Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πανευρωπαϊκό κίνημα αμφισβήτησης

Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει από το Κυριακάτικο «Βήμα» άρθρο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο αφιερώματος της εφημερίδας για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Συνθήκη της Ρώμης για τη δημιουργία της ΕΟΚ ήταν μια συνειδητή επιλογή του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου, η οποία απαντούσε τόσο στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του όσο και στην ανάγκη θωράκισης του καπιταλισμού απέναντι στο σοσιαλιστικό σύστημα. Αποτέλεσε, δηλαδή, ο ταξικός χαρακτήρας της ΕΟΚ αφετηριακό, αλλά και θεμελιακό της γνώρισμα.

Αυτή η πορεία της καπιταλιστικής ενοποίησης, αρχικά ως ΕΟΚ και σήμερα ως ΕΕ, έχει στόχο την ισχυροποίηση και μεγέθυνση των δυτικοευρωπαϊκών μονοπωλίων σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, μέσω της συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης, της αφαίρεσης κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, της εκμετάλλευσης νέων αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Μια πορεία ενοποίησης, με την οποία συνυπάρχουν και οι εσωτερικές αναθέσεις εξαιτίας και της ανισόμετρης ανάπτυξης των κρατών - μελών.

Αποτέλεσμα αυτής της πορείας είναι η διεύρυνση του κοινωνικού χάσματος ανάμεσα στον πλούτο και στη φτώχεια, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΟΚ αποτέλεσε επιλογή της αστικής τάξης, με την οποία διασφαλίζονταν τα συμφέροντά της και ενισχύονταν απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Η πορεία ενσωμάτωσης της ελληνικής οικονομίας στις ευρωενωσιακές δομές συνέβαλε στην ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού, στην αντιμετώπιση στοιχείων καθυστέρησης και σε έναν ορισμένο εκσυγχρονισμό του, στην ισχυροποίηση τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν αρχικά και την πορεία καπιταλιστικής παλινόρθωσης των βαλκανικών χωρών.

Στα είκοσι πέντε χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ αποδείχτηκε ψευδές το σύνθημα των πολιτικών υποστηρικτών της ένταξης και συμμετοχής της χώρας μας σε αυτήν, περί σύγκλισης με τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης και περί αναβάθμισης της θέσης της λαϊκής οικογένειας. Απογυμνώνει το μύθο περί δυνατότητας μετατροπής της ΕΟΚ σε «ΕΟΚ των λαών».

Επιβεβαιώνεται σήμερα η ανάγκη για ανυπακοή και απειθαρχία στην ευρωενωσιακή πολιτική. Το στοίχημα σήμερα για τους κομμουνιστές, για τους ριζοσπάστες, είναι να μετατρέπεται η λαϊκή δυσαρέσκεια σε αγώνες για ρήξεις και ανατροπές, για αποδυνάμωση της ΕΕ διά μέσου και της αποδέσμευσης της χώρας μας, ως συμβολή στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κινήματος, το οποίο θα αμφισβητεί την ΕΕ ανοίγοντας το δρόμο σε μιαν άλλη Ευρώπη, τη σοσιαλιστική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ