Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
«Πανδημία» της κάνναβης

Το 81% των χρηστών σε παγκόσμια κλίμακα κάνουν χρήση κάνναβης, που στο παρελθόν υποτιμήθηκε, ενώ, κατά βάση, αποτελεί την πύλη εισόδου στον κόσμο των ναρκωτικών

Πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπων κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ετησίως και απ' αυτούς τα 162 εκατομμύρια είναι χρήστες κάνναβης, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) για το 2006.

Την έκθεση παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Κώστας Μπάλλας, σημειώνοντας ότι τα 200 εκατομμύρια των χρηστών αντιστοιχούν στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 15-64 χρόνων. Εκτός απ' τα 162 εκατομμύρια χρηστών κάνναβης, 25 εκατομμύρια ατόμων είναι χρήστες αμφεταμινών, 10 εκατομμύρια χρήστες «έκστασης», 16 εκατομμύρια χρήστες οπιούχων (εκ των οποίων τα 11 εκατ. χρήστες ηρωίνης) και 13 εκατομμύρια είναι χρήστες κοκαΐνης.

Αν και ο ΟΗΕ δε διεισδύει στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση εντούτοις σημειώνει ότι το «πρόβλημα των ναρκωτικών είναι παντού», επιβεβαιώνοντας ότι η «εγκατάσταση» των ναρκωτικών ως τρόπου ζωής σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι συνυφασμένη με την κρίση αυτής της φάσης του καπιταλιστικού συστήματος. Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο απ' την έρευνα του ΟΗΕ έχει να κάνει με τη χρήση αλλά και τις νέες μεθόδους παραγωγής της κάνναβης. Η έκθεση μιλά για «πανδημία της κάνναβης» και υπογραμμίζει ότι «οι κίνδυνοι που προέρχονται από την κατανάλωσή της γίνονται πιο ξεκάθαροι».

«Δεδομένης της αύξησης των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την κάνναβη, αποτελεί θεμελιώδες λάθος οι διάφορες χώρες να επιτρέπουν ο έλεγχος της κάνναβης να εξαρτάται από το ποιο κόμμα κυβερνά», σημειώνεται σε άλλο σημείο της έκθεσης του ΟΗΕ, και τονίζεται: «Οι πολιτικές παλινδρομήσεις και μεταπτώσεις δημιουργούν σύγχυση στους νέους σχετικά με το πόσο επικίνδυνη είναι η κάνναβη». Περίπου το 9% όσων δοκιμάζουν το συγκεκριμένο ναρκωτικό αδυνατούν να το κόψουν, σύμφωνα με την έκθεση.

«Εχω αμαρτήσει και εγώ στο παρελθόν υποτιμώντας τους κινδύνους απ' την κάνναβη», παραδέχτηκε ο Κ. Μπάλλας κατά την παρουσίαση της έκθεσης: «Σήμερα, πρόσθεσε, είναι εξακριβωμένες οι επιπτώσεις και η κάνναβη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ελαφρά τη καρδία». Ομως, το μέγα πρόβλημα, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, είναι οι τροποποιημένες μορφές κάνναβης. Συγκεκριμένα, από τη δεκαετία του '70, οι καλλιεργητές στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη κατόρθωσαν προοδευτικά να δημιουργήσουν μια υψηλής δραστικότητας κάνναβη που παράγεται σε κλειστούς χώρους (sinsemilla). Μάλιστα, η αύξηση της δραστικότητας και του μεριδίου αγοράς των τροποποιημένων μορφών της κάνναβης παρατηρείται στο λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο. Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά με τη ζήτηση να αυξάνεται συνεχώς. Οι περισσότεροι χρήστες την κάνναβη τη βρίσκουν δωρεάν ή την αγοράζουν μέσω κοινωνικών δικτύων.

Στην Ελλάδα η χρήση της κάνναβης καταγράφεται σε «οξέα συμβάμματα» που μεταφέρονται ως επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία, ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Παρομοίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη παρουσιάστηκε αύξηση στη ζήτηση αντιμετώπισης του προβλήματος της κάνναβης. Την τελευταία δεκαετία, εκτός απ' την κάνναβη, αυξήθηκε η παραγωγή διεγερτικών τύπου αμφεταμινών (ΑΤS) και των οπιούχων ουσιών στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ