Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό

Ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται και σήμερα η επίσκεψη στην Παλαιστίνη αντιπροσωπείας του Κόμματος, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της οποίας έχει συναντήσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις

Στιγμιότυπο από τους ελέγχους, από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής, στους οποίους υπόκεινται καθημερινά οι Παλαιστίνιοι, στη Δυτική Οχθη

Associated Press

Στιγμιότυπο από τους ελέγχους, από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής, στους οποίους υπόκεινται καθημερινά οι Παλαιστίνιοι, στη Δυτική Οχθη
(Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ).--

Σειρά συναντήσεων με πολιτικές δυνάμεις είχε χτες η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που επισκέπτεται τα παλαιστινιακά εδάφη προσκεκλημένη του Κόμματος Λαού της Παλαιστίνης. Στην αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ, οι Παλαιστίνιοι συνομιλητές της τόνισαν σ' όλους τους δυνατούς τόνους τη σημασία της επίσκεψης. Οχι μόνο ως κίνηση αλληλεγγύης, αλλά και ως κίνηση έκφρασης και σεβασμού στα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών που διενεργήθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που δε συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο με πολλές άλλες αντιπροσωπείες, οι οποίες αποφεύγουν ακόμη και να πλησιάσουν το κτίριο του κοινοβουλίου.

Την ανάγκη διοργάνωσης μιας διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπου θα συζητηθεί επί της ουσίας το Παλαιστινιακό, με στόχο μια οριστική βιώσιμη λύση στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισήμανε ο Μπάσαμ Αλ Σάλχι, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού, στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του κόμματος στη Ραμάλα. Ο Μπάσαμ Αλ Σάλχι υπογράμμισε ότι οι ισραηλινές κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια επέμειναν στα σχέδιά τους να δημιουργήσουν δεδομένα στο έδαφος, όπως η διαρκής επέκταση εποικισμών, έτσι ώστε να αποφεύγουν διαρκώς τις διαπραγματεύσεις για τον πυρήνα του προβλήματος, την κατοχή, και να επαναφέρουν μόνο ένα μαραθώνιο επαφών για επιμέρους λεπτομέρειες.

Κομβικό ζήτημα η κατοχή

Ο Αλ Σάλχι επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μια ενωμένη παλαιστινιακή φωνή απέναντι στο Ισραήλ, στον αραβικό κόσμο και τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα», παραδεχόμενος ότι τους τελευταίους μήνες τα δύο μεγάλα κόμματα («Φατάχ» - «Χαμάς») της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής έχουν εμπλακεί σε μια κλιμακούμενη αντιπαράθεση εξουσίας. Υπογράμμισε ότι το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού τάσσεται υπέρ της επίλυσης της πολιτικής κρίσης μέσα από διάλογο για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τόνισε όμως ότι αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρο κι έτσι μια άλλη λύση είναι η διενέργεια πρόωρων εκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι έχει διασφαλιστεί η εθνική συναίνεση, έτσι ώστε η εκλογική διαδικασία να λειτουργήσει ενωτικά και να μη βαθύνει το διχασμό περαιτέρω μέχρι ακόμη και του σημείου δημιουργίας δύο κέντρων εξουσίας. Κατέληξε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας να ενισχυθούν τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος και να είναι σεβαστός ο νόμος για όλους, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμβάθυνσης της κρίσης, προοπτική που μεθοδεύεται με διάφορους τρόπους, όπως η πρόσφατη ψευδής είδηση περί αποστολής όπλων στη «Φατάχ» με ισραηλινή συναίνεση.

Η Αλέκα Παπαρήγα συμφώνησε ως προς τη σοβαρότητα της πολιτικής κατάστασης, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες, προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους για την ευρεία Μέση Ανατολή, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα π.χ. στο Ιράκ να υποστηρίξουν μια κάποια λύση στο Παλαιστινιακό που δε θα είναι βιώσιμη και δε θα αγγίζει την ουσία δηλαδή την κατοχή. Τη θέση αυτή, συμπλήρωσε, μοιάζει να υιοθετούν και άλλες δυνάμεις και κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, ισομερίζοντας ευθύνες κι αποφεύγοντας επισταμένα να σφίξουν τον πυρήνα του προβλήματος, μιλώντας γενικότερα για την ανάγκη διαλόγου.

Το ΚΚΕ στηρίζει το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει την κυβέρνησή του

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε τη δέσμευση των Ελλήνων κομμουνιστών όχι μόνο να εκφράζουν αλληλεγγύη ως προς τα αυτονόητα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά και να αναδεικνύουν τον πολιτικό του χαρακτήρα και την ουσία του, που είναι η κατοχή, αλλά και το απαράδεκτο στα όρια της βαρβαρότητας φαινόμενο των ωμών παρεμβάσεων και εκβιασμών προς τον παλαιστινιακό λαό μέσα από μεθόδους όπως είναι ο οικονομικός αποκλεισμός. Επισήμανε επίσης ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει την κυβέρνηση και το πολιτικό του σύστημα και ότι το ΚΚΕ θα υπεραμυνθεί αυτής της άποψης, ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί με την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Γι' αυτό και εξαρχής αντιτάχθηκε σθεναρά στον οικονομικό και πολιτικό αποκλεισμό των Παλαιστινίων και της νέας κυβέρνησής τους.

Την άποψη αυτή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τους εκπροσώπους των παλαιστινιακών κοινοβουλευτικών δυνάμεων στην έδρα του κοινοβουλίου στη Ραμάλα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της «Φατάχ» ο Αμπντάλα Αμπντάλα, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, εκ μέρους του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η Κχαλέντα Τζαράρ, πρόεδρος της Επιτροπής για τους Παλαιστινίους Κρατουμένους, εκ μέρους της λίστας «Τρίτος δρόμος», ο Σάλαμ Φαγιάντ, πρόεδρος της Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό και πρώην υπουργός Οικονομικών, εκ μέρους της «Χαμάς», ο Αϊμάν Νταράγκμα, πρόεδρος της Επιτροπής για τους Φυσικούς Πόρους και εκ μέρους της Εκλογικής Συμμαχίας του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οι Μπάσαμ Αλ Σάλχι και Κάις Αμπντ Αλ Καρίμ πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εκπρόσωποι των παλαιστινιακών κοινοβουλευτικών παρατάξεων επισήμαναν ότι αν και υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση, όλοι επιδιώκουν τον υπερσκελισμό της και το διάλογο, εκτιμώντας ότι η στιγμή είναι κρισιμότατη για τις εθνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του παλαιστινιακού λαού. Στον έναν ή στον άλλο βαθμό υπογράμμισαν ότι η ανάληψη μιας διεθνούς πρωτοβουλίας, υπό τον όρο ότι θα στοχεύει σε μια πραγματικά βιώσιμη λύση, είναι επιθυμητή από όλους. Αλλά όχι μια λύση επιφανειακή με τα παλαιστινιακά εδάφη κατακερματισμένα και με προσωρινά σύνορα. Αλλωστε, ακόμη και η «Χαμάς» είχε διά μέσου αντιπροσωπείας της επαφές με Ισραηλινούς εκπροσώπους μετά από βρετανική διαμεσολάβηση στο Λονδίνο, δηλώνοντας έτσι έτοιμη για πραγματικό διάλογο. Διάθεση που, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός της στη συνάντηση, δε φαίνεται να υπάρχει από την ισραηλινή πλευρά.

Η Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συζήτησης που ακολούθησε, κατέστησε σαφές ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι υφιστάμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (π.χ. ΗΠΑ - ΕΕ με αφορμή την πρωτοβουλία Γαλλίας, Ισπανίας για σύνοδο για το Μεσανατολικό), αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η όποια θετική κίνηση δε γίνεται με αφορμή θέσεις αρχών, αλλά από καιροσκοπισμό.

Ακολούθησε συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον υπουργό Εργασίας της «Χαμάς», Μουχάματ Μπαργούπι, ο οποίος υπογράμμισε τη βαρύνουσα σημασία της φιλίας των λαών, ιδιαίτερα σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπου ο παλαιστινιακός λαός μετρά πραγματικούς φίλους υποφέροντας από ένα εξοντωτικό πολιτικό και οικονομικό εμπάργκο και όντας πάντα υπό κατοχή.

Η μέρα έκλεισε με συνάντηση και δείπνο με αντιπροσωπεία της «Φατάχ», επικεφαλής της οποίας ήταν ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Αμπάς Ζάκι, ενώ συμμετείχαν και οι Αντάν Σαμάρα αντιπρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου της «Φατάχ» και Αμπντάλα Αμπντάλα. Η αντιπροσωπεία της «Φατάχ» παραδέχτηκε τη σοβαρότητα της πολιτικής κατάστασης, υπογράμμισε όμως ότι ο αποκλεισμός που έχει επιβληθεί δεν είναι κατά της «Χαμάς», αλλά κατά ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού, επιρρίπτοντας σε ΗΠΑ και Ισραήλ ευθύνες για την υπάρχουσα εσωτερική ένταση, αλλά και για την εξώθηση της παλαιστινιακής κοινής γνώμης σε ακραίες θέσεις.

Οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ συνεχίζονται και σήμερα με φορείς της κοινωνικής ζωής, ενώ αναμένεται να επισκεφτεί και τοποθεσίες όπου έχει στηθεί το ισραηλινό τείχος, ένα μόνο κομμάτι της επιχείρησης στραγγαλισμού του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ