Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΖΟΥΙΚ
Ματωμένο διαμάντι

Τα «Ματωμένα διαμάντια» είναι οι πηγές χρηματοδότησης πολέμων στην Αφρική και αλλού. Πολέμων με εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα. Πολέμων που χρησιμοποιούν και παιδιά, πότε σαν στρατιώτες και πότε σαν στόχους. Σε μια αναφορά του ο ΟΗΕ αποκάλυψε πως τα λαθραία «Ματωμένα Διαμάντια», και μόνον από την περιοχή της Ακτής του Ελεφαντοστού, απέφεραν κέρδος που ξεπερνάει τα 23 εκατομμύρια δολάρια. Αντιλαμβάνεστε, γιατί πόλεμο μιλάμε!

Η ταινία του Εντουαρντ Ζούικ «Ματωμένα Διαμάντια», ασχολείται ακριβώς με αυτό το «καυτό» θέμα. Και το κάνει με καλό κινηματογραφικό τρόπο (σχετικά γράψαμε την περασμένη Πέμπτη), χωρίς, δυστυχώς, να αποφύγει την πεπατημένη: η περιπέτεια να «τρώει» την ουσία...

«Παρατηρούμε ότι ένα καθαρά πολιτικό θέμα ανάγεται, με έναν ιδεαλιστικό τρόπο, σε μια διαμάχη ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό, ανάμεσα στην αγάπη και την έλλειψή της. Είναι όμως αυτή η αντίθεση η πρωτεύουσα στην κοινωνική διαμάχη; Μπορεί να δώσει μια λύση στα προβλήματα που μαστίζουν τη Μαύρη Ηπειρο; Η ταινία υποστηρίζει ότι με ένα θεολογικό τρόπο μπορούμε να έχουμε ένα ηθικό αποτέλεσμα. Το γεγονός, όμως, είναι ότι μέσα από τις κοινωνικές συγκρούσεις θα βγει το νέο, το κοινωνικά ηθικό και τα στοιχεία που θα φτιάξουν μια υγιή κοινωνία. Αυτές όμως οι συγκρούσεις απέχουν πολύ από τις προσωπικές συγκρούσεις και πολύ περισσότερο από τις αντιθέσεις μέσα στον ίδιο το χαρακτήρα. Αυτά θα ήταν δευτερεύοντα στοιχεία σε μια κοινωνική σύγκρουση, όπου πρωτεύουσα σημασία θα είχε η ριζική λύση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Παίζουν: Λεονάρντο Ντικάπριο, Τζένιφερ Κόνελι, Ντζίμον Χούνσου, Μάικλ Σιν, Αρνολντ Βόσλου.


Γιάννης ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ