Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Η ΕΕ έβγαλε τα μέτρα της ... ταφόπλακας

Η αποσύνδεση των επιδοτήσεων θα εξαφανίσει κι άλλες βασικές καλλιέργειες της χώρας

«Ταφόπλακα» θα βάλει και στα μεταποιημένα η ΕΕ, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Οι προτάσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οπωροκηπευτικών, που ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν, θα πλήξουν καίρια βασικές καλλιέργειες της χώρας, όπως η βιομηχανική ντομάτα, τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια και η σταφίδα. Σοβαρές επιπτώσεις αναμένεται να υπάρχουν επίσης και για το συμπύρηνο ροδάκινο. Η νέα πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών στην ουσία προτείνει την αποδέσμευση όλων των επιδοτήσεων και επίσης την πλήρη κατάργηση σ' ό,τι απέμεινε από εξαγωγικές επιδοτήσεις. Από εκεί και πέρα περιέχονται μια σειρά από τεχνικές προτάσεις σε αρνητική κατεύθυνση, για τις ομάδες παραγωγών και τα επιχειρησιακά προγράμματα, σε συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών που έγιναν με την αναθεώρηση του 1996.

Αν γίνει πράξη η αποδέσμευση της επιδότησης ή αλλιώς η καθιέρωση της ενιαίας ενίσχυσης και στα οπωροκηπευτικά, τότε είναι σίγουρο πως θα συμβεί και εδώ ό,τι για παράδειγμα έγινε στον καπνό και στα τεύτλα. Δηλαδή, θα εγκαταλειφθούν μαζικά κι άλλες σημαντικές αγροτικές καλλιέργειες στη χώρα. Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ, η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 77% και η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 150.000 στρέμματα και το κακό θα συνεχιστεί. Τώρα η ΕΕ βιάζεται να ψηφίσει γρήγορα την αποδέσμευση των επιδοτήσεων και στα οπωροκηπευτικά, χωρίς να νοιάζεται για τις επιπτώσεις. Και οι κυβερνώντες θα αρχίσουν τα παζάρια για κάτι ψιλά παραπάνω στις ομάδες παραγωγών και για τίποτα ποσοστά συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Το θέμα είναι ότι υπό τις συνθήκες που διαμόρφωσαν ήδη οι κανονισμοί της ΕΕ και τις τιμές που διαμόρφωσαν η παγκοσμιοποίηση - πολυεθνικές, οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές για την ελληνική αγροτική οικονομία και ύπαιθρο. Γιατί αν περάσει η σχετική πρόταση της Κομισιόν, τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια θα σταματήσουν να μαζεύονται. Η επιδότηση είναι 11,37 λεπτά και η εμπορική τιμή 2,5 λεπτά. Δηλαδή, η επιδότηση είναι το 81% και η εμπορική τιμή το 19%. Ποιος αγρότης θα πάει να μαζέψει χυμοποιήσιμα πορτοκάλια υπό αυτές τις συνθήκες;.. Στη σταφίδα επίσης η επιδότηση είναι περίπου το 66% και η τιμή το 33% και εδώ τίθεται ζήτημα δραστικής συρρίκνωσης της παραγωγής του προϊόντος αυτού, ενώ στη βιομηχανική ντομάτα η σχέση επιδότησης - τιμής είναι 50-50, αλλά ήδη η παραγωγή ακολουθεί φθίνουσα πορεία και η οποία προφανώς θα συνεχιστεί πιο γοργά με την καθιέρωση της αποδεσμευμένης ενίσχυσης.

Οσον αφορά τις προτάσεις για τις ομάδες παραγωγών, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν έχουν να ωφεληθούν τίποτα και ούτε τα όσα προτείνονται θα σώσουν την αγροτική παραγωγή στους τομείς που αποδεσμεύεται η επιδότηση. Παράλληλα, προτείνεται για τις αποσύρσεις και τη διαχείριση κρίσεων να χρηματοδοτεί η ΕΕ το 50% και το υπόλοιπο οι ομάδες παραγωγών. Δηλαδή, οι παραγωγοί θα πληρώσουν με τα δικά τους λεφτά το 50% των ποσών που απαιτούνται και από την ΕΕ θα τους ζητούν τον ουρανό με τ' άστρα για να δοθεί το δικό της μερίδιο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ