Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΓΙΑΛΟΣ - ΠΑΡΑΛΙΑ
Εκχωρούνται για ... «αξιοποίηση» στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Με σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, επιχειρείται δραστική καρατόμηση και εκχώρηση ζωτικού χώρου στο μεγάλο κεφάλαιο. «Διευκολύνσεις» και για επενδυτές που έχουν βάλει στο μάτι τους Οργανισμούς Λιμένων

Τα δικαιώματα των «επενδυτών» και άλλων επιτήδειων καταπατητών δημόσιας γης, σε συνδυασμό με απλόχερες διευκολύνσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν βάλει στο μάτι τις λιμενικές υποδομές της χώρας, επιδιώκει να διασφαλίσει η κυβέρνηση της ΝΔ με το σχέδιο νόμου «Αιγιαλός και παραλία». Πρόκειται για το ίδιο, πάνω - κάτω, νομοθέτημα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το καλοκαίρι του 2006, το οποίο επανέφερε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας. Η συγκυρία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς ήδη συζητείται στη Βουλή η κατάργηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που αφορά στην προστασία των δασών.

Αυτό που επιχειρούν με το εν λόγω νομοσχέδιο, είναι η επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας με ελαστικά και εξαιρετικά αμφιλεγόμενα κριτήρια, στην κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης διαφόρων επενδυτικών σχεδίων, μεγαλοξενοδόχων και άλλων. Η πολιτική αυτή έρχεται να κατοχυρώσει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των επενδυτών να χτίζουν πάνω στο κύμα. Στο όνομα της ανάπτυξης δε διστάζουν να εκχωρήσουν και περιοχές - φιλέτα στα Δωδεκάνησα. Οι κυβερνητικές προθέσεις υποβαθμίζουν παραπέρα και το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν το δικαίωμα των κατοίκων στην ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ και στον τομέα αυτό κινείται στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, καθώς έρχεται να συμπληρώσει το πετσόκομμα του αιγιαλού και της παραλίας.

Στις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Αιγιαλός: Ορίζεται ως η «ζώνη ξηράς που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες πλην συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της». Το συγκεκριμένο νομοθετήθηκε και από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2001. Μέχρι τότε, ο αιγιαλός καθοριζόταν από τη μεγαλύτερη ανάβαση του χειμέριου κύματος. Η καρατόμηση είναι προφανής.
  • Παραλία: Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται εν προκειμένω να συνεχίσει το έργο των προκατόχων της. Μέχρι σήμερα - ανεξάρτητα από παραβάσεις - επεκτεινόταν σε πλάτος 50 μέτρων μετά τον αιγιαλό. Το όριο αυτό καταργείται με το προωθούμενο νομοσχέδιο και είναι φανερό το γεγονός το τι θα ακολουθήσει. Είναι, δηλαδή, φανερό πως καρατομούν τόσο τους αιγιαλούς όσο και τις παραλίες, ανοίγοντας χώρο σε διάφορους καραδοκούντες μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Η χαρτογράφηση και επαναχάραξη δε θα γίνεται στο εξής με αυτοψίες και μετρήσεις δημόσιων υπαλλήλων, αλλά με τη χρήση «ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών», έργο που κατά τα φαινόμενα θα ανατεθεί σε ιδιώτες.
  • Οργανισμοί Λιμένων ΑΕ: Λύνουν τα χέρια στις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, ενόψει και της επικείμενης ιδιωτικοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο οι παραχωρήσεις στις χερσαίες ζώνες των λιμανιών εγκρίνονται από τα διοικητικά συμβούλια και καταργούνται οι απαιτούμενες μέχρι σήμερα «χρονοβόρες» διαδικασίες. Είναι φανερό πως πρόκειται για ένα ακόμη κίνητρο διασφάλισης των ιδιωτών που ετοιμάζονται να βάλουν πόδι στα λιμάνια.
  • Προβλέπονται διαδικασίες για τη διεκδίκηση από ιδιώτες - καταπατητές παραλιακών εκτάσεων.
  • Για την παραχώρηση παραλιακών εκτάσεων έκριναν σκόπιμο να απαλείψουν την όπως αναφέρουν αδόκιμη έννοια «απλή χρήση» με τη δικαιολογία πως ο «κοινόχρηστος χαρακτήρας προστατεύεται επαρκώς»!

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ