Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
48 νικηφόρα χρόνια

Η Αβάνα ετοιμάζεται για μια ακόμα γιορτή, της επετείου που σημάδεψε την ιστορία της

Associated Press

Η Αβάνα ετοιμάζεται για μια ακόμα γιορτή, της επετείου που σημάδεψε την ιστορία της
ΑΒΑΝΑ.--

Την 1η Γενάρη του 1959 ο λαϊκός αντάρτικος στρατός, αφού πρώτα είχε απελευθερώσει τη Σάντα Κλάρα, με ηγέτη τον Τσε Γκεβάρα, μπήκε θριαμβευτικά στην Αβάνα, καταλαμβάνοντας το κάστρο Καμπάνια. Ο δικτάτορας Φουλχένσιο Μπατίστα είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και το καθεστώς του είχε καταρρεύσει. Μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα θα φτάσει στην πρωτεύουσα ο ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο... Αλλά η 1η Γενάρη θα είναι η μέρα που η κουβανική επανάσταση θριάμβευσε.

48 ολόκληρα χρόνια μετά η κουβανική επανάσταση, που στην πορεία της απαλλοτρίωσε τους ιμπεριαλιστές και την αστική τάξη και καθιέρωσε τους όρους για μια τεράστια βελτίωση στην υγεία, την εκπαίδευση και τους γενικότερους όρους διαβίωσης των μαζών, εξακολουθεί να ζει και να θριαμβεύει.

Φέτος περισσότερο από ποτέ, δεδομένης της πολύ σοβαρής περιπέτειας της υγείας του Φιντέλ Κάστρο που αναρρώνει σταδιακά, οι εορτασμοί για την 48η επέτειο αποκτούν ειδική σημασία. Γι' αυτό και οι προετοιμασίες για τις πολύμορφες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την επικράτεια έχουν αρχίσει από ημέρες. Από χτες άρχισαν να γιορτάζουν και οι ξένες αντιπροσωπείες και οι μπριγάδες αλληλεγγύης που βρίσκονται για εθελοντική εργασία στην Κούβα από 11 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ