Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»: Συνεχίστηκε χτες με καταθέσεις μαρτύρων η δίκη στο Εφετείο για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» στις 26 Σεπτέμβρη 2000, που στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους. Η Ελ. Κουνδουράκη, ναυαγός, σημείωσε: «Την ευθύνη την αποδίδω στην εταιρεία. Ηταν να ταξιδέψουμε με το "ΑΠΟΛΛΩΝ" και τελευταία στιγμή βάλανε το "ΣΑΜΙΝΑ"». Και συμπλήρωσε: «Δε λειτούργησε τίποτα μετά την πρόσκρουση. Η βάρκα είχε στρώματα μπογιάς. Το είδα με τα μάτια μου... ενώ η ντουλάπα με τα σωσίβια ήταν κλειδωμένη και κάποιοι φαντάροι ξήλωσαν την πόρτα για να μοιράσουν σωσίβια στον κόσμο». Στην απαράδεκτη κατάσταση των σωσιβίων αναφέρθηκε ο ναυαγός Νικ. Αντωνίου. Οπως κατέθεσε, όταν πήγε να δέσει το σωσίβιό του κόπηκαν οι ιμάντες και όταν έπεσε στη θάλασσα ήταν αναγκασμένος να το κρατάει.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ: Οι απαιτήσεις των εργαζομένων από παροχή εργασίας, όπως είναι μισθοί, αποζημιώσεις από εργατικά ατυχήματα, επιδόματα, δώρα εορτών, καθώς και οι απαιτήσεις κληρονόμων εργαζόμενου που πέθανε από εργατικό ατύχημα θα πρέπει να προηγούνται στον κατάλογο του πίνακα που διαμορφώνεται, όταν η επιχείρηση από την οποία εγείρονται οι απαιτήσεις κηρύξει πτώχευση και τα ακίνητά της βγουν σε πλειστηριασμό. Τη θέση αυτή υποστήριξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ειδικότερα, σε βιομηχανία δερμάτινων ειδών έγινε κατάσχεση των ακινήτων της αξίας 411.000 ευρώ, αλλά η δανείστρια τράπεζα ζητούσε να προηγηθεί (!) στον «κατάλογο των απαιτητών» έναντι των κληρονόμων ενός εργαζόμενου, ο οποίος απεβίωσε ενώ διεκδικούσε αποζημίωση για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη από εργατικό ατύχημα. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΑΡΧΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ: Πρόταση οδηγίας για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα κράτη - μέλη της ΕΕ, η οποία θα επιλαμβάνεται των διαφορών μεταξύ των αρχών των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών, παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Μεταφορών, Ζακ Μπαρό. Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά τις διενέξεις για τα τέλη που επιβάλλονται στα αεροδρόμια, με στόχο «να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαμόρφωση των τελών των αεροδρομίων, τα οποία, όταν είναι υψηλά, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ