Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδι με τις «αντοχές» του κινήματος

«Παιχνίδι» με το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κάνει η κυβέρνηση, δίχως, όμως, να κάνει πίσω όσον αφορά την ουσία του αντιδραστικού νομοθετήματος.

Μετά την προχθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που, αξιοποιώντας την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων, δημιούργησε την αίσθηση ότι η κατάθεση του νέου νόμου πλαισίου επισπεύδεται, χθες ο αναπληρωτής του έκανε ένα βήμα, επανερχόμενος σε πρόσφατη δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι ο αντιδραστικός νόμος «θα κατατεθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής Βουλής». Επανέρχεται, δηλαδή, ο αρχικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τον οποίο ο νόμος πλαίσιο, με τις αντιδραστικές αλλαγές στα ΑΕΙ που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας, θα κατατεθεί στα τέλη Μάρτη ή μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις πολύμορφες και μαζικές κινητοποιήσεις για μια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να δοκιμάσει τις «αντοχές» του κινήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ξεκαθάρισε και χθες ο Ε. Αντώναρος, η κυβέρνηση ξεκινά από τη θέση ότι «το άσυλο καταστρατηγείται» και αυτό «συμβάλλει στη δημιουργία παράνομων πράξεων». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος μίλησε για επαναφορά του ασύλου «στην αρχική του μορφή» (σ.σ. προφανώς τότε που ήταν με την εποπτεία του «σπουδαστικού» της Ασφάλειας). Τότε, όπως είπε, «ορισμένες πράξεις, οι οποίες προκαλούνται λόγω της καταστρατήγησης του ασύλου, είναι πιθανόν να μειωθούν».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «προστατεύει» την ισχυρή συμμαχία που έχει δημιουργήσει με το ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας ακόμα και τις γνωστές φραστικές κόντρες. Ετσι, όταν κλήθηκε ο Ευ. Αντώναρος να σχολιάσει την προτροπή του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου προς την κυβέρνηση να κάνει ό,τι και το ΠΑΣΟΚ το '95 (δηλαδή παραβίαση του ασύλου και πογκρόμ συλλήψεων), περιορίστηκε να απαντήσει ευγενικά ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους».

«Είναι καιρός πια το Πανεπιστήμιο να είναι άσυλο ιδεών και όχι άσυλο βανδαλισμών», δήλωσε αναπαράγοντας την προχθεσινή δήλωση Ρουσόπουλου ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ