τους αγρότες βρέθηκαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές της πόλης που συμμετείχαν στην κινητοποίηση για την Παιδεία και από κοινού διαμήνυσαν ότι ο αγώνας για μια δημόσια δωρεάν εκπαίδευση είναι υπόθεση όλων των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΝΚ), αναφέρθηκε στις ολέθριες επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ και της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, επισημαίνοντας: «Στόχος της ΚΑΠ δεν είναι η ολόπλευρη και ορθολογική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αλλά η μεγιστοποίηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων με την εξασφάλιση φτηνής, πρώτης ύλης, εγχώριας ή εισαγόμενης και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους επιχειρηματίες». Οσον αφορά στο Νομό Καρδίτσας υπογράμμισε πως «βρίσκεται σήμερα στην πιο δεινή οικονομική θέση γιατί το αγροτικό εισόδημα αποδεκατίστηκε, χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού είναι αμάζευτα και ακόμα πιο πολλά έχουν δώσει πολύ χαμηλή παραγωγή λόγω των βροχοπτώσεων». Και τόνισε: «Αμεσα η κυβέρνηση της ΝΔ να ικανοποιήσει τα αιτήματα που έχουν σχέση με το εισόδημα, κάτι που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Να στηριχτούν οι μικρομεσαίοι αγρότες για να συνεχίσουν την παραγωγή. Μπορούμε να το επιβάλουμε όπως και στο παρελθόν, αρκεί να υπάρχει ενότητα στα αιτήματα και στον αγώνα από τους αγρότες».

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου επισημαίνεται ότι η νέα ΚΑΠ έφερε την εγκατάλειψη των καλλιεργειών και τη μείωση του εισοδήματος μέχρι 30%, οι τιμές στα προϊόντα έφτασαν σε εξευτελιστικά επίπεδα και ευθύνες γι' αυτή την αντιαγροτική πολιτική έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις που την ψήφισαν και την εφαρμόζουν. Αναφέρεται στο διεκδικητικό πλαίσιο με τα ζωτικής σημασίας αιτήματα, όπως η αναπλήρωση του εισοδήματος στα 360 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι, λόγω απωλειών από τη νέα ΚΑΠ και τις καιρικές συνθήκες, στην επαναφορά των κατώτερων τιμών εγγύησης, στη στήριξη των συνεταιρισμών, στο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών, στη ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ, στην κατάργηση των κρατήσεων από τις επιδοτήσεις, στην προστασία των ελληνικών προϊόντων και στην εξασφάλιση πώλησής τους, στη διατήρηση και ενίσχυση των βασικών καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας, στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου. Το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει, επίσης, και τοπικά αιτήματα, όπως η εκτέλεση από το κράτος βασικών έργων υποδομής (Αχελώος, Σμόκοβος, κ.ά.).

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν οι Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Γ. Σφυρής, επικεφαλής του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε ο Β. Αναγνωστόπουλος, πρώην νομάρχης Καρδίτσας και μέλος της διοίκησης της ΕΟΑΣΝΚ. Επίσης, εκεί ήταν, μεταξύ των άλλων, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κι άλλων φορέων, δήμαρχοι του νομού, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδας Κύριλλος, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ