Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και εκλογολογία

Τη συνέχιση και ενίσχυση της ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης, με στόχο την ισοπέδωση κάθε λαϊκού δικαιώματος και εργασιακής κατάκτησης, εξήγγειλε την προηγούμενη Κυριακή με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο τύπο» ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, κηρύσσοντας «ανένδοτο αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις».

Ξεκαθαρίζοντας ότι η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαθρώσεων αποτελεί κεντρική πολιτική στρατηγική για την κυβέρνηση και με «φόντο» τις πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δαιμονοποιήσει τους λαϊκούς αγώνες και να στείλει μήνυμα αδιαλλαξίας σε όσους αντιστέκονται και αμφισβητούν την εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής. Η «στρατηγική των μεταρρυθμίσεων», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, «είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας. Γι' αυτό και αυτή τη στρατηγική δεν τη διαπραγματευόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να εμφυσήσει στο λαό την αντίληψη ότι η ανταγωνιστικότητα και η αποδοχή των νόμων της αγοράς, αποτελούν προσωπικό του «στοίχημα» και ότι η καλύτερη αφομοίωσή τους θα του εξασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή», ισχυρίστηκε ότι η «στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων» είναι «απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε ο τόπος να σταθεί με αξιώσεις σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον»... Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας την «καραμέλα» της κοινωνικής συναίνεσης, εντελώς αβάσιμα υποστήριξε ότι αυτές οι αλλαγές «δεν αμφισβητούνται».

Την προώθηση, λοιπόν, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που αποτελούν στρατηγική επιλογή του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που θα του εξασφαλίσει άμεσα τη μεγιστοποίηση των κερδών του, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να τις εμφανίσει σαν ...«λαϊκή απαίτηση». Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να ισχυριστεί ότι αυτή η πολιτική «μειώνει την ανεργία», «δημιουργεί νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» και να προσθέσει ότι το «2007 πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες δε θα πληρώσουν καθόλου φόρο». Βέβαια, ο ίδιος απέκρυψε ότι αυτή η πολιτική έχει στόχο την κατάργηση του 8ώρου, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την παραπέρα ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων και ότι τα τρία επόμενα χρόνια ο ελληνικός λαός θα πληρώσει επιπλέον φόρους 11,3 δισ. ευρώ...

Στη συνέντευξή του, επίσης, ο πρωθυπουργός μπορεί να απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας ότι «όταν έρθει η ώρα το 2008 θα καταθέσουμε στην κρίση των Ελληνίδων και των Ελλήνων το έργο, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα, την οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης» και ότι δεν υπάρχει θέμα «αλλαγής του εκλογικού νόμου», αλλά τα κυβερνητικά στελέχη είχαν φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να προτάσσουν το εκβιαστικό δίλημμα ή θα «μας αφήσετε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις ή θα πάμε σε εκλογές».

Το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα θέλησε να στείλει και ο Κ. Καραμανλής, με αφορμή την αναθεώρηση του «άρθρου 16» και του νόμου - πλαισίου για την Παιδεία, αφού αν και γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν μεγάλες κινητοποιήσεις, δήλωσε ότι «ο νόμος - πλαίσιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής θητείας».

Εκλογολογία με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ

Εξάλλου το κλίμα της εκλογολογίας φροντίζει να ενισχύει και το ΠΑΣΟΚ, με κοινό στόχο του δικομματισμού να αποσπάσουν την προσοχή του λαού από την προώθηση των αντιδραστικών πολιτικών. Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, το ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να μην αποκαλυφθεί η πλήρης ταύτισή του με αυτή την πολιτική... διακρίνει ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

Με συνέντευξή του χτες στο «Εθνος» ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας τόνιζε η «ΝΔ ζητεί μια νέα θητεία για να πραγματοποιήσει το έργο της, εμφανίζοντας την παρούσα σαν θητεία μεταβατικού χαρακτήρα»... Με νέες υποσχέσεις, ανέφερε ο Δ. Ρέππας, «χωρίς αξία, θα επιχειρήσουν να ανανεώσουν το χρόνο αφού έχουν απολέσει δύναμη και αξιοπιστία». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο ίδιος, «ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να λύσει αυτή την ένοχη σιωπή με προσφυγή σε εκλογές. Η επιλογή του αυτή δε θα τον δικαιώσει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ