Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚ
Δικομματικός καυγάς για τα όργανα της Αυτοδιοίκησης

Συνέχεια στο παιχνίδι των εντυπώσεων που παίζουν οι δυνάμεις του δικομματισμού με στόχο τη διατήρηση του ελέγχου του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), δόθηκε χθες, με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία κρίνεται παράνομος ο τρόπος εκπροσώπησης των παρατάξεων στις ΤΕΔΚ που προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Εσωτερικών.

Αμφότερες οι πλευρές, υπουργείο Εσωτερικών και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, ερμήνευσαν περίπου ως δικαίωση την απόφαση του ΣτΕ, η οποία κρίνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στην εκπροσώπηση των παρατάξεων στις ΤΕΔΚ η αναλογία 60% για την πλειοψηφία και 40% για τους συνδυασμούς της μειοψηφίας που ισχύει σήμερα. Απορρίπτει, δηλαδή, την πρόταση του νέου σχεδίου ΠΔ, στο οποίο η αντίστοιχη αναλογία ήταν 75% - 25%. Η μεν κυβέρνηση, διά του υπουργού, Πρ. Παυλόπουλου, και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου, θύμισε ότι το ισχύον ΠΔ (του ΠΑΣΟΚ) για τον τρόπο εκλογής των ΤΕΔΚ και της ΚΕΔΚΕ είχε επίσης επιστραφεί το 1999 από το ΣτΕ, συμπληρώνοντας ότι όλες οι υπόλοιπες διατάξεις του νέου σχεδίου ΠΔ κρίθηκαν νόμιμες. Οι δε Π. Κουκουλόπουλος και Ε. Βενιζέλος θεώρησαν πως η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί «κόλαφο» για την κυβέρνηση και ζήτησαν οι εκλογές να γίνουν με το ισχύον ΠΔ. Οι δε επόμενες, με νέο τρόπο εκλογής, με βάση την απλή αναλογική.

Βέβαια, ούτε η μία, ούτε η άλλη πλευρά, που εμφανίζονται να «κόπτονται» για την αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων, εξηγεί, γιατί είτε ως κυβέρνηση, είτε ως ηγεσία στην ΚΕΔΚΕ, δεν προχώρησαν τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων στις ΤΕΔΚ. Αντίθετα, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αρνήθηκαν την πρόταση της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας να θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική στις εκλογές για τις ΤΕΔΚ και την ΚΕΔΚΕ με βάση τα αποτελέσματα που έλαβαν οι παρατάξεις την πρώτη Κυριακή των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ