Τρίτη 23 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Αρνήθηκε η κυβέρνηση την Εξεταστική Επιτροπή

Με τον πιο επίσημο τρόπο ...«κουκουλώνεται» η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, αφού απορρίφθηκε χτες στη Βουλή, από την κυβερνητική πλειοψηφία, η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα. Το αίτημα συζητήθηκε μετά από κοινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Ανάλογο αίτημα κατέθεσε αυτόνομα και το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξεταστεί κατά κύριο λόγο η πολιτική ουσία της υπόθεσης, δηλαδή η λειτουργία μηχανισμών που καταστρατηγούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων.

«Το ΚΚΕ συντάσσεται και ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής» ξεκαθάρισε εξ αρχής η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική απάντηση στην υπόθεση των υποκλοπών ήταν «150 λεπτά συνέντευξη των 3 υπουργών και 76 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο» σαν «ενοίκιο παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων». Αναφερόμενη στους πανθομολογούμενα πρωταγωνιστές των υποκλοπών, θύμισε ότι η «Βόνταφον» «έχει κλείσει συμβόλαιο με την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου και ο κ. Κορωνιάς αναβαθμίζεται» και επίσης «ο κύριος της Ερικσον επίσης αναβαθμίστηκε, πήγε στην Αυστραλία να κάνει κι εκεί υποκλοπές», την ίδια ώρα που «η ΑΔΑΕ δηλώνει ότι οι επόμενες υποκλοπές είναι ζήτημα χρόνου»! Αναρωτήθηκε δε «την πολιτική πίσω από αυτά ποιος θα τη βρει;».

Αιτιολογώντας την απόφαση του ΚΚΕ να μη συνυπογράψει κοινή αίτηση με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, τόνισε πως «έτσι όπως διατυπώθηκε το αίτημα άφηνε έξω σημαντικά πράγματα». Οπως είπε, υπάρχουν «εκατοντάδες συμφωνίες αντιτρομοκρατικές», θα «πρέπει να συνταχθεί στην ουσία μια πολιτική συμφωνία άμυνας απέναντι στις πολυεθνικές που δρουν», άρα «έπρεπε να τεθεί ευρύτερα το ζήτημα, γι' αυτό καταθέσαμε αυτόνομη πρόταση». Παράλληλα, η Λιάνα Κανέλλη πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ ουδέποτε δαιμονοποίησε την τεχνολογία», σημειώνοντας ότι με τις προωθούμενες αντιλήψεις που υπάρχουν «θα τη δαιμονοποιήσουμε τόσο πολύ προκειμένου να ...καπακώσουμε το πολιτικό θέμα». Κατέληξε, τονίζοντας πως το ΚΚΕ δεν μπορεί να δώσει «συναίνεση αδυναμίας ότι οι ισχυροί με την τεχνολογία τους και τα λεφτά τους μπορούν να παρακολουθούν κάθε χώρα».

Υπερασπιζόμενος το κουκούλωμα της υπόθεσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας ισχυρίστηκε ότι η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή είναι «μια προσχηματική επανάληψη χιλιοειπωμένων ισχυρισμών και εξόφθαλμα προσχηματική». Παρά το γεγονός ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες (στη Δικαιοσύνη και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής) δεν αποκαλύφθηκε το ζητούμενο που είναι ποιος και γιατί έκανε τις υποκλοπές, ο υπουργός είπε ότι έγινε εξαντλητική έρευνα από τη Βουλή και το λόγο πλέον τον έχει η Δικαιοσύνη. Κατά τον Α. Παπαληγούρα, στην υπόθεση των υποκλοπών η κυβέρνηση λειτούργησε με υπευθυνότητα, καθαρότητα και σοβαρότητα, πολύ περισσότερο που θύμα πρωτίστως ήταν η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, αποφεύγοντας να πει οτιδήποτε για τις δεκάδες αντιδημοκρατικές και σκοτεινές συμφωνίες που ως κυβέρνηση υπέγραψε στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στάση της «προστατεύει τους ενόχους των υποκλοπών». Εριξε το βάρος της κριτικής του για την άρνηση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής στον ίδιο τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι στηρίζει μια επιχείρηση συγκάλυψης των ενόχων για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» που έγινε από τη μεταπολίτευση και μετά. Είπε δε ότι το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει έκθεση στην οποία θα περιέχονται όλες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν γίνει από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ για τη ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ, είπε ότι η ρίψη της ανέδειξε τη διάλυση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος είπε ότι από τον πρωθυπουργό έχουν δοθεί στη Βουλή όλες οι απαραίτητες απαντήσεις για το θέμα των υποκλοπών και ο Κ. Καραμανλής «έχει σοβαρότερα πράγματα να κάνει από το να δίνει τις ίδιες κάθε φορά απαντήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος ζήτησε διερεύνηση της υπόθεσης μέσα από Εξεταστική Επιτροπή και είπε ότι έπρεπε να είναι παρών στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός, για να «εξομολογηθεί», όπως είπε, για «τις ύβρεις, τις συκοφαντίες και τα ψέματα που δέχεται ο ΣΥΝ» από «γεράκια και παπαγαλάκια του κόμματος της ΝΔ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2008-09-13 00:00:00.0)
Κοκορομαχίες...(2008-06-28 00:00:00.0)
Ανούσια αντιπαράθεση Καραμανλή - Παπανδρέου(2008-02-09 00:00:00.0)
Επιμένει στη συσκότιση η κυβέρνηση(2006-02-18 00:00:00.0)
Στο σκοτάδι σοβαρές πτυχές - αναπάντητα πολλά ερωτήματα(2006-02-08 00:00:00.0)
Παραιτήσεις υπουργών ζητά το ΠΑΣΟΚ(2006-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ