Τρίτη 23 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ
Νέα Τρούμπα ψάχνουν οι Αμερικανονατοϊκοί

Μια νέα Τρούμπα αναζητούν οι Αμερικανονατοϊκοί, αυτή τη φορά στη Βόρεια Ελλάδα. Μελετούν το σενάριο να μετατρέψουν την Καβάλα σε ναύσταθμο τύπου Σούδας, που ταυτόχρονα θα παρέχει και υπηρεσίες όπως της Τρούμπας. Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικάνοι και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Καβάλα προκειμένου να εξετάσουν εάν τα λιμάνια της αλλά και η ευρύτερη περιοχή έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούν το ενδεχόμενο να ελλιμενίζονται 6 πολεμικά πλοία το χρόνο, τα οποία θα αποβιβάζουν συνολικά 20.000 στρατιώτες για... ολιγοήμερες διακοπές στην περιοχή. Θετικά εμφανίζονται να βλέπουν αυτή την προοπτική νομάρχης και δήμαρχος, εάν εγγυηθούν οι Αμερικανονατοϊκοί για τη συμπεριφορά των στρατιωτών...

Οι αξιωματούχοι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν παράλληλα και άλλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη κλπ) καθώς επίσης της Κέρκυρας και της Ρόδου.

Οι επισκέψεις αυτοψίας των λιμενικών εγκαταστάσεων, γίνονται με την έγκριση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο οποίο άλλωστε υπάγονται τα τέσσερα λιμάνια της Καβάλας. Εξάλλου λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη των αξιωματούχων, ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας είχε ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων πως θα ακολουθούσε ο σχετικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να ελλιμενίζονται και να παραμένουν εκεί πολεμικά πλοία.

Το λιμάνι της Νέας Καρβάλης είναι καθαρά εμπορικό, (και σ' αυτό στρέφεται κυρίως το ενδιαφέρον της κινέζικης αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή, προκειμένου να επενδύσουν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων). Τα λιμάνια της Κεραμωτής, της Περάμου και της Καβάλας είναι μεικτά (εμπορικά, τουριστικά, αλιευτικά). Επικρατέστερο για τον ελλιμενισμό των πολεμικών πλοίων, λόγω της υποδομής και της έκτασης που διαθέτει, θεωρείται το λιμάνι της πόλης της Καβάλας.

Ανήσυχοι είναι φορείς και κάτοικοι της περιοχής, που βλέπουν ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιμένουν να θέλουν να μετατρέψουν τον τόπο τους σε ορμητήριο για τις εξορμήσεις τους στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε είναι πρόσφατοι οι αγώνες του λαού, που τελικά κατάφεραν να ματαιώσουν τα σχέδια για μετατροπή του λιμανιού της Περάμου σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Με νωπές τις μνήμες και έχοντας πια την εμπειρία, οι κάτοικοι δηλώνουν πως δεν τρώνε το παραμύθι του «στρατιωτικού τουρισμού». Και ήδη με πρωτοβουλία φιλειρηνικών οργανώσεων σχεδιάζεται σύσκεψη τις επόμενες ημέρες προκειμένου να οργανωθεί η αντίσταση του λαού για την απόκρουση των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ