Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιπερισπασμός Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου

Τέσσερις Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι είναι αδέλφια, κατέθεσαν προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την οποία διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ για την περιουσία τους, που βρίσκεται στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», η περιουσία των τεσσάρων αδελφών αποτελείται από 15 στρέμματα αμπελώνες και εμπορικό κέντρο με 15 καταστήματα στη Λεμεσό.

Η δικηγόρος, Ασλί Ακσού, που ανέλαβε την υπόθεση, δήλωσε ότι «ήλθε πλέον η ώρα να διεκδικήσουν και οι Τουρκοκύπριοι τα δικαιώματά τους» και επικαλέστηκε την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου

Ως κίνηση αντιπερισπασμού στις προσφυγές Ελληνοκυπρίων εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χριστόδουλο Πασιαρδή, την προσφυγή των τεσσάρων Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η προσφυγή των Τουρκοκυπρίων δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το ΕΔΑΔ, διότι αυτοί δεν έχουν εξαντλήσει όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στην υπόθεση των Τουρκοκυπρίων δεν υπάρχει ομοιότητα με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, διότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν όλα τα συνταγματικά δικαιώματα και δικαιούνται να προσφύγουν στα Κυπριακά Δικαστήρια.

Εξ άλλου, αναφερόμενος στη δήλωση του «πρωθυπουργού» των κατεχομένων Φερντί Σογιέρ ότι η πλευρά του θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως αυτή η δήλωση δεν έχει νόημα.

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η σύσταση και λειτουργία των τεχνικών επιτροπών είναι θέμα συμμόρφωσης των δύο πλευρών στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «περίεργη» τη δήλωση Σογιέρ και είπε ότι «ο μόνος ίσως σκοπός της είναι, όταν και εφόσον συσταθούν και λειτουργήσουν οι επιτροπές και οι ομάδες, όπως συμφωνήθηκε, να παρουσιαστεί αυτό το γεγονός ως πρωτοβουλία ή και υποχώρηση της τουρκικής πλευράς».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της γέφυρας στην οδό Λήδρας, τόνισε πως η κατεδάφισή της στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας δε στοχεύει στη διάνοιξη της εμπορικής οδού, αλλά στην εξασφάλιση κάποιου προσχήματος για την Τουρκοκυπριακή πλευρά να κατηγορεί την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε νέα έκκληση στην τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει σε διάλογο μέσω του ΟΗΕ, με στόχο τη διάνοιξη της οδού Λήδρας. Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέχρι στιγμής, η πρόταση που απηύθυνε η κυπριακή κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, δεν έχει απαντηθεί από την Τουρκοκυπριακή πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ