Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τηλεοπτικός τζόγος

Με τζόγο έκλεισε η περσινή χρονιά και με τζόγο συνεχίζεται και η φετινή για τα τηλεοπτικά δρώμενα. Ο λόγος για ένα νέο είδος τηλεπαιχνιδιών, που οι μεγαλοκαναλάρχες έβαλαν πολύ... δυναμικά στην τηλεοπτική ζωή και που με επίκεντρο την... τύχη, μοιράζονται χιλιάδες ευρώ στους συμμετέχοντες. Για να κερδηθούν αυτά τα χρήματα αρκεί ο παίκτης να εμπνευστεί και να εντοπίσει το σωστό κουτί, την κατάλληλη βαλίτσα ή κουρτίνα, να επιμείνει στο... απόκτημά του και τελικά να φύγει από το παιχνίδι με την πολυπόθητη επιταγή.

Σ' όλα αυτά για να συμμετέχει κάποιος δε χρειάζονται σπουδές, μόρφωση, γνώση, καλλιέργεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προκαλέσεις την τύχη σου και αν είναι η... τυχερή σου μέρα, να αρπάξεις την τύχη «από τα μαλλιά», να ποντάρεις και να κερδίσεις. Ετσι, στους συμμετέχοντας στο «Μεγάλο παζάρι» της τηλεόρασης, οι υπεύθυνοι τους τάζουν ότι μπορούν να κερδίσουν «Λεφτά στα τυφλά», αρκεί να κάνουν το καλύτερο «Deal» με τον... τραπεζίτη.

Βέβαια, το φαινόμενο της γρήγορης και ξεκούραστης «μπάζας» δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτά τα τζογαδόρικα τηλεπαιχνίδια. Από νωρίς το πρωί στα λεγόμενα πρωινάδικα, χρήματα και δώρα μοιράζονται από τους τηλεπαρουσιαστές απλόχερα, αρκεί ο τηλεθεατής να πληκτρολογήσει ένα τηλεφωνικό νούμερο υψηλής βέβαια χρέωσης, να απαντήσει σε αστείες ερωτήσεις και να κερδίσει.

Η αρχή όμως για την απόκτηση του εύκολου και γρήγορου κέρδους, αλλά και της εφήμερης δόξας έγινε με την εισαγωγή στη χώρα μας των ξενόφερτων ριάλιτι. «Παίκτες» υπό την παρακολούθηση της κάμερας ζουν εγκλωβισμένοι για να κερδίσουν μια «χούφτα δολάρια» αλλά και εφήμερη δόξα. Αλλοι, όπως στο «Survivor», υπόκεινται σε βασανιστήρια και κακουχίες για να κερδίσει ο «τυχερός» 250.000 ευρώ, όπως έγινε τελευταία. Ολα αυτά τα ριάλιτι, εκτός από το μεγάλο χρηματικό έπαθλο «προσφέρουν» στους παίκτες την είσοδό τους στον κόσμο της «σόου μπιζ» ή στα τηλεπαράθυρα πρωινάδικων και μεσημεριανών εκπομπών, που πάντα περιμένουν και καραδοκούν τους νέους τηλεμαϊντανούς.

Τα «τηλεπαιχνίδια» αυτού του είδους είναι ένας ιδιότυπος τρόπος για να εθιστεί η κοινή γνώμη. Εθισμός για την απόκτηση του εύκολου και γρήγορου χρήματος, προκειμένου να βρουν έστω και μια... εικονική και εφήμερη διέξοδο στα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Το ζητούμενο όμως δεν είναι κάποιος να ποντάρει για να προκαλέσει την τύχη του. Την «τύχη» την προκαλείς και τη φέρνεις στη ζωή σου όχι μέσα από βαλίτσες, κουτιά και κουρτίνες με χρηματικά ποσά, αλλά μέσα από τους καθημερινούς αγώνες για τη διεκδίκηση όλων όσων μας ανήκουν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org