Τρίτη 16 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Στα 15 χασίς και συνέχεια με ηρωίνη

Δυο χρόνια νωρίτερα ξεκινούν όσοι διακόπτουν το σχολείο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ

H ηλικία που ξεκινούν τη χρήση οι έφηβοι είναι τα 15 χρόνια, αλλά οι νέοι που έχουν διακόψει το σχολείο ξεκινούν δυο χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα θεραπευτικά προγράμματα εφήβων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το διάστημα 2000-2005.

Τα στοιχεία παρουσίασε χτες η Ιωάννα Κυρίτση, υπεύθυνη του Τομέα Πρόληψης ΚΕΘΕΑ, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Χρήση ουσιών και εφηβεία» που διοργάνωσε ο Οργανισμός. Η κάνναβη, σύμφωνα με τα στοιχεία, αποτελεί κατά κύριο λόγο την ουσία με την οποία ξεκινούν τον πειραματισμό και οι 4 στους 10 συνεχίζουν με αυτήν ως κύρια ουσία κατάχρησης. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν με ηρωίνη, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν χρήση και δευτερεύουσας ουσίας. Οι εφτά απ' τους δέκα εφήβους διαμένουν με τους γονείς τους, ενώ όσοι προσήλθαν στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ έχουν συλληφθεί κάποια στιγμή.

Οι πρόσφατες ευρωπαϊκές έρευνες καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των μαθητών που δεν περιορίζονται στη δοκιμή της κάνναβης, αλλά συνεχίζουν τον πειραματισμό με την ουσία, αφού εμφανίζονται να έχουν κάνει χρήση της τρεις ή και περισσότερες φορές, επισήμανε η Ιωάννα Κυρίτση και τόνισε: «Για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης στην εφηβεία, υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης, δεδομένου ότι αναστέλλουν την περαιτέρω εμπλοκή του εφήβου με τη χρήση και έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα».

Η εφηβεία φέρνει στην επιφάνεια άλυτα θέματα, τόσο του εφήβου όσο και των γονιών, προκαλώντας αναστάτωση στις σχέσεις του παιδιού με τον εαυτό του και τους άλλους, επισήμανε η κ. Σουμάκη, παιδοψυχίατρος και πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ). Σύμφωνα με την κ. Σουμάκη, ένας στους πέντε εφήβους παρουσιάζει κάποια μικρή ή μεγάλη διαταραχή που αφορά την ψυχική του υγεία. Επίσης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της παρατεταμένης εφηβείας που παρατηρείται σήμερα, λόγω της ανεργίας, της παράτασης των σπουδών και άλλων παρόμοιων παραγόντων. Η σταθερότητα της φροντίδας, η συναισθηματική ανταπόκριση, η επικοινωνία, το ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον αναφέρθηκαν μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο έφηβος, υπογράμμισε μεταξύ των άλλων η παιδοψυχίατρος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ