Τρίτη 23 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟβάθμιση των εικαστικών

Από την εκδήλωση -διαμαρτυρία του ΕΕΤΕ (20/1/2007) έξω από την Εθνική Πινακοθήκη
Από την εκδήλωση -διαμαρτυρία του ΕΕΤΕ (20/1/2007) έξω από την Εθνική Πινακοθήκη
«Ο πολιτισμός είναι θέμα των λαών και όχι των πολυεθνικών εταιρειών. Απαιτούμε στήριξη της τέχνης και των δημιουργών», έγραφε το κεντρικό πανό στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το πρωί του περασμένου Σαββάτου, μπροστά στην Εθνική Πινακοθήκη, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Οι εικαστικοί έστειλαν το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα στον υπουργό Πολιτισμού, διαμαρτυρόμενοι για την άθλια κατάσταση που δημιούργησε στους καλλιτέχνες και το φορέα τους, η πολιτική του ΥΠΠΟ. Με την πρωτοτυπία, που διακρίνει και τη δουλιά τους, οι δεκάδες συγκεντρωμένοι, κρατώντας μάσκες - προσωπεία που συμβόλιζαν το διπλό υποκριτικό πρόσωπο των εκάστοτε κυβερνήσεων - απαίτησαν τη στήριξη του φορέα των 5.000 καλλιτεχνών, τη θεσμική αναγνώρισή του και την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του χώρου.

Ξεχωριστή στιγμή, οι δύο ξυλοπόδαροι, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με τα πορτρέτα του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου. «Και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ παραμένουμε ανασφάλιστοι», είπαν οι καλλιτέχνες. «Συντάξεις δε δίνονται από το 2000, με απάνθρωπες συνέπειες, η καλλιτεχνική παιδεία διαρκώς υποβαθμίζεται, τα εργασιακά προβλήματα των καλλιτεχνών συσσωρεύονται, ενώ άλυτο ακόμα παραμένει το θέμα της απόκτησης του κτιρίου της Βαλτετσίου, της στέγης δηλαδή του ΕΕΤΕ». Το συμβολικό «κάψιμο» έργων στην πυρά (λόγω του δυνατού αέρα δεν υπήρχε φωτιά) ήταν ένα ακόμη δρώμενο των συγκεντρωμένων, οι οποίοι θέλησαν μ' αυτό τον τρόπο να δηλώσουν την αγανάκτηση και την απόγνωσή τους για την εγκατάλειψη των εικαστικών δημιουργών από την πολιτεία.

Οι εικαστικοί διεκδικούν τη χρηματοδότηση του ΕΕΤΕ από το ΥΠΠΟ, όπως ορίζει ο νόμος, ώστε το Επιμελητήριο να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Ζητούν την αναγνώριση του θεσμικού και κοινωνικού ρόλου της τέχνης. Την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας. Τη λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού και των τιμητικών συντάξεων. Την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο της οδού Βαλτετσίου 42 για τη στέγαση του ΕΕΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ